Дзен или изкуството да се радваш на отглеждането на дете - 1

Moderator: Fireball

Locked
Quasimodo
Posts: 2437
Joined: Mon Nov 09, 2009 3:07 pm
Location: Варна

Дзен или изкуството да се радваш на отглеждането на дете - 1

Post by Quasimodo » Sat Jan 23, 2010 10:58 pm

Ами... това е темичката, която би трябвало да ни помогне да намираме повече радост и щастие smiliesSet1228 в отглеждането на едно дете, отколкото тревоги и главоблъсканици :think:

Аз естествено не мога да издиря всички постове, в които сте писали полезни и успокоителни за начинаещите неща, така че... ще се наложи да повтаряте :mrgreen:
"Tук сме за да си помагаме един на друг да преминем през това нещо, каквото и да е то"

User avatar
Mileto
Posts: 6410
Joined: Mon Nov 09, 2009 2:47 pm

Re: Дзен или изкуството да се радваш на отглеждането на дете

Post by Mileto » Sat Jan 23, 2010 11:07 pm

Re: Януарската ни тема
от papolino » Пет Яну 15, 2010 11:41 am


Имам няколко бързи въпроса към мамите. Имам склонност да не се доверявам на продавачките /тяхната работа е да си продадат стоката и то на балами като мен/, а на хора с опит.
1. Някой спомена че пере с Тео бебе. В бебешкия магазин ме убеждават, че е по-подходящ за връхните дрехи. Според тях било по-добре да ползвам Surcare. Моля да дадете повече мнения. Тео бебе е по-лесно откриваем в магазините. Не се чака специално зареждане.
2. Продадоха ни комплект за изписване като ни казаха че е с портбебе, а не пелена. Е оказа се че не е вярно. Пелена е и то дебеличка, пушена с апликация. Въпроса е - имам ли нужда от портбебе?
3. Някоя от вас ползва ли от разглобяемите легла? Трябва ли да се купува допълнителен матрак / в единия магазин казват че този от комплекта е достатъчен защото е твърд и децата имали меки кости и трябвало да спят на твърдо, в другия магазин ми предлагат допълнителен матрак/?
4. Комплектите чаршафи - плика е 110/140 и обикновено става за олекотена завивка, която е от нещо синтетично /имам опит с такива в Англия и ми беше писнало да се будя плувнала в пот/. Одеалцата са обикновено 70/100 - памучни и акрилни- явно не са предвидени за тези пликове. Въпроса е кое е по-добре - памучните одеала или тези завивки.
Image It's a small world after all Image

User avatar
Mileto
Posts: 6410
Joined: Mon Nov 09, 2009 2:47 pm

Re: Дзен или изкуството да се радваш на отглеждането на дете

Post by Mileto » Sat Jan 23, 2010 11:08 pm

Gala03 отговори:
Поли, ще ти отговоря при нас как беше:
1. аз перях с Тео бебе и бях доволна.
2.нашият комплект за изписване също беше с пелена. аз бях купила и едно одеалце, което се закопчаваше с копченца тик-так и ставаше като чувалче за бебето.всъщност с това ни изписаха. ще потърся снимките и ще кача в албумчето по-късно ако искаш да го видиш. после ползвах това одеалце основно за количката. порт бебе има количката ни- английска мисля,че беше; МАG или нещо такова. доста масово се ползват.много съм доволна от нея. та за порт бебето-почти не съм го ползвала.
3.тука съм пас:ние бяхме с класическа велинградска кошарка
4.аз съм за памучните одеалца. не че не съм купувала и комплекти с олекотени завивки де
Image It's a small world after all Image

User avatar
Mileto
Posts: 6410
Joined: Mon Nov 09, 2009 2:47 pm

Re: Дзен или изкуството да се радваш на отглеждането на дете

Post by Mileto » Sat Jan 23, 2010 11:09 pm

Mileto отговори:
1. Аз перях със Сано Максима. Страхотен израелски прах, много приятно ухае, страшно икономичен и нямах никакви проблеми с кожата на детето. Suncare не го познавам, нека други кажат.

