Хубави български саламурени сирена
Moderator: Fireball
Хубави български саламурени сирена
Принципът за избор на хубаво сирене е следният: според оригиналната технология, която е БДС, сиренето зрее 45 дни и тогава е годно за консумация. Обаче както знаем, българинът ламти да забогатее бързо и е намерил начин да "накара" сиренето да узрее за 48 часа, с помощта на калциев дихидрат. За съжаление сиренето, узряло по този начин, не само не доставя калций в организма, ами именно чрез този калциев дихидрат отнема калций от него... Тъй като отпреди година някъде търговците са задължени да обозначават млечните продукти, които съдържат растителни мазнини, а производителите - да публикуват на етикетите цялото съдържание на продукта, много ясно можете да видите този калциев дихидрат в почти всички сирена - изписан или с думи, или като химическо съединение. Аз говоря тук за опакованите сирена, защото онези, които се продават на кг. на щандовете в никакъв случай не могат да бъдат наречени сирена и обърнете внимание, че в големите вериги не са обозначени като сирена, а като "Бяло саламурено", "Млечен продукт" и т.н.
Та марките хубаво узряло твърдо българско саламурено сирене, което не съдъжат калциев дихидрат и които аз съм открила до този момент са:
1. СД Костови - гр. Съединение - това не съм го открила всъщност аз, а се препоръчва от д-р Емилова поради гореописаните причини. Има краве и овче. Допреди година беше приблизително 11-12 лв./кг. и можеше да се купи от магазина на Кенар на бул. Сливница в София. След хайката за обявяване съдържанието на млечните продукти, спряха да го продават там и излезе с нова опаковка ЕКО или БИО сирене, което може да се намери в хипермаркети ХИТ - на хладилната вотрина с деликатеси, точно срещу хляба. Цената му обаче вече междувременно е 15-16 лв./кг.
2. Лакрима - Пазарджик - има краве и овче. Може да се купи от щанда с вакуумираните сирена в Кауфланд, в разфасовки по около 0,5 кг и на цена от 8-9 лв./кг. Аз нямам никакви забележки към това сирене и откакто повишиха цената на горното, купуваме само такова. Горещо ви го препоръчвам - в момента, в който го опитате, ще се върнете 20-30 години назад, спомняйки си какъв е вкусът на истинското сирене! Това се отнася и за горното сирене.
3. На баба - това го открих преди Нова година в Била. В разфасовки по около 1 кг е, на цена 8-9 лв./кг. И въпреки, че не пише да съдържа калциев дихидрат, консистенцията и вкусът му се различават леко от горните две сирена.
Та марките хубаво узряло твърдо българско саламурено сирене, което не съдъжат калциев дихидрат и които аз съм открила до този момент са:
1. СД Костови - гр. Съединение - това не съм го открила всъщност аз, а се препоръчва от д-р Емилова поради гореописаните причини. Има краве и овче. Допреди година беше приблизително 11-12 лв./кг. и можеше да се купи от магазина на Кенар на бул. Сливница в София. След хайката за обявяване съдържанието на млечните продукти, спряха да го продават там и излезе с нова опаковка ЕКО или БИО сирене, което може да се намери в хипермаркети ХИТ - на хладилната вотрина с деликатеси, точно срещу хляба. Цената му обаче вече междувременно е 15-16 лв./кг.
2. Лакрима - Пазарджик - има краве и овче. Може да се купи от щанда с вакуумираните сирена в Кауфланд, в разфасовки по около 0,5 кг и на цена от 8-9 лв./кг. Аз нямам никакви забележки към това сирене и откакто повишиха цената на горното, купуваме само такова. Горещо ви го препоръчвам - в момента, в който го опитате, ще се върнете 20-30 години назад, спомняйки си какъв е вкусът на истинското сирене! Това се отнася и за горното сирене.
3. На баба - това го открих преди Нова година в Била. В разфасовки по около 1 кг е, на цена 8-9 лв./кг. И въпреки, че не пише да съдържа калциев дихидрат, консистенцията и вкусът му се различават леко от горните две сирена.
