Пай с праскови или банани или .....с каквото се сетите

Moderator: Fireball

Post Reply
User avatar
dara26
Posts: 4657
Joined: Mon Nov 09, 2009 3:00 pm

Пай с праскови или банани или .....с каквото се сетите

Post by dara26 » Mon Sep 07, 2015 9:40 pm

Ето и рецептата на красивия ми пай , по-точно рецептата на Анна Олсън , която гледах някъде по кулинарните канали и ме впечатли с простотата на работата си :thumbup: Пускам това клипче , много хубаво е показала как точно се реди пая и най-вече "дантелата " отгоре ;)
https://www.youtube.com/watch?v=cwtixNCSFGU
За тестото
2 чаени чаши брашно
1/4 чаена лъжичка сол /слагам почти на върха на лъжичката/
1 охладено масло на кубчета -250 гр
1-2 супена лъжица изцеден лимон
3 супени лъжици вода
Замесва се бързо по възможност.Аз лично първо размесвам брашното с маслото , като притискам кубчетата масло из брашното с помощта на онази "бъркалка" от кухненския набор , представляваща диск с дупки ,сетихте се предполагам :shifty: Като добавя лимоновия сок и водата , продължавам месенето на ръка.Би трябвало да се получи ронливо маслено тесто , при мен обаче се получава по-меко , но нямам проблем после с разточването , тогава пък добавям брашно ако е необходимо.Добре размесеното тесто разделям на две части , едната малко по-голяма от другата , увивам във фолио и слагам в хладилника за минимум 2 часа.Може да се продължи и на другия ден с приготовлението на сладкиша , ако вече се чувствате изморени от месенето :mrgreen: Колкото повече стои в хладилник тестото -по-хубаво става :D
За плънката
4 банана или 4-5 праскови /всъщност може да се прави с различни плодове или комбинация от такива - все ще се получи :D /
3 супени лъжици захар/използвах кафява/
3 супени лъжици царевично нишесте
настъргана лимонена кора от , да речем , половин лимон
1/2 чаена лъжичка канела / харесвам канела , затова ръся повечко и на око ;) /
Ако предпочетете банани , просто ги нарязвате на шайби и смесвате с останалите съставки за плънка.Ако изберете праскови , първо ги бланширате във вряла вода ,като предварително правите лек разрез "на кръст" някъде по обелката , и после ги охлаждате в студена вода.Белят се много лесно , режат се на резенчета и се смесват с останалите съставки.

За изпичането ползвам капака на йенската си тенджера , както се вижда от снимката , която пуснах .Разточвам по-голямата топка тесто на кръгъл лист с дебелина 5-6 мм , като всъщност разбирам дали достатъчно голям съм го разточила като надвеся капака над разточеното тесто -би трябвало да е с диаметър по-голям от диаметъра на "тавичката " ми , за да обхване освен дъното , и стените.За по-лесно пренасяне на разточеното тесто към тавичката , Анна Олсън го прегъна на 4 , пренесе и наново разгъна в тавичката.Предварително не я мажа с нищо.внимателно притискам тестото към тавичката , така , че плътно да прилепне към дъното и стените ,дори и да "прелее" малко-получава се нещо като тава в тавата.Изсипвам плънката ,равномерно горе-долу.Разточва се и другата топка тесто, пак на кръг ,пак 5-6 мм дебел.Нарязва се на ленти и се започва "плетенето на дантелата" върху плънката от нарязаните ленти-много е лесно и приятно , показано е как в клипчето ;) Остатъците по края от лентите и от долното тесто могат да се изрежат , като в клипчето , аз лично нищо не изрязвам , а "запечатвам " края на сладкиша , нещо като игра с пластелин се получава :D , податливо е тестото на оформяне.Горната тестяна част на сладкиша се намазва с прясно мляко , с помощта на четка , аз лично топя памучно тампонче в млякото и разнасям по дантелените ленти и по краищата на сладкиша.Поръсвам със захар/ пак кафява/ и пека- първо за малко в нагорещена фурна на 200 градуса , после намалям на 180 и пека докато стане златисто :thumbup:
Паят се яде охладен и всъщност колкото по-дълго престои в хладилника , по-хубав става.....не че има голям шанс да стои дълго де :mrgreen:
Image

Post Reply