2. Не мисля, че за изписването ти трябва портбебе. Я дай снимка да не говорим за различни неща.

3. Имаме разглобяемо легло. За новородено няма нужда от допълн. матрак. Но Ади го ползваше на вилата до 2-3 годинки и тогава вече купихме, защото тя порасна, стана по-тежка и неравностите на долното дъно се усещат.

4. По-добре купи памучно одеалце, не купувай друго. Виж как ще се чувства бебето и после ще прецениш. Ние само в началото бяхме на одеалца , после бързо минахме на чувалчета. Така не я мисля, отвила ли се е, или се е отвила.

lenny отговори:
Иначе аз съм със сгъваемо легълце и имам матраче - много твърдо ми се стори онова което е вътре в легълцето, то са два пласта плат и нещо твърдо и се усеща арматурата. Скарани сме с разни порт-бебета, одеяла и т.н - но аз съм малко смела в това отношение - моите са все голи и боси. Владето сега излиза навън с дънки и къси чорапки... и виси в слинга с боси крачка за ужас бабите по градинките. Имам един овероол за много студеното време и това е - на -10 с него го извеждах, но иначе не го слагам или е вътре с едни ританки само.

Tess отговори:
papolino, каквото и да направиш или да избереш, няма да сбъркаш. Спомням си първия път и аз колко се шашках, четях, търсех, купувах всичко да е супер марково и т.н. Втория път не съм си давала много зор и на Кари дрешките са прани само с Тео Бебе, а не е имала грам проблем - и то като се има предвид, че е алергична. За мен единственото важно нещо е количката да е възможно най-лека и удобна, както и памперсите да са качествени. Оттам нататък - само за съвсем малко бебе да не се купуват български бодита, защото са хипер твърди след изпиране. Иначе за по-големички има на Венера съвсем добри дрешки, но за бебета - трябва да е нещо меко и качествено.

Илче отговори:
тук олекотените завивки са напълно забранени за новородени и деца до 2 год! Причината - ако по случайност завивката покрие бебето, достъпа до въдух е толкова нищожен, че вероятността от задушаване е много по-голяма отколкото ако е с одеалце. Затова тук винаги от консултацията контролират бебетата и малките деца да спят с чаршаф и одеалце (или даже две одеалца, но никога не с олекотена завивка). Даже одеалцето не се слага в чаршафа, а отгоре върху него. Идеята е ако е студено, да има няколко слоя завивки (а не една дебеличка), за да има повече въздух между тях - в случай, че стане нещо, да има повече шанс бебето да диша. Не искам с този пост да всявам някаква паника, но само като идея за тукашните препоръки (това правило го спазват от години). А и другото правило свързано със спането е, забраняват да се слага бебето настрани (освен ако не се вземе една специална възглавничка за бебета), а само по гръб. Отново, да се избегне риска да се обърнат по корем и да имат проблем с дишането.

......забравих да ви кажа за Макарончо, но за бебета! Ако има нещо, което го използвам денонощно за Виктор като беше бебе и Антон в продължение на месеци е тази възглавничка. Едно от нещата е, че спят настрани, без да има опасност да се обърнат по корем. Освен това първите няколко седмици е добре на няколко часа, да си сменят позицията на лягане ( да се оросявал мозъка добре от всички страни) и с тази възглавничка, няма как да се забрави на коя страна е лежал. И другото - поне така си мисля аз, но с Виктор му действаше много одбре да няма колики, понеже му става едно закътано и топличко все едно е в коремчето на мама, и той като лягаше в нея и веднага се успокояваше. Аз май голяма реклама направих, но наистина съм влюбена в тази възглавничка, та ето един линк с малко инфо за нея.

http://www.babyreflux.co.uk/products/BE ... ioner.html

Vanhorne отговори:
1. Кошче: http://s7d5.scene7.com/s7ondemand/zoom/ ... u=p6860152
невероятно удобство. Докато е малко бебенце и спи с мама и тати в една стая е незаменимо. На колелца е, които се махат и може да стане люлка. Има вибрация, въртящи се и пеещи играчки, които се управляват с дистанционно и няма нужда да ставаш, за да пускаш отново. Много леко, пере се цялото в пералня.
2.Креватче: http://images.buzzillions.com/images_cu ... 31_raw.jpg почти същото. Става на детско креватче, сменява се само матрака
3.Количка: http://www.toysrus.com/product/prodpop. ... totCount=0 ползвам портбебе за количката http://www.toysrus.com/product/prodpop. ... totCount=0

