Училище любимо

Moderator: Fireball

User avatar
lenny
Posts: 2499
Joined: Mon Nov 09, 2009 10:33 pm

Училище любимо

Post by lenny » Tue Dec 28, 2010 10:37 pm

Според мен ни е вече време за такава тема. Ще се постарая да пиша в най-скоро време обстойно по въпроса.
Image
Един за всички, всички за един!!!

User avatar
Мишанка
Posts: 864
Joined: Tue Nov 10, 2009 1:23 pm

Re: Училище любимо

Post by Мишанка » Wed Dec 29, 2010 9:35 am

Лени, целиш ме в десятката дето се вика.
Напоследък се замислям за избор на училище за Иван. Като всеки родител искам детето ми да учи в добро училище. Да има спомени от учителите си, както аз запомних моите. Не ми се иска да правя компромис със старо училище с останали единици свестни учители, а това в момента е по-добрия избор.
Така, мисля да посъбера малко информация за няколко училища и да я систематизирам тук, но е хубаво тя да се обновява постоянно. Училището е една динамична система, която търпи промяна всяка една година според випуска, атмосферата и настроението. С различен успех.

User avatar
lenny
Posts: 2499
Joined: Mon Nov 09, 2009 10:33 pm

Re: Училище любимо

Post by lenny » Wed Dec 29, 2010 12:29 pm

По темата може много да се пише, но ще започна от по-краткото и по-схематично от какво да се водим при избор на училище?
1. Най-най-найййй - важния елемент за мен е избора на госпожа. Изобщо не се колебайте, ако имате и най-малък шанс за разузнаване. Разпитвайте безогледно - съседи, познати, близки и далечни, колеги, питайте и най-вече четете внимателно по форумите от около 2-3 години има наистина страшно много и полезна информация. Разхдете се до избраното училище и изчакайте края на часовете на 4-то класниците - загледайте децата, как се държат, как говорят, разпитайте чакащите да вземат децата баби, дядовци, бавачки и т.н. Всяко мнение би било полезно ( естествено си ги пречупете през вашата призма и най-вече през индивидуалността на вашето дете). На финала лично аз бих направила една среща с учителката и бих разчитала и на лични впечатления ( много е важно да се доверите на първото си лично впечатление, то е най-силно и неподправено и неповлияно от други доводи).
2. Много важен компонент, който за жалост е трудно да предвидите и контролирате е средата. Би било добре, ако имате поне едно две познати деца в класа, ако вашето дете си допада с тях и ако възгледите ви за възпитанието и моралните ви ценности съвпадат. По тази точка сме се прецаквали двукратно вече с Лъчи и направо още се втрисам като се сетя. За жалост тук е много трудно да се набави допълнителна информация, както и да се влияе допълнително. В старото училище на Лъчи още в първи клас се опитах да създам колектив от класа - покана на всички деца на общ РД, купони, други хитринки за сплотяване, но първо те нямаха нужния успех, второ там имаше деца с доста различно от желаното и поощрявано от нас поведение, та накрая се решихме да преместим детето въпреки ясното съзнание, че ще го стресираме ....
3. Никак не маловажен фактор е локацията на училището. Поне от 1-ви до 4-ти клас, за мен е супер важно училището да е близо и по възможност детето да може самостоятелно да ходи и да се връща.
4. Занималните - тук е вечния спор "ЗА" или "ПРотив", ако имам избор съм категорично против. Имам опит и с двете - Боби ходи на занималня от 1-ви до 4-ти клас и за жалост пропуските от този етап все още са недоогладени ( е тук и самото дете е важен фактор де, дали е съзнателно и дали има стремеж да е в челните редици или е по-скоро непукист на тема обучение), докато с Лъчи той се занивама с госпожа в къщи на принципа на занималнята - разликата в нивата им с Боби е осезателна, при положение, че и двамата са с еднакъв учебен ентусизъм :lol:
5. Възможността да се спортува - не е за подценяване, ако има такъв елемент за мен той винаги е плюс.
6. Възможността за изучаване на чужд език - някои са "ЗА", някои "Против" тази опция в този начален момент на обучението, за мен никога не е рано да се започне да се изучава език. :mrgreen:
И така давайте насоки темата за мен е безбрежна - искам да чуя тук и съветите и корекциите на професионалистите - ще издиря и още едни тук мои публикации по темата образование.
Image
Един за всички, всички за един!!!

