Машина за хляб

Moderator: Fireball

Mileto

Машина за хляб

Post by Mileto » Thu Aug 12, 2010 6:54 pm

Добре дошли хлебарки и пекарки в новата ни
вкусна, топла, пръхкава и мека тема!
:yahoo:

Image

Приготвянето на хляб е една от най-старите практики на съвременната човешка цивилизация. Първите сведения са от късната неолитна епоха. Първите хлебни изделия са били вероятно под формата на изпечена зърнена каша, приготвена от едросмляно зърно и вода. Съхраняването на брашна и жито в големи количества, води до появата на стратегически зърнени резерви - житници. Една от теориите за създаване на първите урбанистични селища и градове е именно появата на житниците. В древен Египет хлябът се приготвя все още в домовете. По-големи хлебопекарни има само в "двора" на фараона и висшите му сановници. В тях хлябът се е правил само от роби. Бухналият хляб се открива именно от тях - отначало като спонтанна ферментация на тестото, а впоследствие - като предизвикана от ферментиращ гроздов сок или хмел. Заквасването довежда до появата на различни видове теста и съответно на различни видове хлебни изделия. Древногръцкият писател Атиней описва различните видове хляб, които са били разпространени в Древна Гърция. Хлебопризводството става обществен занаят едва в разцвета на Римската империя. Тогава се появяват и първите обществени пекарни, които изхранват населението.

Заквасването на хлебното тесто е било използвано в най-древни времена, но разбирането на процеса става на доста по-късен етап. Първоначално част от хлебното тесто е било излагано на открито, тъй като е възможно заквасващи бактерии или гъбички - дрожди да се набавят от въздуха. Така получените тестени дрожди са се омесвали с основното тесто. Първият заквасващ продукт най-вероятно е била бирената мая, която приготвяли от бирена пяна. В страните, в които не се е консумирала бира, за закваска е използвана също и винена мая.

Image

Желая на всички ви безотказно работещи машинки, лесни рецепти, много вдъхновение и добър апетит в майсторенето на вкусни хлябове, козунаци, кексове и питки. :daisy:
Image It's a small world after all Image

Mileto

Re: Машина за хляб

Post by Mileto » Thu Aug 12, 2010 6:57 pm

Re: Августовската тема
от Vanhorne » Чет Авг 12, 2010 5:09 pm

Менюто е: BBQ- Chicken Brest, green beans and BG style green salad , ще бутна един топъл хлебец да спретна с новата Машина за Хляб....ееее как забравих да се изфукам беее- Имам нова машина за хляб, няма такъв кеф ви казвам. Какви козунаци, хлябове, кексове....много голямо удобство.

Mileto

Post by Mileto » Thu Aug 12, 2010 6:58 pm

Re: Августовската тема
от gala03 » Чет Авг 12, 2010 6:15 pm

Може ли консултацийка за машината за хляб- марка, модел... И ние вече сме се навили да си купим.

Vanhorne

Post by Vanhorne » Thu Aug 12, 2010 7:20 pm

Еееее, нямаш равна :yahoo: Миленце :yahoo:

Така машината за хляба се оказа голямо предизвикателство в началото, стори ми се цяла наука, но всъщност е много елементарно и всичките 300 програми са по подразбиране и няма нужда да си ядрен инжинер, примерно :mrgreen:

Моята Мара е тази: http://www.breadman.com/p-2-2-lb-stainl ... maker.aspx
Избора ми беше основан на това, че прави/пече Сладки теста и без глутен. Също така има допълнителен диспенсър за ядки и добавки към тестото, които автоматично падат в определено време ;) ниц и фръц.

Викат ме, ще се върна да добавя рецепти :daisy:
smiliesSet1228 Ани ще накара всички ни да се чувстваме щастливи! Обичам това Бичме smiliesSet1228 smiliesSet1228 smiliesSet1228

Mileto

Post by Mileto » Thu Aug 12, 2010 7:31 pm

Ванх, прекрасна машинка. Да си я ползваш със здраве. И това с отделението за ядки е много интересно. Аз моите ги слагам ръчно на звуков сигнал.

