1 чаша захар /ползвам такава,за капучино,около 200 мл/
1/4 чаша вода
1/2 чаша течна сметана (най-добре животинска,а не растителна)
50 гр. масло
Захарта и водата се оставят на слаб огън,докато захарта се разтопи напълно,след което,котлонът се увеличава,за да може сиропът да заври хубаво и придобие кехлибарен цвят или,според желанието,ако обичате по-наситен вкус на карамела,до светло-кафяв (моят го правя доста карамелен, на границата,да почне да горчи).
Маха се от котлона,добавя се сметаната,като се бърка (образуват се мехурчета). Добавя се маслото и се бърка за кратко на тих огън,докато се получи гладък карамел. Охлажда се за десетина минути.
Кремът може да се ползва така или да се разбие с малко маскарпоне.
КАРАМЕЛЕН КРЕМ ЗА ТОРТА...И НЕ САМО
Moderator: Fireball
- hristina21
- Posts: 5285
- Joined: Tue Jun 01, 2010 10:37 am
- Location: София
КАРАМЕЛЕН КРЕМ ЗА ТОРТА...И НЕ САМО
Животът е като огледало-усмихнеш ли му се,той ще ти отвърне със същото