User avatar
dudence
Posts: 1647
Joined: Mon Nov 09, 2009 6:07 pm

Re: Училище любимо

Post by dudence » Wed Dec 29, 2010 5:32 pm

Лени, адмирации за темата :yahoo:
Систематизирала си нещата перфектно. Описах как се случиха нещата с избора на училище при нас и изникнаха още поне 3 въпроса, които бих могла да нарека и критерии, с които да се съобразим.
Несъмнено изборът на училище за първолаците е един от най-важните, които правим и колкото и някои родители да го подценяват, факт е, че от този избор често зависи отношението на детето ни към училището изобщо през следващите 12 години. Затова за нас имаше нещо, което поставихме на първо място- почти наравно с избора на учител. Отчитам факта, че в един по-малък град като нашия това е възможно, докато за София :think: . Та...за нас беше много важно в кое училище иска да учи Илиана. Нейното желание беше от първостепенно значение (може би защото някога моите родители се намесиха при избора ми на гимназия...но това е друга тема). Друг е въпросът, че ако решим да "помогнем" на избора, това може да стане доста успешно ;) . Но истински се стараехме да не го правим. И мисля, че успяхме.
Три от училищата са на разстояние едно от друго на около 300 метра, та не беше проблем Или да учи в което и да е от тях. В крайна сметка едното училище бе игнорирано веднага, дори без да се налага да коментираме. То беше и най-малко предпочитано от нас с баща и ;) .
Разликата между другите две училища бе в това, че едното е основно, а другото е СОУ. Адаптацията в по-малкото училище е по-лесна за първолаците- за мен това е безспорно и е определен плюс. От друга страна в СОУ-то нещата бяха така подредени, че кабинетите, в които се обучаваше началният курс бяха на 1-ви и 2-ри етаж, където беше и столовата, и децата нямаха почти никакъв контакт с по-големите ученици. Освен това малчовците учеха само в 1-ва смяна- нещо, което също беше важно. Часовете бяха с различно времетраене и нямаше опасност да се засичат в междучасията, а така е избегнат и риска да станат сблъсъци (на павилиона за закуски да речем). От детската бяха водили групата на Или и в двете училища, така че тя имаше представа как изглеждат те отвътре и кабинетите, в които евентуално ще учи. Освен това сме ходили да плуваме в басейна, който се намира в сградата на СОУ-то и за който се твърдеше, че учениците могат да ползват в часовете по Спорт (впоследствие се оказа, че не е така).
Естествено за мен беше най-важно да събера мнения за учителите, на които предстоеше да поемат първолаци. И в двете училища имаше прекрасни отзиви за по една от учителките (слава Богу, че винаги има поне една, която да се откроява от останалите и да работи с децата със сърце и душа). Оказа се, че в едното училище става въпрос за моя приятелка от студентските години, с която деляхме една квартира по време на моето 3-месечно обучение по НУП в Бургас (ама и това е друга тема :roll: ). Така че имах и лични впечатления какъв човек е. Това е нещо, което при някои родители накланя везните на една или друга страна (макар да не е масово явление)- трябва ли да изберем за детето си учителка, която е наша приятелка/позната/съседка? Моето мнение е, че това не е най-доброто решение. Най-вече за детето. Но се постарах да игнорирам този факт поне до момента, в който Или си вземеше решението къде иска да учи. И в двете училища щеше да има деца от подготвителната и група, така че това не беше значим фактор за нас. Но определено е едно от важните неща при изборът на училище.
Или взе решението си къде ще учи точно за един ден (може и за по-малко даже :D ). Каза, че повече и харесва в по-голямото училище и това е. И понеже знам колко е категорична като вземе някакво решение (понякога на това му викам и инат :lol: ) просто и казахме с баща и, че си е избрала най-хубавото училище.
Слава Богу, имахме късмета да попаднем на учител с главно „У”. Няма да разказвам сега за нея, защото не това е темата, но фактът, че Или не пропуска да и поднесе цвете на всеки 15 септември, на всеки 24 май, да и прати смс за рождения ден или за Коледа, макар че вече 3 години не са заедно, е достатъчно красноречив.
Та така...аз пак се отплеснах... Все пак да формулирам тези 3 пункта, които в началото споменах:
- Добре е родителите да дадат възможност на детето да избере само училището, в което ще учи. Този избор за гимназистите е логичен, но за мен е от изключително значение и за първолаците. Е, ако нещата излезнат извън контрол...контролираният избор е все пак някакъв вариант :)
- По-голямо или по-малко училище да изберем? Тук трябва да се отчетат и личностните особености на детето. Ако е адаптивно и общително, по-голямото училище не би било проблем, но ако е по-трудно комуникативно и с интровертна нагласа, вероятно би се чувствало по-добре в едно по-малко училище. При изборът на по-голямо училище е добре малките ученици да са в отделно крило, за да са по-спокойни и да се адаптират по-лесно към новата среда.
- Трябва ли да изберем за детето си учителка, която е наша приятелка/позната/съседка (ако имаме такава възможност)? Нож с две остриета...На този етап практиката ми, макар и в горен курс, а и наблюденията ми показват, че това не е най-добрият избор.
Дано не съм била досадна, но споделям това, през което преминахме ние преди 7 години. Сега ни предстои друго важно препятствие- изпитите за гимназия. Или е взела решение къде ще учи още преди година :D . Подредила е приоритетите си в това отношение и макар че ако желанието и се осъществи, ще ни бъде доста трудно да се справим от финансова гледна точка, стискам палци и от сърце се моля моето момиче да успее :daisy: .
Светът е голям и спасение дебне отвсякъде! Image
ImageImage

