ПИЛЕШКА КРЕМ СУПА
След 12-ти месец
Неолходими продукти
300г пилешко филе
20г масло
30г моркови
25г лук
30г брашно
250мл прясно мляко
1 яйце
целина
2г сол
Начин на приготвяне
Сварете пилешкото филе в подсолена вода.Часто от нето нарежете на ситно , другата част смелете.В бульона прибавете нарязания лук , моркови , целина и продължете да варите.Пасирайте сварените зеленчуци.От брашното , маслото , яйцето и млякото пригответе бешамелов сос и го разредете с бульона от пасираните зеленчуци. Прибавете смляното и норязаното месо.
КРЕМ СУПА ОТ МОРКОВИ
След 12-ти месец
Необходими продукти
500г моркови
5ч.ч вода
1/2 малка глава лук
50г масло
1с.л. брашно
1к.ч. ориз
2жълтъка
1ч.ч прясно мляко
Начин на приготвяне
Сварете до омекване изчистените и нарязани моркови и след това ги пасирайте.Запържете ситно нарязания лук в маслото.Прибавете брашното и разредете с пюрето от моркови. Ако е необходимо долейте вода. Прибавете ориза и варете докато омекне. Пасирайте отново и застройте с жълтъците и прясното мляко
След 12-ти месец
Moderator: Fireball
Re: След 12-ти месец
КРЕМ СУПА ГРАХ (СТАВА И С КАРФИОЛ ИЛИ БРОКОЛИ)
Продукти:
малка глава лук
морковче
шепа грах (аз ползвам замразен)
1-2 картофа според големината
целина (имам замразена, предварително нарязана в камерата)
по желание - пащърнак, зелена чушка
1 с.л. олио
по желание - мляко, обезсолено сирене, масло
Във малко вода с олио слагам нарязания лук и моркова, настърган на ситното ренде. След това добавям целина на кубчета, картофа, също на ситно и накрая граха. Посолявам. Като се сварят зеленчуците добавям бучица масло и пасирам. Гледам водата да е по-малко, за да добавя и прясно мляко. Като поднасям, слагам отгоре трошици сирене или като стана по-голям лъжичка заквасена сметана.
Сега добавям домашни крутони - тънка филия сух хляб намазвам тънко с масло, поръсвам леко с "Вегета", нарязвам на кубчета и запичам в парти-грила, като често разбърквам, за да се запекат отвсякъде.
Продукти:
малка глава лук
морковче
шепа грах (аз ползвам замразен)
1-2 картофа според големината
целина (имам замразена, предварително нарязана в камерата)
по желание - пащърнак, зелена чушка
1 с.л. олио
по желание - мляко, обезсолено сирене, масло
Във малко вода с олио слагам нарязания лук и моркова, настърган на ситното ренде. След това добавям целина на кубчета, картофа, също на ситно и накрая граха. Посолявам. Като се сварят зеленчуците добавям бучица масло и пасирам. Гледам водата да е по-малко, за да добавя и прясно мляко. Като поднасям, слагам отгоре трошици сирене или като стана по-голям лъжичка заквасена сметана.
Сега добавям домашни крутони - тънка филия сух хляб намазвам тънко с масло, поръсвам леко с "Вегета", нарязвам на кубчета и запичам в парти-грила, като често разбърквам, за да се запекат отвсякъде.
Re: След 12-ти месец
СУПА ТОПЧЕТА ИЛИ КАКВО МОЖЕМ ДА ЯДЕМ НОН-СТОП
Това е любимата супа и въобще храна на моето гардже - не знам как точно си е решил , че това е отговорът на въпроса-Какво обичаш да ядеш ?!, съответно това "готви" на играчките и така... За мен пък е удоволствие да я направя , защото е супер лесна и бърза
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
250 гр кайма
1 малка кафяна чашка ориз
2 средно големи картофа
2 моркова
1 яйце
1 глава лук
чубрица
брашно за овалване на топчетата /по желание/
малка бучка краве масло /по желание/
Замесвам добре каймата , ориза и белтъка на яйцето. През това време в тенджерка съм сложила вода да заври.Правя малки топчета от готовата кайма , овалвам в брашно /може и да не се овалват в брашно , защото белтъкът ги "държи" , но от брашното супата става по-гъстичка/ и пускам едно по едно във врящата вода.Нарязвам на дребно лука и морковите и също слагам в тенджерата .Една-две щипки чубрица също слагам .Добавям и нарязаните картофи.
Застройвам супата с жълтъка от яйцето.Ако каймата е била "постна" , воже да се добави малка бучка краве масло в супата. Готовата супа може да се поръси с наситнен пресен магданоз.
Това е любимата супа и въобще храна на моето гардже - не знам как точно си е решил , че това е отговорът на въпроса-Какво обичаш да ядеш ?!, съответно това "готви" на играчките и така... За мен пък е удоволствие да я направя , защото е супер лесна и бърза
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
250 гр кайма
1 малка кафяна чашка ориз
2 средно големи картофа
2 моркова
1 яйце
1 глава лук
чубрица
брашно за овалване на топчетата /по желание/
малка бучка краве масло /по желание/
Замесвам добре каймата , ориза и белтъка на яйцето. През това време в тенджерка съм сложила вода да заври.Правя малки топчета от готовата кайма , овалвам в брашно /може и да не се овалват в брашно , защото белтъкът ги "държи" , но от брашното супата става по-гъстичка/ и пускам едно по едно във врящата вода.Нарязвам на дребно лука и морковите и също слагам в тенджерата .Една-две щипки чубрица също слагам .Добавям и нарязаните картофи.
