вкусна, топла, пръхкава и мека тема!


Приготвянето на хляб е една от най-старите практики на съвременната човешка цивилизация. Първите сведения са от късната неолитна епоха. Първите хлебни изделия са били вероятно под формата на изпечена зърнена каша, приготвена от едросмляно зърно и вода. Съхраняването на брашна и жито в големи количества, води до появата на стратегически зърнени резерви - житници. Една от теориите за създаване на първите урбанистични селища и градове е именно появата на житниците. В древен Египет хлябът се приготвя все още в домовете. По-големи хлебопекарни има само в "двора" на фараона и висшите му сановници. В тях хлябът се е правил само от роби. Бухналият хляб се открива именно от тях - отначало като спонтанна ферментация на тестото, а впоследствие - като предизвикана от ферментиращ гроздов сок или хмел. Заквасването довежда до появата на различни видове теста и съответно на различни видове хлебни изделия. Древногръцкият писател Атиней описва различните видове хляб, които са били разпространени в Древна Гърция. Хлебопризводството става обществен занаят едва в разцвета на Римската империя. Тогава се появяват и първите обществени пекарни, които изхранват населението.
Заквасването на хлебното тесто е било използвано в най-древни времена, но разбирането на процеса става на доста по-късен етап. Първоначално част от хлебното тесто е било излагано на открито, тъй като е възможно заквасващи бактерии или гъбички - дрожди да се набавят от въздуха. Така получените тестени дрожди са се омесвали с основното тесто. Първият заквасващ продукт най-вероятно е била бирената мая, която приготвяли от бирена пяна. В страните, в които не се е консумирала бира, за закваска е използвана също и винена мая.

Желая на всички ви безотказно работещи машинки, лесни рецепти, много вдъхновение и добър апетит в майсторенето на вкусни хлябове, козунаци, кексове и питки.