Гале, ти бюджет определила ли си си? Или си съвсем в началото?

Моята машинка е Мулинекс 5000

ImageImage

С две бъркалки, 12 програми, с нея може и сладко да се прави, но аз няма да пробвам, защото знам, че при високата температура захарта прави маммма миа, и животецът ще й се скъси.

При правенето на тесто в машинките най-важното е да се уцели пропорцията брашно - течност, за да не стане хлябът глетав, твърд, втасал повече, ронлив и т.н. Оттам насетне пей сърце.

И аз ще намеря време тези дни да пусна рецепти, които ползвам по-често.

Ех, че се радвам на новата ни темичка. :yahoo:

Vanhorne

Post by Vanhorne » Thu Aug 12, 2010 7:37 pm

Ето няколко сайта за рецепти, които наистина стават. Ако имате въпроси, кое какво е и мерки и мерилки- насреща съм :)

http://www.bread-maker.net/Bread-maker/ ... tm#bananna
http://www.bread-machine-recipes.com/
http://best-bread-recipes.com/bread-maker-recipes.html

Ще добавям и ще снимам довечера, ако не съм заспала ходейкеи :D
smiliesSet1228 Ани ще накара всички ни да се чувстваме щастливи! Обичам това Бичме smiliesSet1228 smiliesSet1228 smiliesSet1228

Vanhorne

Post by Vanhorne » Thu Aug 12, 2010 7:54 pm

Ееее Миле, твоята е по секси с две бъркалки. А, какво за захарта??? Твоята с тефлон ли е?

Харесва ми това, че твоята е вертикална :thumbup:

gala03

Post by gala03 » Thu Aug 12, 2010 9:16 pm

Миле, не сме мислили за бюджета, важното е да ни върши работа :thumbup: Аз като ги разглеждах в Техномаркет около 200 лв. се движеха май... :think: И твоята, и на Ванхи ми изглеждат много добре. А пък щом сте и доволни, какво да му мислим повече. Твоят Мулинекс има ли го в Техномаркет :?: Този ли е:
http://www.technomarket.bg/product_deta ... d=09027639
Освен хляб какво друго прави :?: Олеле, какво плескане ще настане като си купим такава машинка :crazy: Кеф! :D
Няма наваксани мигове, има само пропуснати такива...

Vanhorne

Post by Vanhorne » Thu Aug 12, 2010 9:39 pm

Галчо за теб ще е от жизнена необходимост мило. С три дечица живи и здрави, ушетата ще ти изядат, та да ще ти е пръв помощник.

Mileto

Post by Mileto » Thu Aug 12, 2010 9:42 pm

Гале, точно така. Това е моята. Има и една модел 5003 с някаква приставка за багети, съвсем малко по-скъпа е, но аз реших, че не си заслужава заради едни багети, които колко пъти ще правя.

В машинката засега съм правила хляб, козунак и кекс. Както и месене на тесто, което след това дообработвам и пека във фурнатата. Можеш и тесто за пица да си правиш.

Зорът и необузданият апетит според мен са само в началото, после нещата се регулират и човек наистина си прави хляб, който му е нужен за ден, два напред и яде каквото му харесва. И най-вече - ЯДЕ ХЛЯБ, а не боя и набухватели. Вкусът е коренноразличен, дори за хора, похапващи хляб от годиииини наред (като баща ми например) в началото беше много странен. Просто човекът си е свикнал на боклуците и на прозрачните филии, от които не знам колко трябва да хапнеш, за да се наситиш.

Ванх, моята е хоризонтална, не вертикална, хлебчето си е с традиционната форма, не расте нагоре.

А, и това, което казва Ванх, дечицата ще ядат истински хляб.

Post Reply