Пълнена тиква

Moderator: Fireball

Post Reply
lenny

Пълнена тиква

Post by lenny » Sun Dec 11, 2011 12:22 am

Набързо скицирам пък утре ще допълвам - накратко видях част от рецептата в някакъв форум и реших да пробвам - резултата надмина и най-смелите ми очаквания.
Взимате една средно голяма тиква ( толкова, че да може да се побере цялата в тавичка и във фурната съответно).
Режете капачето отгоре и издълбавате семките.
Тиквата се пълни с каквото ви душа иска - аз сложих - сушени смокини, сушени кайсии, сушени черни и червени боровинки, сушени вишни, стафиди, орехи, една кутийка локум и половин кутия лимонови резенки - 4-5 лъжици мед, канела.
В някои разновидности слагат дори шоколад вътре, също и други ядки - бадеми, лешници и т.н. тоест можете да развихрите фантазията си наволя.
В самата тавичка сипвате на дъното малко вода и завих с фолио плътно отгоре. Първо пуснах фурната на 180 докато загря добре, така се пече около 20-тина минути - след това я намалих на 80-100 и я оставих така около 2 часа и половина. Съвсем накрая за не повече от 20 минути я открих и я пекох на 200.
Грешката ми беше че и вътре сипах мъничко вода и предполагам, че затова от едната страна леко се сцепи.
Но вкуса на това чудо ви уверявам, че беше божествен и освен това е на 100% полезен десерт.
Image
Един за всички, всички за един!!!

Zazzy

Re: Пълнена тиква

Post by Zazzy » Sun Dec 11, 2011 9:25 am

Лени, веднъж съм яла такова нещо и беше наистина ужасно вкусно, истинска фантазия! Аз и без това много обичам тиква и сушени плодове.....
Image

Image За където и да бързате, спрете за малко, дайте шанс на любовта!

rumix

Post by rumix » Sat Dec 24, 2011 1:49 pm

Ихааааа, ето я и нашата тиква, която ще го играе главен десерт на Бъдни вечер:
IMGP0084.JPG
IMGP0084.JPG (113.07 KiB) Viewed 2615 times
На външен вид изглежда чудничко. Вярвам, че и на вкус!

Mileto

Post by Mileto » Fri Dec 28, 2012 11:45 am

Ето и варианта за ПЪЛНЕНА ТИКВА, който аз ползвах тази година. РЕцептата е на Джемма от БГ - мамма, коледната тема.

Цитирам:

Пълнена Коледна тиква

"Взима се една средноголяма кръгла тиква. Отрязва и се капачето отгоре и се запазва за похлупак. Изчиства се отвътре и се измива добре. Ще ви изброя продуктите за пълнежа, а количествата са според моя вкус и могат да се променят според вашия.
Локум - 2 малки или една голяма кутийка.
Орехи(ядки) - 200 - 300 гр.
Мед 5-6 супени лъжици
сушени плодове - кайсии, банани, сини сливи, фурми....ако се сетите за още направо слагайте
50 - 100 гр. алкохол - ром, коняк. Може и есенция на от тези на д-р Йоткер
Приготовление
Изчистената отвътре тиква се пълни...
на дъното се слага половината мед, ред орехи, ред локум, ред сушени плодове и пак ред орехи, ред локум, ред сушени плодове... и така докато се нашълни тиквата или ви свършата продуктите. Накрая се залива с останалия мед и алкохола или есенцията, захлупва се с капачето и се слага да се пече.
Пече се в тавичка с малко вода на дъното, а когато се изпари водата се долива отново. Пече се дълго на слаба фурна. Аз миналата година я пекох 5-6 часа на 100 - 120 градуса. "

Аз пекох 4 часа на 140 градуса, като бях покрила с алуминиево фолио капачето отгоре.
Вътре наистина не трябва да се слага вода.
Image It's a small world after all Image

Post Reply