Традициите... преди и сега

И над 35 сме джиджани мадами, и ако поискаме ще станем мами!

Moderator: Fireball

Post Reply
User avatar
Lora33
Posts: 1935
Joined: Mon Nov 09, 2009 10:02 pm
Location: Шумен

Традициите... преди и сега

Post by Lora33 » Mon Nov 15, 2010 8:49 pm

Ритуал погача за 40 дни от раждането на бебето

Според църковната традиция първите 40 дни след раждането посещения при майката и бебето не се допускат. Но когато дългоочаваният 40 ден настъпи се отива на църква, където се чете така наречената „чиста“ („очистителна“) молитва. Едва след това може да се направи първото, голямо събиране в чест на бебето – „Погачата“.

Погачата е един вид представянето на бебето пред обществото. На гости се канят само жени, които „наричат“ на бебето, и деца. Може би тази традиция има общо с ористниците в приказките. Приготвя се специална ритуална сладка погача, а и се сервират най-вече сладки неща. Непременно трябва да има купичка с мед. Всички гости носят подарък за бебето и нещо сладко за майката. В бяла кърпа, поставена обикновено върху самата питка всеки гост оставя символична сума пари, с която бебето да си купи сън. Според някои тези пари се поставят под възглавничката на бебето, но идеята е същата. Майката завръзва тази кърпа и според това колко силно затяга възела определя дали бебето ще е скъперник или ще харчи повече. Завързаното вързопче се слага някъде нависоко. Тук тълкуванията се различават леко, но са сходни. Някои казват, че това се прави, за да стигне детето високо, други – за да има високи идеали.

След това две жени, които имат двама живи родители разчупват питката над главата на майката и бебето. Първото парче се отделя за Богородица. После някоя от жените трябва да „захрани“ бебето като топва парченце от погачата в мед и леко намазва устничките на бебето. Всеки от гостите се почерпва с парче от питката. По традиция от къщата не трябва да се изнася нищо, за да не стане детето крадец и за да се секне кърмата на майката.

Този красив ритуал, както и все друг има разновидности в действията, а и в някои тълкувания, но важното е че всички гости се събират, за да видят бебчето и да му пожелаят здраве, късмет и всичко най-добро в дългият живот, който го очаква напред, за да стане човек!


Църковният ритуал
Четиридесетият ден е очистителен – родилката отива заедно детето на чиста молитва. Попа изпява т.н очистителна молитва на бебето и майката. Нещата които се носят в църквата са 1 бутилка червено вино, 1 бутилка олио и здравец завързан с червен конец.


Погача за новороденото

На 40-тия ден след раждането на бебето се прави пита (погача). Как да се подготвиш за този ритуал ще научиш от нашите съвети.

В миналото

Времето, в което се извършва този обред не е случайно. Счита се, че до 40-ия ден на детето „родилката е нечиста“. Тоест до този момент и майката, и бебето се намират между живота и смъртта, те са още в света на хаотичното, неподреденото. В миналото например точно на 40-ия ден свекървата е водила родилката „на чиста молитва“ в църквата. По този начин се е слагало край на „нечистия период“ от раждането на детето. При завръщането си у дома младата майка задължително е сядала на трапеза. Около нея са присъствали само жени и то такива, които не са в месечен цикъл. Изключение се е правело само за най-близките роднини. Те обаче е трябвало да признаят, че са „нечисти“ и да изтърсят полите си над детето.
Считало се е, че по този начин жените не могат да навредят на новороденото. Заедно с това обичаят е имал още един елемент, който днес не се практикува. Детето е трябвало да бъде закърмено от всяка от присъстващите жени, след което всяка от тях му е плюела в устата. Тези действия са имали предпазна сила, на практика те са създавали имунитет на малкото създание.


Обичаят днес

В наши дни в общи линии обичаят продължава да се спазва, като разбира се в извършването му има известни различия в различни райони на страната.
Ето кои са обредните символи на ритуала:

◦Червеният конец
На прага на дома ти трябва да поставиш червен конец още преди гостенките, които си поканила, да са дошли. Червеният конец има предпазна сила и защитава родилката и детето от злите сили. Така лошото не може да прекрачи дома. В някои райони на страната поставят желязо или огън (свещ), тъй като се смята, че те също имат защитна сила.

