Зимнина
Moderator: Fireball
Re: Зимнина
Благодаря на Милето ,че веднага ми отвори темичка за да мога да споделя една трушия с вас ,която опитах в сестра ми и днес направих...
Зелени доматчета - чери се запичат в тавичка с малко вода , олио и сол. Обелват се цели скилидки чесън ,няколко парченца морковче (аз нямах под ръка пресен и използвах от почти готовата трушия), листенца целина (ако има). В бурканчето се слага оцет (до резката ) една малка лъжичка сол и захар.Като се запечат доматките се подреждат в бурканчето като между тях се слагат от другите неща по малко .Залива се с водичката , която са пуснали при печенето доматките.Затваря се и се раздрусва малко да се обърка сосчето с оцета и всичко.Обръща се и се оставя да изстине така.След 3 дни някъде е готово за консумация . Забравих да кажа, (но сигурно сте се сетили)че се прави всичко докато е топло още и като се подреждат доматите се понатискат да не плуват из буркана....
ПП: Освен за салатка това може да се използва и при готвене ...да сложиш няколко в яденето ...
Зелени доматчета - чери се запичат в тавичка с малко вода , олио и сол. Обелват се цели скилидки чесън ,няколко парченца морковче (аз нямах под ръка пресен и използвах от почти готовата трушия), листенца целина (ако има). В бурканчето се слага оцет (до резката ) една малка лъжичка сол и захар.Като се запечат доматките се подреждат в бурканчето като между тях се слагат от другите неща по малко .Залива се с водичката , която са пуснали при печенето доматките.Затваря се и се раздрусва малко да се обърка сосчето с оцета и всичко.Обръща се и се оставя да изстине така.След 3 дни някъде е готово за консумация . Забравих да кажа, (но сигурно сте се сетили)че се прави всичко докато е топло още и като се подреждат доматите се понатискат да не плуват из буркана....
ПП: Освен за салатка това може да се използва и при готвене ...да сложиш няколко в яденето ...
Криси- моето голямо момче! (27.07.1994)
Re: Зимнина
Царска туршия
5 кг камби, нарязани на 4
2 кг моркови, нарязани на кръгчета
2 кг карфиол, накъсан на парчета
2 л. оцет
1,5 л. вода
300 гр сол
200 мл олио
6 гр черен пипер
5-6 дафинови листа
1 връзка целина
7-8 зърна бахар
Камбите, морковите и карфиолът се смесват в голям съд. Добавят се солта и захарта, разбъркват се и се оставят да престоят 3-4 часа. Нареждат се в буркани, като помежду им се слагат листа от целина. Сокьт, който се образува при размесване на зеленчуците, се смесва с оцета, водата, олиото, черния пипер, дафиновите листа и бахара и се възварява. След като изстине, се заливат бурканите, затварят се с капачка и се съхраняват на хладно.
5 кг камби, нарязани на 4
2 кг моркови, нарязани на кръгчета
2 кг карфиол, накъсан на парчета
2 л. оцет
1,5 л. вода
300 гр сол
200 мл олио
6 гр черен пипер
5-6 дафинови листа
1 връзка целина
7-8 зърна бахар
Камбите, морковите и карфиолът се смесват в голям съд. Добавят се солта и захарта, разбъркват се и се оставят да престоят 3-4 часа. Нареждат се в буркани, като помежду им се слагат листа от целина. Сокьт, който се образува при размесване на зеленчуците, се смесва с оцета, водата, олиото, черния пипер, дафиновите листа и бахара и се възварява. След като изстине, се заливат бурканите, затварят се с капачка и се съхраняват на хладно.
- @viktoriqna@
- Posts: 7494
- Joined: Fri Nov 13, 2009 8:48 pm
- Location: София
Re: Зимнина
Туршия с мед
/става за 2-3 дни/
Продукти:
- Карфиол /3 кг/
- Кабми /1,5 кг/
- Моркови /1 кг/
Прокутите са общо 5-6 кг в каквато пропорция желаем. Дадената е примерна. Карфиола се разделя на розички, камбите изкормени на 4 или 6 нарязани, морковите на кръгчета.
Слагат се още:
- 1 или 2 глави целина и листата им. Редят се в пластмасова кофа с капак / аз използвах съд от сирене / карфиол, камби, моркови, целина от главата на редове, повтаря се пак и задължително се завършва най-отгоре с карфиол.
Марина за заливане
Продукти:
- 1 л вода
- 0,800 л оцет /най-вкусно е с Кулинар/
- 1 ч. ч. мед
- 1 ч. ч. захар
- 1 ч. ч. олио
- ¾ непълна ч.ч. сол
- 1 пакетче бахар
- 1 пакетче черен пипер
- 10 дафинови листа
Слага се да заври и се изсипва вряло върху подредените зеленчуци. Затваря се капака. Разбърква се през 2 часа. След ден, два или три, когато предцените че морковите са станали се излива от маринатата 1 л и се слага 1 с.л. натриев бензоат за пресичане и се връща обратно в съда с туршията. Това се прави само в случай, че искате да съхраните туршията по-дълго време. Иначе може да се съхранява в хладилника, ако можете да я изконсумирате до 1 седмица цялата, като се разпределя на порции в пластмасови кутии /примерно от сирене/. След 24 часа можете да сложите нарязаните зелени листа от целината, за да си запазят цвета.
Приятен апетит.
/става за 2-3 дни/
Продукти:
- Карфиол /3 кг/
- Кабми /1,5 кг/
- Моркови /1 кг/
Прокутите са общо 5-6 кг в каквато пропорция желаем. Дадената е примерна. Карфиола се разделя на розички, камбите изкормени на 4 или 6 нарязани, морковите на кръгчета.
Слагат се още:
- 1 или 2 глави целина и листата им. Редят се в пластмасова кофа с капак / аз използвах съд от сирене / карфиол, камби, моркови, целина от главата на редове, повтаря се пак и задължително се завършва най-отгоре с карфиол.
Марина за заливане
Продукти:
- 1 л вода
- 0,800 л оцет /най-вкусно е с Кулинар/
- 1 ч. ч. мед
- 1 ч. ч. захар
- 1 ч. ч. олио
- ¾ непълна ч.ч. сол
- 1 пакетче бахар
- 1 пакетче черен пипер
- 10 дафинови листа
Слага се да заври и се изсипва вряло върху подредените зеленчуци. Затваря се капака. Разбърква се през 2 часа. След ден, два или три, когато предцените че морковите са станали се излива от маринатата 1 л и се слага 1 с.л. натриев бензоат за пресичане и се връща обратно в съда с туршията. Това се прави само в случай, че искате да съхраните туршията по-дълго време. Иначе може да се съхранява в хладилника, ако можете да я изконсумирате до 1 седмица цялата, като се разпределя на порции в пластмасови кутии /примерно от сирене/. След 24 часа можете да сложите нарязаните зелени листа от целината, за да си запазят цвета.
Приятен апетит.