Това столче е в непрекъсната употреба: http://www.toysrus.com/product/prodpop. ... totCount=0
Одеалца не мога да ти покажа, тъй като всичките са направени от лелята на мъжа ми. Тя е нещо като Американската Марта Стюард и има златни ръце. Всичко, което ти показах за мен е много удобно, леко и абсолютно достъпно/ не скъпо за тук.
Бих ти напомнила, ако не си купила вече: Спирт за пъпчето, термометър, Панадол за бебета, Солев разтвор за носле...

cubbit отговори:
Ванх, а аз си мислех, че всичките тия комплекти с комфортери са всъщност олекотени юрганчета.
http://www.toysrus.com/family/index.jsp ... Id=3123062
Иначе и аз предпочитам одеяло.

Vahorne отговори:
Ванилче аз винаги съм харесвала продуктите на fisher price. Стола и ей това изрънках аз http://www.babyrentals.net/fisher_price ... _swing.jpg не е глезотия, а голям кеф/спокойствие за бебс и мама.

Кюбит не са и аз имам идва с обиколници и т.н., но е тежко и памучно одеало, не е леко като олекотените завивки.

lenny отговори:
Възглавничката, която е показала Илчето е страхотна и горещо я препоръчвам, доколкото знам тук има нещо подобно на Чико и дори издава звук подобен на биенето на сърцето на майката и бебето допълнително се успокоява.
Ще си позволя само едно несъгласие с теб Илче - няма здраво и жизнено бебе, което като го сложиш по корем да не извърти главичката си така че да дишат. Боби ми заспиваше само по корем от края на 2-та си седмица и до ден днешен така заспива. Лъчи също поспиваше така, но предпочиташе да спи по гръб, както и Влади.
Всъщност от медицинска гледна точка е опасно именно спането по гръб, тъй като при рефлукс (връщане на храната), когато бебето е по гръб и няма как да се обърне самичко - може фатално да се задави с повръщаното от него. Затова трябва да има или такава възглавничка или като моята представляваща по-скоро нещо като платформа, която повдига цялата горна част на телцето така, че да не е в съвсем хоризонтално положение.
Но и друг път съм забелязвала разни такива несъответствия в различните държави, така че просто споделям каквото знам, при това съм го чула от лекари на лекции - тоест гарантирам, че източника е професионален ))

Илче отговори:

Ленка - това за рефлукса и спането по гръб и мен ме е притеснявало, затова веднага щом зърнах тази възглавница и я купих, за да спи настрани. Но тук смятат, че риска, че бебето няма да може да си извърти главата е по-голям от това да се задави от рефлукс. Преди един-два месеца имаше статии за бърза помощ и не знам дали тенденциозно или не, но имаше описани 2 подобни случая на бебета на 2 месеца и на 8 месеца - та доста стряскащо ми подействаха (а, също е много опасно и да се подпират с голяма вызглавница, това беше единият случай).....Ти си права - страни различни, съвети всякакви.....затова и аз го слагам да спи настрани с възглавницата за бебета и да ми е мирна главата!

dara26 отговори:

Паполино , всички красоти и полезности , дето Ванхорн и Илче са показали /включително и Миллиния геврек/ могат да се намерят в България тук http://www.premaman.com/wapr/fr/cat_paper.jsp и тук http://www.mothercare.com/ , в Премама вадиш карта и освен сезонните намаления ползваш много хубави отстъпки за всичко , а вторите при покупки правят някакви отстъпки на момента.Аз лично съм фен на Премама и съм доволна от всичко купено от там , цените са достъпни , а когато /както в момента/ има сезонни намаления са като във всички други магазини , но за качество не може да става сравнение .Поне разгледай каталога , ако не електронния , то в магазина им има можеш да си вземеш , има хубави идеи.