◦Питата
Обредният хляб е сладък. Обикновено той е без украса. Върху него се поставя бяла кърпа. Върху кърпата гостенките ти трябва да поставят пари.
След това завържи кърпата с парите в нея. Възелът трябва да не е прекалено стегнат или прекалено хлабав. Така дребосъчето ти няма да е нито стиснато, нито пък с широки пръсти. Важно е да поставиш завързаната кърпа на високо. Така мъника ще достигне висини, тоест това се прави с цел малкото да успее в живота си.
Вторият важен момент с питата е разчупването. То става над главата ти и тази на детенцето ти, като смисълът на този акт е да бъдете сити в живота си. И в миналото, и сега разчупването извършва свекървата. Все пак има райони в страната, в които това се прави от момичета с живи родители.
Парчетата от питата се раздават на всички присъстващи. Като първо това за родилката се поставя в сито. Счита се, че жена, която хапне от тази пита ще бъде плодовита. Има даже краища у нас, в които се вярва, че ако на гостенката се падне крайче от питата, тя ще роди момче.

◦Ситото
В сито се поставят орехи, които се разлюляват. Това се прави с цел малкото ти съкровище да бъде игриво, весело и немирно. Може и ситото да се подвигне на високо, за да израсте и детето. Обредите със ситото се правят, за да бъдат предопределени някои качества на мъничето. В Западна България например в ситото се слагат даровете, които носят гостенките.
Това винаги са кромид лук, червени чушки и яйца. Те символизират устойчивост на болести.

◦Трапезата
На нея сложи повече сладки храни, за да е сладък животът на детето ти. На трапезата също се слагат и сладкишите, които по традиция носят и гостенките ти. Задължително е на масата да има и сурови орехи. Те се чупят, за да е отракано мъничето ти. Гостите задължително пият алкохол за здравето на детето.

◦Конци от дрехите
Преди да си тръгнат жените трябва да оставят до леглото на детето конци от дрехите си. Счита се, че по този начин те няма да откраднат съня на малкото. То ще бъде спокойно и няма дълго да плаче нощем.
Image

User avatar
Vanhorne
Posts: 3754
Joined: Wed Nov 11, 2009 7:40 am

Re: Традициите... преди и сега

Post by Vanhorne » Tue Nov 16, 2010 12:09 am

:oops: Лори, от последното си посещение в Етнографския помня следното:
-Когато се роди бебе на 3-4 ден идват трите орисници и само майката и акушерката могат да чуят какво наричат. Първата вади хурка и започво да преде нишката на живота му, втората я измерва, а третата я реже. След 40 дена, когато дете се представя на обществото всяка жена му носи дар- конец от своята дреха, по този начин му дарява част от живота си и удължава неговата нишка, сега носим дрехи, не знаем защо. Може би, защото има много нишки :)
smiliesSet1228 Ани ще накара всички ни да се чувстваме щастливи! Обичам това Бичме smiliesSet1228 smiliesSet1228 smiliesSet1228

User avatar
Lora33
Posts: 1935
Joined: Mon Nov 09, 2009 10:02 pm
Location: Шумен

Re: Традициите... преди и сега

Post by Lora33 » Thu Mar 10, 2011 1:49 am

ПРОЩЪПУЛНИК

Прощъпулник се нарича ритуалът, който се организира, когато детето направи първите си стабилни крачки без твоя помощ. Така се отбелязва един от важните етапи в развитието на твоето малко съкровище и се предопределя професията, към която ще се ориентира, когато порасне.

Когато правиш прощъпулник трябва да се съобразиш с някои правила, които традицията изисква. На първо място, ако наистина искаш да спазиш християнските канони, трябва да избереш понеделник, сряда или неделя, за да почетеш събитието. Според църковните вярвания това са добрите дни за прощъпулник.

Покани близки роднини и приятелчета на малчугана, които заедно с теб да станат свидетели на това важно събитие в живота му. Ти или човек с двама живи родители трябва да замесите обредна питка, която е важен елемент при правенето на прощъпулник. Преди да я изпечеш, накарай детето да стъпи върху нея, за да остави отпечатък от крачето си в тестото.

