Мусака с патладжан

Moderator: Fireball

Post Reply
Margaritka

Мусака с патладжан

Post by Margaritka » Sun Aug 25, 2013 8:14 pm

Винаги, ама винаги ме е дразнело едно нещо в мусаката, и то е било каймата! Затова днес измислих постна мусака с патладжан. Количествата са като за нашата къща, така че не се плашете, а просто редуцирайте според нуждите си :mrgreen: :

2 кг картофи
2 кг патладжан
1 кг домати
0,5 кг моркови
1 голяма глава лук
магданоз

Патладжаните се обелват и нарязват на филии с дебелина около 0,5 см. Осоляват се и се поставят вертикално в гевгира да се оцедят добре (поне за час). След това в тефлонов тиган мажете дъното съвсем оскъдно, нареждате филиите патладжан и ги обработвате термично за около 3 мин. от всяка страна, колкото да омекнат. Задушава се и нарязаната на ситно глава лук.

Картофите и морковите се обелват и нарязват както подобава: картофите на шайби, а морковите на пръчици. Слагат се в намазаната тава, посоляват се по желание със сол и черен пипер, заливат се с 2 чаши вода и се пъхат във фурната заедно с лука докато започнат леко да омекват.

После върху тях се нарежда щедро първо патладжанът, а върху него и доматите, нарязани на шайби. Целта е след като наредите патладжана да не се виждат картофите, а като наредите доматите вече да не се вижда патладжанът! :mrgreen:

Пече се на умерена фурна с вентилатор докато доматите продобият нужния вид за лице на манджата! :mrgreen: След това поръсвате обилно с пресен магданоз, загъвате тавата с фолио и я пъхате в изключената фурна за около 10-ина минути.

Нямам голям гювеч. Предполагам, че ако това ястие се направи в него ще е още по-върховно (макар че не знам накъде повече! :mrgreen: )
ImageImageImageImage

dara26

Re: Мусака с патладжан

Post by dara26 » Mon Aug 26, 2013 5:03 pm

Ммммм, Марго , много се впечатлих :thumbup: и ще опитам.
Бих пробвала и с тиквички вместо патладжан и за подправка вече тук бих сложила копър - добре ще си кореспондира и с тиквичките и с картофите като подправка :thumbup:
....а ти пропускаш съзнателно или не чесънчета тук там на шайби като подходящ за "твоята "мусака?!? Би подхождал мисля и на патладжана , и на картофа , и на домата.... :thumbup:
Image

Margaritka

Post by Margaritka » Tue Aug 27, 2013 8:21 am

dara26 wrote:....а ти пропускаш съзнателно или не чесънчета тук там на шайби като подходящ за "твоята "мусака?!? Би подхождал мисля и на патладжана , и на картофа , и на домата.... :thumbup:
Аз по принцип съм пестелива с чесъна в готвенето, защото е с много силен аромат и започва не само да доминира над всичко останало, а и го заглушава.
Използвам го само за студения ястия или в края на приготвянето на топлото ястие.
Ама всичко е въпрос на вкус! :thumbup: :daisy:
ImageImageImageImage

dara26

Post by dara26 » Wed Aug 28, 2013 6:56 pm

Патладжаните ми се отцеждат в момента , тиквичките също :mrgreen: - мда , реших да заменя морковите с тиквички - въпрос на вкус ;) , картофи , лук , домат подготвени- мисля обаче ,да запечатам картофените шайби в сгорещеното олио преди да наредя в тавата , това го практикувам по принцип с картофите , където и да ги ползвам - придобиват много приятен вкус :thumbup:
Ще се допълня по-късно с резултата ;) .....а от чесъна се отказах и аз..
Image

Margaritka

Post by Margaritka » Thu Aug 29, 2013 9:07 pm

Даре, харесва ми всичко, дето си написала... МЛЯС! :mrgreen:

А Рози каза: "Това ядене, не знам как го наричш - мусака ли, гювеч ли, както и да е - МНОГО е вкусно!"
Това от устата на мастита асоциална тийнейджърка е най-голямото признание!
ImageImageImageImage

dara26

Post by dara26 » Fri Aug 30, 2013 8:52 am

:D Същия комплимент получих и аз от мама , която смятам за най-вкусноготвещия човек на света :mrgreen: , тя всъщност първа опита мусаката вчера на обед и веднага ми звънна да ме похвали- а това си е направооо :thumbup: ........
И аз много си я харесах , единствено следващия път ще сложа по-малко вода , че на доста по-малко количество от твоята рецепта бях сложила почти като теб вода :roll: .....и може би още един ред картофени шайби нейде по средата :lol: ..... и тъй като много често правя класическата мусака с кайма , както и често пълня тиквички и патладжани с кайма- то непременно ще опитам и постната мусака ...с кайма :mrgreen:
Image

Post Reply