papolino отговори:
Дара магазина на Премаман е на първия етаж на съседния блок. Знам го наизуст. Имам каталог още от предната година и съм им разглеждала електронния каталог преди време, за да се ориентирам в цените. В момента както пазаруваме всичко наведнъж техните цени определено ни идват нанагорно. Може би след време, когато нещата не са толкова много и поне един от двама ни работи, бихме могли да си ги позволим. Голяма част от дрехите доколкото разбрах бебо ще ги израсте за месец, два и затова предпочитам в момента да купя 4 гащеризона с нелошо качество отколкото един на Премаман, 5 комплекта чаршафи отколкото един техен и в този дух. Иначе признавам, че стоката им изглежда много добре и определено нещата им са стилни, но цената им просто ме убива в момента. Другия сайт ще го разгледам утре - само съм чувала за него.

Аз пак да забия един въпрос - коментирахме праха, но аз да попитам - моля не ми се смейте - има ли подходящи омекотители за бебешките дрешки или се пере само с прах? На Surcare май имаха, но не съм го ползвала.

lenny отговори:

Поли, да ти кажа сега моя опит. И с Лъчи и сега с Влади - не разделям детското от нашето пране - пера ги заедно, не с детски прах. Ползвам Ариел или Персил за цветно пране. За бялото имам гел ( доколкото изобщо имам чисто бели неща). Ползвам омекотители на Ленор и на Сил...непомнякво си. Не гладя почти нищо, защото имам сушилня (това сега с Владето, с Лъчи нямахме и пак гладех много малко неща - блузки горни, които просто се измачкват и това е).
Бъди спокойна бебетата са издръжливи същества - ще видиш
Не се престаравай и не давай на битовизмите да ти убият удоволствието от майчинството - защото ако почнеш да гладиш, да колосваш и т.н. и като кърмиш и то бебето само ще си седи. На мен ми е по-добре да си го гушкам - а и сега материите са такива, че спокойно могат и негладени да са.
Иначе освен линковете, които ти е дала Дара добавям и този http://www.mytoys.de/catalog/show/KID/d ... 05/1779046. Горещо ви препоръчвам сайта - от тук поръчах люлката на Фишър Прайс и количката ни - Хаук. Много съм доволна - поръчвала съм и дрехи за Боби и Лъчи - супер са. Пазарувам главно нещата, които са с отстъпки и излизат по-добри или поне равни на тукашните цени.
Иначе и аз разсъждавам като теб - особено първите месеци нещата се израстват за седмица - две и трябва много да те бие парата, за да пръскаш за скъпи неща. Ако имаш възможност - супер, но щом казваш че сте притеснени - значи просто избираш нещо средно като качество и цена. Аз имах невероятния късмет една дружка да роди 7 месеца преди мен и по този повод Владето е облечен от-до с дрешки от нейното дете. Невероятни са и на някои буквално не им личи че са обличани, те дори и след нас остават супер нови - та тя ги предава нататък по веригата на друго Бебе. Пък аз нещата дето са мои също ги събирам за два бебока и така. Нямаш ли някоя дружка с по-голямо детенце - казвам ти за първата година е голямо облекчение. После вече растат по-бавно и не се купуват чак толкова много дрехи.

Илче отговори:
Паполино - аз пера на бебето отделно от нашето,защото пера на по-висока температура. Неговите неща на 60 градуса - защото това е минимума темп. на която умират гъбички ( а ние имахме подобен проблем миналата година, та сега взимам предварителни мерки). Използвам прах за пране за бебета ( и то за цветно пране праха само, защото там май няма допълнителни химикали за избелване) и откакто се роди Виктор с него много често пера и нашето пране (всички сме с чувствителна кожа). Не използвам никакви омекотител и не гладя кой знае колко на бебето. Аз съм на принципа - колкото е възможно по-малко химия и по-лека химия, то е ясно че ще се натрупа в организма така или иначе, но гледам да е на по-късен етап и по-малко.