Re: Хубави български саламурени сирена
Марги, след като открихме СД Костови - Съединение, Мишо не признава друго сирене. Наслаждава му се на всяко ядене и като намалее, се замисля как да попълни мишите запаси. Купуваме го от веригата "Ена" и "Тандем", виждала съм го и във "Верде" - новото лице на старите "Фамилия". Има и вариант - козе.
А, Мише, много се радвам, че сме удовлетворили вкуса на Мишан!
И благодаря за актуалната информация за разпространението в търговската мрежа!
И благодаря за актуалната информация за разпространението в търговската мрежа!
Eeeeee... ще бъда невероятно запален и предан фен на тази тема И аз, макар че не съм от мише семейство, подобно на Плъхчето държа изключително много запасите от сирене в къщи да не спадат под критичните 2-3 кг
Ще огледам околните магазини за препоръчаните сирена и ще пробвам
Ще огледам околните магазини за препоръчаните сирена и ще пробвам
"Tук сме за да си помагаме един на друг да преминем през това нещо, каквото и да е то"
Маргаритка благодаря ти за полезната информация Опитахме от трите вида сирена, но най-много ни хареса това на "СД Костови - гр. Съединение" - страхотно е След него поставяме сиренето "На баба" - също е много хубаво.
Здравейте крушки
Отдавна търся хубаво сирене и се радвам, че видях тази тема.
Моля някой да каже кое от препоръчаните от Маргаритка сирена е твърдо.
Отдавна търся хубаво сирене и се радвам, че видях тази тема.
Моля някой да каже кое от препоръчаните от Маргаритка сирена е твърдо.
Марпенче,
по принцип всичките, но...
Отскоро забелязвам, че сиренето на Лакрима - Пазарджик, което продават в Кауфланд в разфасовки по около 0,5 кг нещо е меко...
Но пък същото сирене, в разфасофки от около 0,8 кг в ХИТ си е твърдо!
Пък кво ти пречи да ги опиташ поетапно всичките?
по принцип всичките, но...
Отскоро забелязвам, че сиренето на Лакрима - Пазарджик, което продават в Кауфланд в разфасовки по около 0,5 кг нещо е меко...
Но пък същото сирене, в разфасофки от около 0,8 кг в ХИТ си е твърдо!
Пък кво ти пречи да ги опиташ поетапно всичките?
Благодарение на препоръката на наша позната открихме още едно хубаво сирене - Олимпус, произведено в Сливен.. Има го в магазини Метро. Ние купуваме краве сирене от тази марка, но има два вида краве - с по-голяма масленост и лайт с 12% масленост. На нас повече ни харесва това с по-голямата масленост. До скоро взимахме сиренето на Костови, но го заменихме с това, защото освен че е с по-хубави вкусови качества и цената му е по-добра.
- Margaritka
Тъй като Галето повдигна отново темата за сиренето, макар и в детския подфорум, исках да й дам линк към тази тема, но виждам, че не съм споделила за актуалното сирене, което вземаме.
Тъй като Лакрима Пазарджик наистина тотално развалиха продукцията си, се преориентирах към това сирене:
Тъй като Лакрима Пазарджик наистина тотално развалиха продукцията си, се преориентирах към това сирене:
Хайде да похваля и аз нашето сиренце - 100% истинско. Произвежда се тук в Шумен и се казва "Пастир". Има го краве и овче. Ние камо краве хапваме и на двамата много ни харесва. Не ми се е случвало да се разпадне като го сложа да се обезсоли, напротив не се променя изобщо /освен че е безсолно/
Последния път нямаше "Пастир" и взех едно, на което пишеше, че е по БДС. Не се сещам името, но и то е страхотно на вкус, твърдо е и не се променя при обезсоляване. Като се сетя за името ще пиша... ако се сетя
Последния път нямаше "Пастир" и взех едно, на което пишеше, че е по БДС. Не се сещам името, но и то е страхотно на вкус, твърдо е и не се променя при обезсоляване. Като се сетя за името ще пиша... ако се сетя