Френски сладкиш с круши

Moderator: Fireball

Post Reply
User avatar
dudence
Posts: 1647
Joined: Mon Nov 09, 2009 6:07 pm

Френски сладкиш с круши

Post by dudence » Tue Oct 30, 2012 11:42 pm

Любимите ни круши са вече в изобилие и с тях можем да майсторим невероятни вкусотии. Оказа се, че вкъщи имаме голямо количество от тези вкусни плодове, които трябваше по-бързичко да се изядат. На тази рецепта за френски сладкиш с круши попаднах в мамата. Цялото приготвяне на сладкиша ми отне най-много час и половина (с печенето), а изяждането отне ...даже не успях да засека по часовник :lol:
Ето и рецептата:
4 бр. круши
150 гр. брашно
100 гр. захар
2 яйца
100 мл. прясно мляко
3 с.л. олио
1 ч.л. бакпулвер (или 1/2 пакетче)
щипка сол

за заливката:
80 гр. масло
3 с.л. захар
1 яйце

Начин на приготвяне:
Разбиваме с миксер яйцата + щипка сол и прибавяме внимателно захарта. Бием докато сместа побелее и удвои обема си.
В отделен съд смесваме брашното с бакпулвера и малко по малко го добавяме към яйчената смес.
Накрая на тънка струйка, при непрекъснато бъркане, прибавяме прясното мляко, което е предварително смесено с олиото.
Към готовата смес аз прибавих и малко кокосови стърготини ;) Като консистенция сместа е мааа-а-а-алко по-рядка от кексово тесто.
Във форма със свалящ се ринг (22 см.) слагаме хартия за печене и я намазваме с олио.
Изсипваме на дъното половината от сместа. Нареждаме крушите, които са предварително обелени и нарязани на филийки (аз сложих доста круши и стана перрррфектно). Отгоре заливаме с другата половина от сместа.
Печем 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна (или 160 градуса при фурна с вентилатор).
Към края на времето за печене си приготвяме заливката:
В малка тенджерка, на съвсем слаб огън, разтапяме маслото. Добавяме захарта и яйцето, като бъркаме с тел непрекъснато, докато се стопи захарта и стане на жълт сироп. Сместа НЕ бива да завира, за да не се пресече яйцето.
Изваждаме сладкиша от фурната и правим дупчици с клечка за зъби, шиш или вилица, след което заливаме със заливката.
Връщаме сладкиша във фурната и печем още 20 минути.
Прехвърля се в поднос едва след като е изстинал.

Преди сервиране сладкишът може да се залее с карамелен сироп, който се приготвя по следния начин: (аз не го направих, но предполагам, че съчетанието масло и карамел и круши ще е още по-изкусително)
Карамелизира се 1/2 чаена чаша захар и към нея се прибавя 80гр. масло. При непрекъснато бъркане (на тих огън) се прибавя и 1/4 чаена чаша сладкарска сметана. Бърка се до получаване на хомогенна смес, след което се отнема от котлона и се оставя да изстине. С този сироп се залива сладкишът преди сервиране.

Само да уточня, че ако е в по-широка форма сладкишът не става много дебел (логично де ;) ). Аз го направих във форма сърце и се получи много добре.

ДА ВИ Е СЛАДКО :daisy:
Светът е голям и спасение дебне отвсякъде! Image
ImageImage

Post Reply