Fior отговори:

Паполино, по темата за дрешките-смятам,че са ти отговорили и Лени,Илче,Маргаритка,Каритсче.
И е повече от ясно,че е въпрос на лична преценка и предпочитания какво ще си вземеш.Наистина не си струва да ръсиш луди пари за дрехи,които само след броени дни няма да може да облечете.Аз сега ползвам повечето дрехи от Ася,(изключвам розовите ),но се има в предвид,че съм давала и част от тях на кръщелниците ни и все още стават за носене.Дори намерих и чисто нови с етикети. Нямало е време,не им е бил сезона-вече не помня.
И това са повечето подарени от близки и познати.Сега като дойде пролетта ще се впускам в покупки-все пак тогава ще го извеждам повече пред "хората" и трябва да бъде по така
А за прането-аз пера с Тео бебе,омекотител не ползвам(преди с Ася ползвах)-сега ми се струва излишно.Пера отделно(но си признавам,че няколко пъти ги прах с на каката), и установих,че нищо не се случи,което ме навява на мисълта,че няма да стане да пера отделно до 2 годишна възраст и сега И още доста неща смятам,че ще попроменя този път

Лени, обръщам се към теб,понеже другите мами с бебоци са чужбински ,а и си мъжка мама -ти какви памперси ползваш?
Аз вече се видях в чудо -от всякъде извират.......ползвах тези Еви бейби в началото,после смених с Молфикс,Памперс-не ги обичам-имах доста неприятности с тях,Хъджис-са ми като Молфикс,Пуфис-то явно само на Жорко дупето му е сухо с тях ........
Андрей ли е нестандартен,памперсите ли са такива???

milly vanilly отговори:

Аз и сега ползвам и пера с прах който е за чувствителна кожа, и е подходящ за бебшки дрешки
Стига да е Non-Bio т.е. Image
ImageImage
без химикали и избелващи боклуци
Няма значение коя марка, стига да е Non-Bio

Vanhorne отговори:
Фиорка тук и аз ползвам само Памперс Драй Бейби (ароматизирани са и дам=но не ни създадат проблем на бялото дупе) и са единствените, които не ми пропускат. Определено момченцата пишкат различно от момичетата
Ленка напълно си права. Когато съм у дома гледам да прекарвам всяка секунда с Петенце и да не робувам на къщата и разни други битовизми. Разбира се чистя, но гледам да не се вталясвам, кактоправя обикновено

papolino отговори:
Момичета като ви четох за памперсите и това че може и да пропускат се хвърлих в размисъл колко комлекта чаршафи ще ми трябват и дали да не купя повече долни чаршафи. Май един протектор за матрак също няма да е достатъчен. Има едни малки, а има и едни с формата на матрака. Допълнителни дали ще трябват - например при преобуване, ако го правя на нашия матрак, а не в стойката за преобуване на креватчето. Чувала съм че момченцата често се напишкват в този момент. Искам да питам и за бебероните и шишетата - разбрах че на Nuk били уж най-добрите. Има ги по магазините, но няма стерилизатори и нагреватели за тях. Другите марки като Avent или Bertoni съвместими ли са с тях? Каучуков или силиконов беберон?

Fior отговори:
Паполино,-относно чаршафите-аз нямам много-в момента тук съм с 3 комплекта,отдолу слагам от тези подложки найлоновите и една пелена-от тези където се чудеше защо ще са ти ).И като се напишка бебо-само тази въпросната бяла пелена е мокра.Но тази пелена да поясня аз защо я слагам-понеже педиатърката,когато дойде на посещение заяви,че матрака трябва да се повдигне на 45 градуса и естествено Андрей започна да се свлича и го намирах под завивките И реших да слагам такава-те са памучни и не се пързалят.
За шишетата-аз съм сега с Авент и Др Браун.Те са си със силиконови биберони.Авент ми е комплекта със стерилизатор за микровеле,но честно да си призная-не съм много впечатлена.Често не се затварят добре-имат един улей където да се завие и ако не го уцеля-всичко тече.
А на Браун-изгледах Ася с тях-сега продължавам пак и съм доволна.