Бъдещата му професия ще се определи от специално подбрани от теб предмети. Внимавай те да не са му познати или с ярки цветове, защото идеята е малчуганът да избере свободно един от тях, който ще символизира заниманието му. Обикновено се слагат спринцовка или слушалка за лекар, портфейл за банкер, ножици, молив, калкулатор, бяла макара, топка и чукче, но като се има предвид колко бързо се развива светът, въобравежението ти може да измисли още куп други подходящи предмети.

Когато питката за прощъпулника е готова, постели бял чаршаф на земята и в далечния му край нареди вещите, които си избрала. Може да са на земята или върху малка масичка. Търкулни хляба към тях, за да тръгне детето в тази посока, но се погрижи да е предварително нахранено, защото в противен случай може да се хване за питката. Който предмет избере, с това ще се занимава, когато порасне.

След като твоето малко съкровище е направило своя прощъпулник, време е за всички ви да се повеселите и да опитате обредната питка за здравето. Яде се с мед и сирене, но не забравяй първото залче да дадеш на малчугана.

Рецепта за обредна питка за прощъпулник:

Продукти: Около 1 кг. брашно
½ чаена чаша пудра захар
1чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка сол
3-4 лъжици растително масло
¼ кофичка кисело мляко
2 яйца и отделно 1 жълтък, разбит с малко прясно мляко за намазване на питката.

Приготвяне: Брашното се пресява със содата и солта два пъти. В средата се прави вдлъбнатина, в която се изсипва сместа от разбитите с кисело мляко и захарта яйца и растително масло. Замесва се меко тесто, като се добавя и малко хладка вода. Тестото се меси върху набрашнена маса, оформя се на питка и след това се оставя да втаса около 1 час. След втасването се поставя в намазана с растителна мазнина тавичка. За да бъде по тържествено питката може да се украси с форми , изработени също от тесто (ромбчета, листенца, усукано на тънък шнур тесто, и др.). Намазва се с разбития жълтък, набожда се тук-там с вилица и след което се пече в умерена фурна.
Image

User avatar
Lora33
Posts: 1935
Joined: Mon Nov 09, 2009 10:02 pm
Location: Шумен

Re: Традициите... преди и сега

Post by Lora33 » Thu Mar 10, 2011 2:03 am

И понеже това ни е на дневен ред...

При никнене на първи зъбки... този който види първото зъбче на детето трябва да му купи нещо бяло и нещо здраво, за да са бели и здрави зъбчетата. А за да изникнат по-лесно и безболезнено се дава игла на някого.

Още утре ще раздам маса игли :mrgreen:
Image

User avatar
Lora33
Posts: 1935
Joined: Mon Nov 09, 2009 10:02 pm
Location: Шумен

Re: Традициите... преди и сега

Post by Lora33 » Sun Dec 18, 2011 11:02 pm

Още малко инфо за обичаите и традициите за посрещане на новородено:

При раждане

Когато родилката тръгва да ражда,това се пази в тайна, за да бъде леко раждането. Преди да излезе родилката от дома за болницата се пуска в пазвата й (под широката рокля) едно яйце ,така че да падне на земята. Както яйцето е минало през пазвата й ,така лесно да се роди и детето.


Завръщането на майката и новороденото у дома

Според Православните обичаи в деня преди изписването на родилката,една от бабите отива в църква и моли за светена вода,като известява че е за новородено. Свещеникът трябва да прочете така наречената „Бабина молитва” над водата и й дава свещ. В деня на изписването бабата поръсва навсякъде в дома от светената вода и запалва свещичката от черквата. След това майката и детето могат да взлязат като свещта не се загасва ,а се оставя да догори до край. Останалата светена вода се използва за ежедневното къпане на бебето до 40-тия ден,като се капват по няколко капки във водата,която се използва за миенето на детето. По стар български обичай бабата замесва и питка в деня преди изписването,която също трябва да е внесена в черквата предния ден. Тя се изяжда цялата у дома от присъстващите без да се раздава за да остане целия късмет с детето. За да бъде сладък и шарен живота на новороденото се поднася с мед и шарена сол.Погача

