Кьопоолу на Маргариткината баба

Moderator: Fireball

Post Reply
User avatar
Margaritka
Posts: 1919
Joined: Tue Oct 26, 2010 10:39 pm
Location: Русе
Contact:

Кьопоолу на Маргариткината баба

Post by Margaritka » Fri Aug 03, 2012 8:06 pm

Патладжан 1 кг
1 майонеза
1 глава български чесън
1/2 - 1 лимон
сол
черен пипер
магданоз

Патладжанът го разрязвам в дълбочина, осолявам процепите и оставям вертикално строен да се отцежда поне 1 час. Може след това да се изплакне и изцеди с ръка. Пека на покрита с фолио тава по средата на фурната с вентилатор на ооколо 200 °C. Обелвам го, смилам го с кухненския робот и добавям майонезата, изстискания сок на 1/2 - 1 лимон, пресования чесън, черния пипер и солта. Отново разбърквам хубаво с робота. Накрая прибавям бъркайки с лъжица ситно нарязания магданоз.

Ние понеже не сме по ракийката и подобните й, ядем тази смес на филийки в неограничено количество. Като разбира се обемът на плънката е колкото дебелината на филийките! :mrgreen:
ImageImageImageImage

User avatar
Danita
Posts: 1873
Joined: Sun Nov 15, 2009 6:06 am

Re: Кьопоолу на Маргариткината баба

Post by Danita » Tue Jan 27, 2015 9:45 pm

Марги , аз кьопоолуто го правя по най- мързеливия начин .Всичко мятам във фурната - сини домати ,червени и чушките ...всичко в тавата - изпичам , обелвам ...подправям с БГ чесън и копър , сол ,олио , оцет , а твоя вариант го правя , но рядко ,че момчетата не харесват особено син домат , но не са ми го връщали де ...:) Тези нашите баби са знаели какво да хапват ....
Криси- моето голямо момче! (27.07.1994) :)

Post Reply