Та марките хубаво узряло твърдо българско саламурено сирене, което не съдъжат калциев дихидрат и които аз съм открила до този момент са:
1. СД Костови - гр. Съединение - това не съм го открила всъщност аз, а се препоръчва от д-р Емилова поради гореописаните причини. Има краве и овче. Допреди година беше приблизително 11-12 лв./кг. и можеше да се купи от магазина на Кенар на бул. Сливница в София. След хайката за обявяване съдържанието на млечните продукти, спряха да го продават там и излезе с нова опаковка ЕКО или БИО сирене, което може да се намери в хипермаркети ХИТ - на хладилната вотрина с деликатеси, точно срещу хляба. Цената му обаче вече междувременно е 15-16 лв./кг.
2. Лакрима - Пазарджик - има краве и овче. Може да се купи от щанда с вакуумираните сирена в Кауфланд, в разфасовки по около 0,5 кг и на цена от 8-9 лв./кг. Аз нямам никакви забележки към това сирене и откакто повишиха цената на горното, купуваме само такова. Горещо ви го препоръчвам - в момента, в който го опитате, ще се върнете 20-30 години назад, спомняйки си какъв е вкусът на истинското сирене!
3. На баба - това го открих преди Нова година в Била. В разфасовки по около 1 кг е, на цена 8-9 лв./кг. И въпреки, че не пише да съдържа калциев дихидрат, консистенцията и вкусът му се различават леко от горните две сирена.