Зимнина

Moderator: Fireball

Post Reply
User avatar
Mileto
Posts: 6433
Joined: Mon Nov 09, 2009 2:47 pm

Зимнина

Post by Mileto » Mon Oct 18, 2010 10:39 am

Дани, ти си! :thumbup:
Image It's a small world after all Image

User avatar
Danita
Posts: 1891
Joined: Sun Nov 15, 2009 6:06 am

Re: Зимнина

Post by Danita » Mon Oct 18, 2010 10:53 am

Благодаря на Милето ,че веднага ми отвори темичка за да мога да споделя една трушия с вас ,която опитах в сестра ми и днес направих...:)

Зелени доматчета - чери се запичат в тавичка с малко вода , олио и сол. Обелват се цели скилидки чесън ,няколко парченца морковче (аз нямах под ръка пресен и използвах от почти готовата трушия), листенца целина (ако има). В бурканчето се слага оцет (до резката ) една малка лъжичка сол и захар.Като се запечат доматките се подреждат в бурканчето като между тях се слагат от другите неща по малко .Залива се с водичката , която са пуснали при печенето доматките.Затваря се и се раздрусва малко да се обърка сосчето с оцета и всичко.Обръща се и се оставя да изстине така.След 3 дни някъде е готово за консумация . Забравих да кажа, (но сигурно сте се сетили)че се прави всичко докато е топло още и като се подреждат доматите се понатискат да не плуват из буркана....:)
ПП: Освен за салатка това може да се използва и при готвене ...да сложиш няколко в яденето ...
Криси- моето голямо момче! (27.07.1994) :)

User avatar
roslem
Posts: 842
Joined: Mon Nov 09, 2009 4:26 pm
Location: Пловдив

Re: Зимнина

Post by roslem » Wed Oct 20, 2010 5:40 pm

Царска туршия

5 кг камби, нарязани на 4
2 кг моркови, нарязани на кръгчета
2 кг карфиол, накъсан на парчета
2 л. оцет
1,5 л. вода
300 гр сол
200 мл олио
6 гр черен пипер
5-6 дафинови листа
1 връзка целина
7-8 зърна бахар

Камбите, морковите и карфиолът се смесват в голям съд. Добавят се солта и захарта, разбъркват се и се оставят да престоят 3-4 часа. Нареждат се в буркани, като помежду им се слагат листа от целина. Сокьт, който се образува при размесване на зеленчуците, се смесва с оцета, водата, олиото, черния пипер, дафиновите листа и бахара и се възварява. След като изстине, се заливат бурканите, затварят се с капачка и се съхраняват на хладно.
Моите малки звездички ще останат завинаги в сърцето ми - 20.01.2011, 24.12.2011!
Image
Image
Image Image

User avatar
@viktoriqna@
Posts: 7494
Joined: Fri Nov 13, 2009 8:48 pm
Location: София

Re: Зимнина

Post by @viktoriqna@ » Mon Nov 28, 2011 9:52 pm

Туршия с мед
/става за 2-3 дни/

Продукти:
- Карфиол /3 кг/
- Кабми /1,5 кг/
- Моркови /1 кг/
Прокутите са общо 5-6 кг в каквато пропорция желаем. Дадената е примерна. Карфиола се разделя на розички, камбите изкормени на 4 или 6 нарязани, морковите на кръгчета.
Слагат се още:
- 1 или 2 глави целина и листата им.
Изображение014_opt.jpg
Изображение014_opt.jpg (35.49 KiB) Viewed 3319 times
Редят се в пластмасова кофа с капак / аз използвах съд от сирене / карфиол, камби, моркови, целина от главата на редове, повтаря се пак и задължително се завършва най-отгоре с карфиол.

Марина за заливане

Продукти:
- 1 л вода
- 0,800 л оцет /най-вкусно е с Кулинар/
- 1 ч. ч. мед
- 1 ч. ч. захар
- 1 ч. ч. олио
- ¾ непълна ч.ч. сол
- 1 пакетче бахар
- 1 пакетче черен пипер
- 10 дафинови листа
Изображение019_opt.jpg
Изображение019_opt.jpg (32.5 KiB) Viewed 3319 times
Слага се да заври и се изсипва вряло върху подредените зеленчуци. Затваря се капака. Разбърква се през 2 часа. След ден, два или три, когато предцените че морковите са станали се излива от маринатата 1 л и се слага 1 с.л. натриев бензоат за пресичане и се връща обратно в съда с туршията. Това се прави само в случай, че искате да съхраните туршията по-дълго време. Иначе може да се съхранява в хладилника, ако можете да я изконсумирате до 1 седмица цялата, като се разпределя на порции в пластмасови кутии /примерно от сирене/. След 24 часа можете да сложите нарязаните зелени листа от целината, за да си запазят цвета.

Приятен апетит.
Изображение022_opt.jpg
Изображение022_opt.jpg (43.37 KiB) Viewed 3319 times
Image

Image

Post Reply