На 40-тия ден след раждането на детето се прави пита. Канята се само жени и те носят дарове за детето,като наричат животът му да е изпълнен с щастие, късмет, здраве и любов. Над главата на майката и детето се разчупва питката, като първото парче се оставя върху някои по-висок шкаф или гардероб, за да порасне детето голямо. Хубаво е сред гостите да има неомъжени жени. Ако има омъжени,които още не са раждали,значи,че майката пак ще роди дете. Ако родилката даде от ръката си в устата на някое от поканените деца питка ,то следващото й дете ще е от същия пол. Интересен е обичаят първите нокти на детето, които се отрязват да се поставят в чашка с брашно и да се държат до годинка, за да не хване детето „лоши очи” докато расте. Когато се подрязва за първи път косичката на детето, се отрязва малко кичурче , което се залепва в плик и се пази от майката. Този обичай също цели предпазването на детето от „уроки”.
Image

User avatar
Danita
Posts: 1525
Joined: Sun Nov 15, 2009 6:06 am

Re: Традициите... преди и сега

Post by Danita » Sun Mar 24, 2013 12:17 pm

Не съм сигурна ,че тук точно трябва да сложа , защото е писано за традиции само при появата на дечица ( да са здрави и благословени), но много ми хареса статията и искам да я споделя. Ако съм сгрешила мястото ,моля да ме поправите!
БЛАГОВЕЦ – 25 МАРТ

Празнуват: Благовест, Благовеста, Благой, Блага
БЛАГОВЕЩЕНИЕ


Преданието разказва как в една ранна сутрин, а това била сутринта на 25 март, девойката Мария кротко седяла и четяла Светото писание. И когато прочела пасажа "Девица ще зачене и ще роди син", се замислила развълнувано за това, коя ли ще е тя. И в този момент долетял Гавраил (или Гавриил), божият ангел вестител, и известил, че не друг, а тя е избраницата: "Ангелът влезе при нея и рече: Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените." (Евангелие от Лука, 1:28) Казвал є тихомълком гласът, като откликвал на мислите й: "Не бой се, Марийо, понеже ти намери благодат у Бога. И ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Исус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида. И ще царува над дома Яковов довеки, и царството Му не ще има край." (Евангелие от Лука, 1:30–33) Ала как би могло да стане това, когато Мария не познавала мъж. Отговорът дошъл незабавно: "Дух Светий ще слезе върху ти и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий." (Евангелие от Лука, 1:35)
Така и станало, а празникът Благовещение се празнува точно девет месеца преди Рождество.


МОЛИТВА ЗА БЛАГОВЕЩЕНИЕ


Днес е началото на нашето спасение и откриване на вечната тайна. Синът Божи става син на девица и Гавраил благодат благовести. Затова и ние с него да извикаме на Богородица: "Радвай се, благодатна, Господ е с тебе."


ИКОНИ


Обикновено представят мига на Благовещението. Високата врата, изобразена на иконата, е разделена на две половини. Вляво – забързан към Богородица ангел с червени крила (Гавраил), който държи жезъл и го подава към девицата. Вдясно е тя самата, права, в пурпурна дреха, наметната над тъмносин хитон.
Иконата "Благовещение" често отразява и стремежа на девицата към свещеното знание. Пред нея има разтворена книга.


НАРОДНА МИТОЛОГИЯ


Пролетта за народа идва на Благовец. Камбаните на църквата известяват благата вест за зачатието на младия Бог, а лястовицата носи благата вест, че зимата си е отишла. Ако закъснее, идват студени дни. На 25 март се размърдват мечките в гората и слизат до реката да се окъпят, а водата след тях става лековита.

От призрачния си дом на края на света в човешкия свят прекрачват самодивите. Кукувиците, орисани да бъдат неми в по-голямата част от годината, почват да кукат от сутринта.

Пожелания на Благовец

Все берекет – злато и сребро,
вино, жито є мъжки деца,
всяка лоза – ведро вино,
всяка жена – мъжко дете,
всяка крава – ведро мляко,
всяка овца – две агнета.

Кой си има сладко либе,
Нека либи, да налиби,
А кой има добра коня,
Нека яха, да се наяха!