gala03 отговори:
Поли, аз едно време си бях твърда привърженичка на шишетата Чико с каучукови биберони Много се впечатлявах как се уголемяваше бибата вследствие на натиска при смученето от бебето. Имах и няколко по-обикновени шишета. Стерилизатор нямах, стерилизирах ги по класическия начин- в тенджерата
Приятелката ми, която роди миналата година си взе стерилизатор на NUK, а шишетата й са на Нук, Чико, Авент и обикновени; има и силиконови, и каучукови биберони. Не съм я питала конкретно, но явно всичките стават за стерилизиране в стерилизатора. Мога да я попитам

lenny отговори:
Поли, ако не се кърмите трябва да имаш предвид че бибероните на Нук пускат много и първоначално се давят мъничетата. Аз затова имам един чистак нов комплект на Нук и чак сега мисля да давам на Владето от него. Иначе ползвам на Д-р Браун и горещо ги препоръчвам, имам едно на Авент ( купено защото отивайки на една среща вашта позната майка героиня стигайки установи, че освен бебето и материала за ядене си е забравила шишетоооо и какво мислите направих - хлътнах в първата аптека купих първото шише, което ми допадна - Авент и го изплакнах със студена вода и така ....) и едно на НюБи, което ми подариха, но още не ползваме, чакам Владето да почне сам да си държи шишетата и тогава ще му го давам, защото е с едни много особени биберони вдлъбнати навътре и не капят дори да ги обърнеш надолу.
Last edited by Mileto on Sun Jan 24, 2010 12:06 am, edited 14 times in total.
Image It's a small world after all Image

User avatar
dara26
Posts: 4616
Joined: Mon Nov 09, 2009 3:00 pm

Re: Дзен или изкуството да се радваш на отглеждането на дете

Post by dara26 » Sat Jan 23, 2010 11:14 pm

Дзън-дзън или изкуството да се ......
ето така по -ми харесва заглавието ...на мен де...
ама сега да си изровичкаме старите обяснителни постове по темата или да пишем наново или как да се включим точно :crazy: , упътване моля към темата :think:
Image

User avatar
cubbit
Posts: 103
Joined: Tue Nov 10, 2009 5:34 pm
Contact:

Re: Дзен или изкуството да се радваш на отглеждането на дете

Post by cubbit » Sat Jan 23, 2010 11:20 pm

Оправдан си само заради Пилето и Мамутчето, иначе щях да ти лепна етикет Мързел. :mrgreen:

Копирам си моите мнения, ако и другите направят същото, ще стане бързо и лесно, макар и малко разбъркано. (Изчистила съм постингите и съм оставила само релевантната за тази тема информация.)
cubbit wrote:Препоръчвам ви една малка зелена книжка, прекрасна! Близо до бебето на Василена Доткова. Много полезна и много обзорна.

С риск да ме нахокате ще си споделя мнението за покупките около бебето. Новата ми философия е, че нищо не му трябва на едно бебе освен майка с 2 цици. :mrgreen: Аз доооста си промених възгледите от бременността насам. Бях се нахвърлила едни списъци да правя - чудо... :silent: Но общо взето 5 камизолки и 5 гащи в комбинация с един слинг и няколко пелени за многократна употреба смятам да са първите покупки като му дойде времето.
Козметика не смятам да ползвам, поне не и тази разпространената - чист студено пресован зехтин, бадемово олио или олио от пшеничен зародиш, ако се налага. Не мисля и да къпя с шампоан и гел-душ, по-вредно нещо за бебешката кожа няма. Нито да мажа с тонове мазила. :thumbdown:

Мисля, че и преди съм пускала списъка, който си бях правила, ето го пак в по-съкратен вариант. Много от нещата съм ги написала, само за да ги науча как се казват на английски - като разните видове бодита, блузки и видове одеяла и т.н. А други са опционални, дори и да не са в опционалната колона. Количка смятам да купя след 3тия месец чак.
Една преносима кошара е ок, макар и да смятам да спим заедно с бебето.

