Моята пуйка беше 7кг. и половина. Пуйката се размръзява по правило в хладилник или микровълнова, това го подчертавам, тъй като пуйка оставена на стайна температура може да натрови цялото ви семейство. Също така, ако пуйката е студена, а пълнежа горещ, също след като е готова и напълнена трябва да се сложи да се пече, ако се остави за по- късно- много опасно!!! http://www.extension.iastate.edu/foodsa ... 1&parent=1
Моята пуйка не беше замразена и това улесни този процес. Извадих всичкИ вътрешности, които по принцип са в малка точбичка в корема на пуйката. Аз не използвам воденичката, тя се вари и се изхвърля водата, тъй като има особен вкус и може на вгорчи пълнежа, не мога да се занимавам и заминава в кофата.
Пуйката я шпиковам с бекон, надблягам на бялото месо. Правя разрез, намотавам парче бекон на ролце и мушкам в дупчицата. После я овкусявам с подправки- вегета, чесново брашно и червен пипер. Сол не слагам, тъй като вегетата е солена.
За пълнежа: 3 чаши ориз, стрък праз лук, чубрица, джоджен, дреболиите от пуйката. Задушавам лука, слагам дреболиите, изчаквам да покъкрят с лука, после добавям винаги измития до чиста вода ориз. когато го мия в голяма цедка, ако водата е бяла не спирам докато стане прозрачна, много е важно, тъй като глутена в ориза на вкус не е приятен, а и се лети баш дет' не трябва):mrgreen: ). Оставям да покъкри и добавям подправките, сол, настъргани 3 скалидки чесън, 2 средно големи морковчета и който харесва, може да сложи чаша стафиди. У нас не е желателно, щот' дечинята нещат

Наливам вода, да покрие ориза, захлупвам и разбърквам често, така добавям вода докато ориза добие сготвен вид

Напълвам звяра, зашивам и бухам в ей такъв плик
http://www.reynoldspkg.com/reynoldskitc ... cipeID=906
наливам водичка отстрани и бухам във фурната цяла нощ на 150С или 4-5 часа на 300- 350С. Когато е почти готова, набучвам плика отдолу, за да изтече всичката мазнина. В тавата имам решетка http://farm5.static.flickr.com/4125/517 ... def509.jpg, което го прави още по- лесно. След като е готова, изваждам от плика, слагам в друга тава и добавям вече полуготовото кисело зеле, всичко се запича заедно и става чудооооо.
За Тенксгивинг не съм слагала зеле. Американчетата не го обичат (това май е единственото, което им е трудно да скинат), но Гергана страда много.
Та, ако не се слага зеле, просто отварям плика и запичам, ако има нужда, ако не вадя в друга тава и се започва плюсканетооооооооооооооооооо
Добър Апетит!!!