РИТУАЛИ


На Благовец се яде риба, обредна благовешка пита и мед.
Добре е човек да стане и да закуси рано, за да е добре през годината, да става рано и да си свършва работата.
Всеки трябва да има парà в джоба – ако не златна, то поне сребърна. Ако те закука кукувица, трябва да си сит и с пълни джобове.
Каквото правиш през този ден и както премине той, такава ще е цялата година – спокойна или притеснена, весела и празнична или навъсена и сърдита.
Първото пролазване на змиите е лековито и болните ги чакат, оставят дрехите си да ги пролази змия и се надяват да оздравеят. В този ден змиите не хапят. Казват дори, че изваждат големи богатства от земята от радост, че се е затоплила. Затова мнозина ходят рано на Благовец по поля и планини – дано срещнат царицата на змиите да остави на халището пред себе си от безценните камъни, които носи под езика си. Трябва само човек да не се уплаши, да познае царицата с множеството змийчета след нея, да постеле халището и да се надява, че ще го дари с богатство.
Извършва се ритуално пъдене на змии с викове и заклинания "Бягайте змии и гущери, днеска е Благовец!", съпроводено с дрънчене и удряне на желязо, от което те се страхуват, палене на говежди тор по ъглите на двора.
На Благовец жените чистят и подреждат къщата, премитат двора, изнасят изработените през зимата дрехи – да ги огледа слънцето и да види колко са работни. Слънцето винаги има награда за най-работните.
Събраната смет се изгарят, за да изгорят всичко лошо.
Момичетата месят за първи път пита с мед и я раздават на съседи и роднини.
Рано сутринта из селището тръгват девойки и пеят специални благовешки песни.
Благовец се смята за благ ден, в който дори и раните не болят. Затова на малките момичта им дупчат ушите точно на този ден.
Бележат се животните, за да не ги боли.
Празнува се като ден на майката. Оказва се особена състрадателност към сирачета, към бедни и нещастни. Възрастни жени учат момиченцата сирачета как да омесят питата за празника, предават им традицията.
С появата на лястовицата се свалят мартеничките. Според легендата тя бърза да се завърне точно за Благовец и да започне подготовката за Великден.
Жените копаят лехи и садят цветя.
Присаждат се плодните дървета, "за да са благи". Ако на Благовец се посадят тикви, също дини и краставици, те ще са много сладки.
Мъжете отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед.
Вечерта всички се събират в дома и очакват, че змията стопанин ще излезе от огнището и ще ги преброи. Когото не намери да преброи, нищо добро не го очаква през годината.
Вярва се, че когато архангел Гавраил слязъл при Мария, небето се отворило. Затова много хора очакват да видят чудото отново в нощта преди Благовец и да си пожелаят богатство и късмет.
Други чакат богатство от земята. В нощта срещу Благовец там, където има заровено имане, се появява син пламък или огънче просветва три пъти. Смята се, че това са духовете на умрелите собственици, които приживе са заровили имането на тайно място. Затова и иманярите през тази нощ са в особено напрежение.
В този ден знахарите ловят змии, убиват ги и засаждат в главите им семена от босилек. Когато босилекът порасне, от малките му бледорозови цветове се прави магия за омайна любов.
Против лоши очи на забрадка или на коланче се прави възел, който остава завързан през цялата година.


ЗАБРАНИ


В този ден жените не бива да шият, да плетат или да решат на път косите си. Направят ли го, ще срещат змии и гущери през лятото.
Не се спи до късно. Който чуе кукувицата в леглото, ще се разболее или ще изпусне късмета си.


ГАДАНИЯ И ПРЕДСКАЗАНИЯ


Който види щъркел за пръв път на Благовец, ще е щастлив. Щъркелът обаче не бива да лежи. Най-добре е да бъде съзрян в полет.
Ако момък или мома най-напред видят лястовица, завързват на три пъти празна кърпа и наричат: "Какъвто ще взема, такъв белег да ми сложиш." Кърпата оставят три дни на покрива, после я развързват и гадаят по това, което намерят вътре. Ако има парцалче – шивач ще е, ако има кал – дюлгерин, ако е хартийка – учен човек, книжовник.
Момите поставят във ваза напъпили лалета. Ако до три дни разцъфнат, ще се омъжат до края на годината.
Момичетата за женене могат да узнаят името на бъдещия си съпруг, като станат рано призори, излязат да хвърлят боклука и чакат, докато чуят първото мъжко име.


