1 майонеза
1 глава български чесън
1/2 - 1 лимон
сол
черен пипер
магданоз
Патладжанът го разрязвам в дълбочина, осолявам процепите и оставям вертикално строен да се отцежда поне 1 час. Може след това да се изплакне и изцеди с ръка. Пека на покрита с фолио тава по средата на фурната с вентилатор на ооколо 200 °C. Обелвам го, смилам го с кухненския робот и добавям майонезата, изстискания сок на 1/2 - 1 лимон, пресования чесън, черния пипер и солта. Отново разбърквам хубаво с робота. Накрая прибавям бъркайки с лъжица ситно нарязания магданоз.
Ние понеже не сме по ракийката и подобните й, ядем тази смес на филийки в неограничено количество. Като разбира се обемът на плънката е колкото дебелината на филийките!
