Бишкотена торта

Moderator: Fireball

Post Reply
User avatar
mata_kosmata
Posts: 4413
Joined: Wed Nov 11, 2009 1:48 pm

Бишкотена торта

Post by mata_kosmata » Fri Jan 04, 2013 1:44 pm

Това е тортата, която помня от детските си рождени дни :daisy:

Бишкотена торта "Шедьовър"

3 пак. бишкоти (= 300 гр), аз слагам голям пакет (400 гр.) от италианските за тирамису, за да стане повече :mrgreen:
500 мл какао на чай за топене на бишкотите

Крем:
За 400 гр бишкоти този крем е малко недостатъчен, затова по-добре да е 1 1/2 доза или дори 2 (за да има и за дояждане)
1/2 л. прясно мляко
3 с.л. брашно
2 жълтъка
4-5 с.л. какао
250 гр масло (или пълномаслен маргарин - 80%)
1 ч.ч. пудра захар (аз слагам фин кристал и пак става)
2 белтъка

Сварява се крем от млякото, брашното, жълтъците и какаото. Охлажда се до стайна температура (покрит, за да не хване коричка). Омекналото масло се разбива със захарта на пухкав крем - 1-2 минути с миксера, добавя се и ромът. После към разбитото масло на няколко пъти се прибавя от сварения крем и се разбива до хомогенизиране. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят с леко бъркане към крема.

Върху кръгла подложка (чиния, поднос) се започва оформянето на тортата. Всяка бишкота се топи за секунди в какаото, след което се овалва в крема. Първата бишкота се навива на кръгче* и се поставя в средата, около нея се навиват следващите на охлюв, докато се получи торта с необходимата широчина. Отгоре се прави още един кръг по същия начин. Между двата кръга може да се гарнира с натрошени целувки. Накрая тортата се измазва отвън с останалия крем и се поръсва отвсякъде с крокан.
*Номерът с навиването на бишкотите не става много добре с италианските, защото са много по-твърди от българските, затова обикновено нареждам една до друга и после дооформям кръга с отчупени парченца бишкоти.

Крокан:
1/2 ч.ч. орехи
1 ч.ч. захар
2-3 ч.л. ром
малко вода
Захарта и ромът се слагат на котлона с няколко лъжици вода, най-добре под капак, докато се получи светлокафяв карамел. С горещия карамел се заливат изсипаните в намаслен плосък съд орехи. След като изстине, се натрошава с чукче на дребни кристали.
Last edited by mata_kosmata on Fri Jan 04, 2013 1:51 pm, edited 2 times in total.
Image Image

User avatar
mata_kosmata
Posts: 4413
Joined: Wed Nov 11, 2009 1:48 pm

Re: Бишкотена торта

Post by mata_kosmata » Fri Jan 04, 2013 1:48 pm

Тази година реших, че не искам шоколадова торта, затова смених какаото в крема с лимон - много хубаво стана! Увеличих малко количеството на брашното вместо какаото, за да не стане рядко.
Вместо в чисто какао, топих бишкотите в какао, смесено с кафе.

Лимонов крем:
500 мл прясно мляко
4 с.л. брашно
2 жълтъка
1 ч.ч. захар
250 гр масло (маргарин)
сокът и кората от два лимона
2 белтъка

Технологията е същата като горе, към разбитото масло със захарта се прибавят лимоновата кора и сок и после по малко от сварения и охладен крем. Накрая са белтъците на сняг.
Image Image

Post Reply