МЕТЕОРОЛОГИЧНИ ПРОГНОЗИ


Каквото е времето на Благовец, такова ще е през годината.
Ако денят е ясен, слънчев и топъл, копринените буби ще са здрави и ще има добро плодородие. Ако е дъждовно и облачно, ще боледуват и реколтата ще е слаба.
Ако на Благовец е студено, ще се родят много краставици.
Ако времето е ясно, кошерите ще са добри и годината ще е плодородна.
Ако времето е ветровито, ще бъде така и през цялата година.
Южният вятър вещае добро плодородие, северният – лошо.
На който връх рано на Благовец има мъгла, там през лятото ще бие град.


ОБРЕДНИ ВЕЩИ, ХРАНИ И СИМВОЛИ


Трапеза

Печена или варена риба, шарена пита, лучник. Лучникът се прави от две кори тесто, като в средата се нареждат всякакви зеленчуци и, разбира се, голямо количество лук. Вари се супа от прясна коприва. Салатата е от лук, джоджен, магданоз. Казва се, че дойде ли Благовец, хората са се хванали вече за зелено.

Змия

Народът обича змията и в същото време се страхува от нея. Тя пази домашното огнище и земите. Тя е целителка и може да предпазва от болест и всякаква злина. Но змията е хитро, коварно, носещо смърт същест­во. Надарена е със свръхестествени качества и магическа сила. Господ я наказва все по корем да лази и по дупките да живее, защото е отворила портите на рая, за да влезе дяволът и да изкуши Адам и Ева.
Змиите живеят на края на света или в долния свят в голяма пещера. На Секновение (29 август) те тръгват за своето подземно царство, но преди това са длъжни да се изповядат на своя началник смока какво са вършили през лятото. Змия, ухапала човек или животно, е грешна и земята не я прибира заедно с другите. Тя трябва да се убие или да се остави да умре на студа.
В подземния свят живеят царят и царицата на змиите. Царят има две огромни глави с голям безценен камък. Царицата също има голям безценен камък на главата си.
Змията заема важно място в този свят. Една от тях – огромна и всемогъща – държи земята да не се разпука. Змията е умно и мъдро животно. Знае езика на всички останали животни и може да научи и човека на тази дарба. Познава всички лековити треви и билки. От нея на магии и вълшебства се учат дори вещиците. Хората също могат да се научат на чудеса. Трябва само да намерят царицата или безценния камък, който държи под езика си всяка змия.
Благовец е един от няколкото пролетни дни (Младенци, 9 март, и Йеремия, 1 май), в които човек може да се предпази от змии. Чесънът и леската също са средства за предпазване, затова е добре лятно време да са подръка там, където има опасност от змии. Леската е свещено дърво за змията. Сок от леска, както и листата є лекуват от ухапване. Добре е също да не се произнася името на змията, а да се нарича с табуираните Шаро, Анаста и пр.
Който носи яйца на змия, не го лови куршум. "Ризата" є също е лековита и се носи на пояса. Особена магия крие главата на змия, убита на Благовец, Йеремия или на Гергьовден. Ако в нея се посади босилек, той служи за различни лекове. Може да помогне и да се видят дяволът или други зли сили. По засят боб се гадае за броя на децата в семейството. Вярвало се е, че змийска глава се носи и против болестта гуша.

Лястовица

Лястовицата е символ на светлината. Тя носи вестта за настъпващата пролет. Донася и първата българска мартеница, изпратена от жената на хан Аспарух – Ахинора. Като небесен символ тя е във вражда със земните олицетворения. Казват, че заради хората мрази змията. Лястовиче гнездо в къщата носи щастие и не бива да се разваля. Лястовицата не бива да се убива и да се чупят яйцата є. Пословични са сръчността и майсторството, с които тя строи гнездото си. В народната медицина се използва лечебната сила на лястовичето гнездо, чрез която могат да се развалят и лоши магии. Казват, че познава билките. Ако някое от децата є се разболее, тя прелита до пустинята и донася необходимата трева, слага я на очите на малкото и то проглежда.
Ако човек сънува лястовица, това е добре. Ако я улови насън в ръка, означава придобивка.
Легендата разказва, че лястовицата е произлязла от млада невяста, която дълги години говяла (мълчала) пред свекър и свекърва, накрая я помислили за няма и си довели нова булка в къщата. А невястата се помолила на Господ да я превърне в птичка и да литне надалече. Превърнал я Господ в лястовица, излетяла тя през комина и цялата станала черна от саждите. Свекърът є бил наблизо, дръпнал я за престилката, тя се скъсала. От това е и разцепената лястовича опашка.
В средновековната литература веселото чуруликане на лястовицата прославя Бог и изрича божествени слова, показващи на хората пътя към светлината. В този смисъл образът на лястовицата се доближава до образа на славея.
Криси- моето голямо момче! (27.07.1994) :)