Моята е малко като нероден Петко, но пък използвам времето напоследък да чета и да се образовам по темата как се живее с бебе. Опознах различни тертипи както се казва и си "сглобявам" такъв, който ми пасва на мирогледа.
cubbit wrote:Изровихте ли си мишките и клавиатурите от снега? :lol:
Ролята на таткото, Квази, е значима, но не свързана пряко с истерията на майките за пазаруване. ;) Писах "майка и 2 цици" именно във връзка с покупките. Убедена съм, че си разбрал, но се правиш на ощипан, за да подчертаем, че без вас не можем. :lol:

Мили, много са нещата в списъка. :) Аз за това уточних, че една голяма част са там, само за да им науча имената. :mrgreen:
И аз съм против залъгалките, дано успеем да се звероукротяваме с триковете, които съм чела из хубави книжки и интернет страници.

С Маргаритка и другите, изразили същото мнение, съм съгласна, че къпането всеки ден е излишно. Изплакване на дупето е повече е достатъчно. Никакви сапуни нямам намерение да ползвам, но това май го писах вече. :lol:
За мазането - мас няма да ползвам поради вегетариански причини, ;) но да кажа на тези, които консумират, че най-добре е масло от ему. Кокосово масло лично аз не харесвам, но какаовото, бадемовото и това от пшеничен зародиш, както и от ший са превъзходни и за бебето и за майката. :thumbup:

Легло за бебето - Миле, Лени, Катринка, вие сте със стаж вече, кажете съображения защо сте против спането заедно? Аз тепърва събирам инфо, но ми се струва много целесъобразно в нашия случай и смятам да пробвам и да спим така, ако се чувстваме добре. Та да кажа защо - възнамерявам да кърмя и докато кърменията вечер не се разредят до 2-3, четох че много "модерни" педиатри тук препоръчват да спиш с бебето, защото на практика кърмиш докато спиш един вид. Иначе по някое време така или иначе ще спи в собствено легло. Противопоказания са, ако родителите пият, пушат, взимат дрога, все неща, които не са актуални при нас.
cubbit wrote:
Vanhorne wrote:Кюбит не питаш мен, но като стана дума по- рано прочетох ето това http://parenting.blogs.nytimes.com/2009 ... your-baby/, ако не си го чела вече.

Аз лично се възползвам от кърменето в легнало положение, не спя, но болката в гърба я няма.
Ванх, чела съм го. :thumbup: И доста други подобни. :problem: Но истината за мен е много по-близо до това: "The answer is not to tell parents they shouldn't sleep with their baby, but rather to educate them on how to sleep with their infants safely." на Сиърс, както и до прекрасния подход на Dr Bergman - Kangaroo Mother Care.

Всеки би трябвало да избере подход, най-близък до неговите усещания. :)
cubbit wrote:За многократните пелени
Не е съвсем завършено, но дава общ поглед.
Милето ме е изпреварила, че даже и по-обзорно.
Last edited by cubbit on Sat Jan 23, 2010 11:22 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Mileto
Posts: 6410
Joined: Mon Nov 09, 2009 2:47 pm

Re: Дзен или изкуството да се радваш на отглеждането на дете

Post by Mileto » Sat Jan 23, 2010 11:21 pm

Консултации на Ла Лече Лига за кърмене и захранване на бебето

http://forum.bg-mamma.com/index.php?top ... sg13790515
Last edited by Mileto on Sat Jan 23, 2010 11:36 pm, edited 1 time in total.
Image It's a small world after all Image