User avatar
Vanhorne
Posts: 3754
Joined: Wed Nov 11, 2009 7:40 am

Re: Училище любимо

Post by Vanhorne » Wed Dec 29, 2010 6:48 pm

Много ми е интересно да ви чета, но за съжаление няма с какво да се включа, по обясними причини!
smiliesSet1228 Ани ще накара всички ни да се чувстваме щастливи! Обичам това Бичме smiliesSet1228 smiliesSet1228 smiliesSet1228

User avatar
lenny
Posts: 2499
Joined: Mon Nov 09, 2009 10:33 pm

Re: Училище любимо

Post by lenny » Thu Dec 30, 2010 12:41 am

Дудинко, много ти благодаря за споделеното миличко!
За сетен път се убеждавам колко е важно дачерпиш вода от извора. Ние стигнахме да ноякои от твоите изводи, чак при третата за Лъчи смяна на училище .... :crazy: :twisted: първата смяна беше след подгответо, втората сега в началото на трети клас. Може би ако бях прочела твоя пост щях да съм направила смяната още в самото начало на 3-ти клас и щяхме да си спестим доста и той и ние ...., но човек се учи докато е жив.
Image
Един за всички, всички за един!!!

User avatar
Илче
Posts: 3375
Joined: Mon Nov 09, 2009 6:17 pm

Re: Училище любимо

Post by Илче » Fri Dec 31, 2010 12:27 am

Много хубава тема - Ленка, благодаря!!!

Много би ми се искало и аз да мойех да се допитам д мнението на Виктор за избор на училище, но тук децата започват на 4 годинки....За училище трабваше да го запиша като стана на 1 год. и окончателен избор докато стане към 3 годинки (училището иска официално субсидии за всяко дете и т.н. админ процедури), иначе всички места биха били заети докато стане на 4 год. Та просто за съжаление нямаше как да го включим в избора, на така възраст....Жалкото е, че недооценихме факта, колко е важно училището да е близко :roll:
ImageImage

User avatar
Vanhorne
Posts: 3754
Joined: Wed Nov 11, 2009 7:40 am

Re: Училище любимо

Post by Vanhorne » Fri Apr 15, 2011 6:06 pm

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... y=CJGy56sE

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... y=CNiql8MC

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... y=CJD2_PwF

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... y=COiavcYE

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... y=CImB0O4G

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... y=CKSMgrAC

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... y=CKe3vOcH

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... y=CJXp_u0B

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... y=CKTh1N0L

Приятелче ми прати тези материали и реших да споделя. Аз лично ще ги ползвам и ми харесва. Моля Дудинка, Кари, да споделят мнение. Това не е ли метода на Горна Баня?

Малко по- късно ще ви дам пълен достъп, за да можете да сваляте, че са обемни файловете!
===================================================================================

Готово, моите гугъл докс са и ваши :yahoo:
smiliesSet1228 Ани ще накара всички ни да се чувстваме щастливи! Обичам това Бичме smiliesSet1228 smiliesSet1228 smiliesSet1228

User avatar
milly vanilly
Posts: 3179
Joined: Mon Nov 09, 2009 2:57 pm
Location: близо до Манчестер

Re: Училище любимо

Post by milly vanilly » Mon Apr 18, 2011 9:39 am

Много интересна тема :clap: :yahoo:

За съжаление , аз не знам дали , и как ще се включвам по темата .... :think:
Но споделеното, и съветите от Лени и Дуди , изчетох с интерес :yahoo: За което много благодаря :yahoo:

Тук децата тръгват на училище от 5 годишна възраст . За избор на училище все още не съм мислила . Но ще проуча , защото съм сигурна че нещата не са много по-различни . Със сигурност и тука има , по-добри такива , както и да попаднеш на добър учител :roll: Хората не са по-различни , и тука има учители, и Учители :P

Ще видим, то не се знае ...току виж сме си дошли в България за първия учебен ден :P Това все пак си ни е мечта ;)
Image
Image Image

User avatar
Петя
Posts: 1803
Joined: Mon Nov 09, 2009 3:09 pm

Re: Училище любимо

Post by Петя » Tue Apr 19, 2011 10:28 am

Ванх, страхотни материали, благодаря ти, че ги сподели. :yahoo: :yahoo: :yahoo: Не знам какъв е методът, но определено са занимателни и подходящи за развиване на мисленето и много умения при децата.
Image
Image
Image Живея с радост, доброта, здраве, обич и благодарност!

Post Reply