User avatar
@viktoriqna@
Posts: 6354
Joined: Fri Nov 13, 2009 8:48 pm
Location: София

Re: Традициите... преди и сега

Post by @viktoriqna@ » Thu Mar 28, 2013 6:24 am

КръщенеКръщенето или както още го наричат кръщение е ритуал, който е редно да съпътства всички християни. Кръщенето е едно от седемте тайнства и в днешно време е обичай, който майките не пропускат.

Най-просто казано кръщенето символизира очистването на човека от греховете на духа подготвянето му за нов живот. Кръщението е тайнството, което въвежда човек в редицата на християните. Без да е кръстен, човек не може да се нарече християнин. Поради специфичната политическа обстановка у нас много хора, родени преди 1989 година, не бяха кръстени. Това доведе и до прилив на желаещи да се кръстят на по-късна възраст. Най-често обаче кръщенето се извършва докато детето е малко. Родителите често избират първата годинка като най-подходящ момент за кръщене.

Какво трябва да знаем за ритуала на кръщенето?

Преди всичко трябва да изберете правилно човека, който ще бъде кръстник на детето ви. Кръстникът е духовен родител, той трябва да е негов водач и покровител, да следи дали детето върви по правилния път. Кръстникът има ключова роля по време на ритуала на кръщенето.

Мястото може да бъде църква, храм, манастир. Навсякъде, където се извършва този ритуал. Изберете място, което не е твърде разпространено и не е прекалено натоварено, така че да на кръщават детето ви с други деца. Може да изберете и свещеника, който да извърши ритуала, в случай че имате предпочитания към някого.

Хубаво е да изберете християнски празник или ден, който символизира нещо специално за вас.

В деня на кръщенето трябва да носите хавлиена кърпа, сапун, погача, червено вино, мед, бонбони, нови дрехи за детето, празна кутия.

Докато трае ритуалът кръстницата държи детето и свещеникът чете молитва. В другата ръка кръстницата държи свещ. Детето се намазва с миро по челото, ръцете, крачетата, ушичките. Това е моментът, в който се „нарича“ името на детето и се вярва, че се пречиства духа му.

След това детето се съблича и се потапя три пъти в казана с предварително осветена вода. Често в този момент дечицата започват да плачат и пищят от уплаха. Трите потапяния се правят в името на Отца, Сина и Светия Дух. Подсушавате детето с приготвената кърпа и го обличате в нови дрехи, които по традиция кръстникът трябва да е купил. Свещеникът и кръстникът обикалят казана с вода три пъти, което символизира приемането на Христовата вяра. От главичката на детето се отрязва кичур коса в знак на това, че вече ще живее като божие чадо. Кичурът се поставя в кутийката, която носите. След това, държейки детето, кръстникът отговаря на въпроси, зададени от попа. Приема се, че кръстникът отговаря вместо кръщавания.

В края на церемонията се освещава питата, виното и меда. По традиция кръстникът трябва да е купил златно кръстче за своя кръщелник, което също трябва да бъде осветено и да се сложи на врата на детето. То вече е истински християнин.

Кръщенето е ритуал, който не просто дава официално името на детето ви, но то става част от света на християните. Кръщенето е тайнство, което се извършва само веднъж в живота, както раждането и смъртта. Прекръстването е напълно забранено от църквата.
Image

Image

User avatar
@viktoriqna@
Posts: 6354
Joined: Fri Nov 13, 2009 8:48 pm
Location: София

Re: Традициите... преди и сега

Post by @viktoriqna@ » Thu Mar 28, 2013 6:26 am

Ето тук има интересни неща за кръщенето:

http://www.jenite.net/2008/07/blog-post_26.html
Image

Image

Post Reply