User avatar
lenny
Posts: 2499
Joined: Mon Nov 09, 2009 10:33 pm

Re: Дзен или изкуството да се радваш на отглеждането на дете

Post by lenny » Sat Jan 23, 2010 11:43 pm

Трябват ви грубо 5 бодита, 5 ританки и горни блузки за предпочитане с копченца отпред - не повече от 10 броя (особено за първите 3 месеца, когато бебенцата наддават супер бързо и буквално за седмица израстват нещата), 3-4 чифта терличета - сега има едни много сладки плюшени, освен ако не си ги плетете сами.
Креватче, аз се спрях на т.нар. преносими кошари - леки, удобни, мобилни. 2, максимум 3 комплекта чаршафи, едно протекторче за матрак.
За разходките - количка със стабилни здрави колелета - аз се спрях на Хаук - здрава немска машина тип танк, но пък засега няма снежна покривка на която да не съм успяла да разходя Владето. За изключително студените дни ( за мен с температура под -10 градуса) ползвам оувърол - нещо като спално чувалче на вид, в което бебето е защитено от студа. За дъжд и за особено ниски температури има едни прозрачни найлонови покривалца за количка - все още не съм го ползвала, но си взех такова за всеки случай.
За къпане най-просто коритце с подложка, предимството на подложката е че бебенцето лежи на нея, а вие сте с две свободни ръце и можете по-добре да го къпете - ето на това се спрях аз http://family.webshots.com/photo/229947 ... 8522xcNFfI - коритцето ми е 2-ра употреба, но не е повече от 20-тина лв, а подложката онзи ден я видях в Джъмбо - 10 лв. Ето как седи бебчето в нея http://family.webshots.com/photo/243417 ... 8522ZoGQvm :)
Малко козметика - кремче за дупето, олио, душ-гел, тоалетно мляко, клечки за уши, физиологичен разтвор, малко памук.
За козметиката ви препоръчвам да ползвате - българското Бочко - кремче против подсичане, тоалетно мляко, олио, шампоанче. Против подсичане си имайте за всеки случай и Судокрем или БейбиТан. Ако имате късмет бебето ви да не е с проблемна кожа това ви стига, ако обаче имате като нас АД - аз съм на Биодерма и А-Дерма, въпреки че са скъпички са в големи разфасовки и на практика са на сметка, само при първоначалното купуване са скъпи.
Памперси, мокри кърпички, 2 шишенца (ако се наложи да се храните изкуствено) и това е....

За храненето. Ако ще кърмите, ви трябва помпа за кърма - аз се спрях на Чико с едно гумено накрайниче като помпа - много съм доволна, предишната ми беше пак на Чико тип писалка и от нея бях доволна. Също така ви препоръчвам да си набавите каучукови зърна ( по-добри са от силиконовите, но и те стават) - аз и тук се спрях на Чико. Крем за разранени зърна - на Лансинох или на Гермастан. Подплънки за сутиен за кърмачки - на Чико са най-добрите и кърпички за да забърсвате гърдите и ръцете си преди кърмене, ако кърмите навън, което е неизбежно за летните мами.
Ако ще се храните с шишета - на първо време ви трябват - 2 или 3 шишета. Препоръчвам за първите 3 месеца тези на д-р Браун с една тръбичка вътре, която помага да се предпазват от колики. Авент - също не са лоши и най-вече има консумативи за тях навсякъде.
И още нещо допълвам - стерилизатор за шишенца - изключително полезна вещ. Препоръчвам ви тези, които се включват в мрежата, а не тези за микровълнова по простата причина, че ако сте любители на пътешествията с малко бебе не винаги ще имате достъп до микровълнова, докато ток има във всяка хотелска стая.
Last edited by lenny on Sun Jan 24, 2010 12:06 am, edited 2 times in total.
Image
Един за всички, всички за един!!!

User avatar
cubbit
Posts: 103
Joined: Tue Nov 10, 2009 5:34 pm
Contact:

Re: Дзен или изкуството да се радваш на отглеждането на дете

Post by cubbit » Sat Jan 23, 2010 11:50 pm

Това сигурно е подложката за ваничката, за която Лени говори, но аз лично намирам такива анатомични ванички за много по-удобни. Поне тук са много добре оценени по форуми и сайтове.

User avatar
lenny
Posts: 2499
Joined: Mon Nov 09, 2009 10:33 pm

Re: Дзен или изкуството да се радваш на отглеждането на дете

Post by lenny » Sun Jan 24, 2010 12:07 am

Кюбитче, тези са доста ергономични и извънземни - моята е доста по-проста, но върши прекрасна работа - ето я http://family.webshots.com/photo/243417 ... 8522ZoGQvm
Image
Един за всички, всички за един!!!

Locked