Застройвам супата с жълтъка от яйцето.Ако каймата е била "постна" , воже да се добави малка бучка краве масло в супата. Готовата супа може да се поръси с наситнен пресен магданоз.
Re: След 12-ти месец
Намерих разни рецептички, които биха били полезни.......те са за деца от 1 до 2 годишна възраст
Кисел от плодове
30-50 гр. плодове се измиват и се сваряват в 100 гр.вода и се пасира. Добавя се 15 гр. захар, възварява се и към врящата вода се добавя 5 гр. оризово/царевично нишесте, размито в малко студена вода като постоянно се бърка, докато се сгъсти.
Кисел от компот
Може да се приготви от 200 мл компот от всички позволени плодове,30-40г плод и оризово/царевично нишесте 15 г.
Сиропът (200 мл) от консервирания плод се прецежда . Плодът се пасира . Нишестето, разтворено в малко студена вода, се прибавя постепенно към врящия сироп при непрекъснато бъркане . Ври 1-2 минути. Накрая се прибавя пасираният плод. Разбърква се.
Млечен кисел
Продукти:
Фризопеп 200 мл, оризово/царевично нишесте 15 г, захар 25 г
Захарта се сипва във врящото мляко. Нишестето се размива с малко студена вода и се прибавя към кипящото мляко при постоянно бъркане. Ври 2 минути.
За да разнообразявам бебока редувам нишестетата в кисела
1 ден оризов кисел + плод
2 ден царевичен кисел + плод
3 ден готова безмлечна каша + плодово пюре
4 ден пасирана елда + плодово пюре
Кисел с адаптирано мляко в МВ фурна
Сложете 200 мл вода в микровълновата. Когато кипне прибавете 1 с.л. царевично нишесте, 1ч.л. захар и намалете мощноста. За около 30 сек. до минута е готово. Като поизстине се прибавя адаптирано мляко (само сухото вещество) и плодове - пресни или компот (пасирани, настъргани).
Десерт с грис
250 мл вода
1 с.л. плодово пюре или шепа пресни плодове
1/2 к.ч. грис
1/2 к.ч. захар
3 мерителни лъжички адаптирано мляко
В 250-те мл вода се прибавят плодовете и се кипват. Ако се ползват нарязани плодове, сместа се пасира. Ако ползвате готово плодово пюре се кипва само водата и пюрето се прибавя след това. Добавя грисът и захарта. Ако сместа стане много гъста, добавете още малко вода. Вари се около 10-тина мин. Сваля се от котлона и се оставя да поизстине и се добавя адаптираното мляко.
Десерт с грис за МВ фурна
В бурканче от лютеница или някакъв подходящ, дълбок съд, сложете 200 мл вода. След като заври, прибавете 1-1,5 с.л. грис и намалете мощноста за 2-3 мин. Водата не трябва да ври силно докато слагате гриса, защото изкипява. Сместа се прави малко по-рядка, защото като изтине се сгъставя. Оставя се да поизстине и се прибавят 3 мерителни лъжички мляко.
Технологията на мляко с ориз е същата.
Кисел от плодове
30-50 гр. плодове се измиват, настъргват или размачкват и от тях се изцежда плодов сок, който се запазва, за да се добави после към крема.Останалата част от плодовете се сварява в 100 гр. вода и се пасира. Добавя се 15 гр. захар, възварява се и към врящата вода се добавя 5 гр. нишесте, размито в малко вода или част от кашицата,като постоянно се бърка, докато се сгъсти. Сваля се от огъня и след като изстине, се добавя плодовия сок.
Кифлички с мая
2 ч.ч. брашно (чашата е от 300 мл)
1 ч.л. суха мая
2/3 ч.ч. топла вода
9 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
някаква плънка (сирене, сладко)
В брашното се прави кладенче и в него се слагат маята, захарта, солта, олиото и се добавя водата. Замесва се тесто. Може да се наложи да се добави още брашно или вода, преценете!
Дели се на 2 части, като всяка част се разточва на тънка кръгла кора.
Всяка кора се нарязва на 16 части (както се реже торта). Получават се 16 триъгълника. В широката част на всеки се слага малко плънка, завива се и краищата се притискат здраво.
От двете кори стават общо 32 кифлички. Нареждат се в намазана с олио тава, слагат се в затоплена фурна и се пекат на умерена температура.
По желание, преди да се опекат, кифличките могат да се намажат отгоре с жълтък.
Сладкиш
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. хладка вода
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода за хляб
1/3 ч.ч. олио
сладко по избор
От всички продукти се забърква тесто и се пече в загрята фурна.
Тестото може да се разпредели в чашки за крем-карамел (пълнят се до половината) и така стават малки сладкишчета. По желание могат да се поръсят с пудра захар.
Баница с готови кори и праз
Празът предварително се нарязва на дребно и се задушава с малко сол и вода. Готовите кори една по една се намазват с олио и се поръсват с плънката. Навиват се и се редят в тавичка. Пече се на умерена фурна до зачервяне. Като се извади се поркира с вестник, памучна кърпа и се слага в найлонов плик да се задуши и омекне.
Бисквити
8 с.л. брашно
6 с.л. качамак
1/2 ч.ч. олио
5 с.л. захар
1 бакпулвер
вода колкото да стане тесто малко по-гъсто от това за кекс.
Пече се на 180 гр. в намазана с олио тава, като бисквитките ги сипвам с лъжица колкото искам да са големи и може да се поръсят с малко захар отгоре (може да се използват формички, за да станат бисквитите по-интересни). Важно е да се извадят от тавата веднага след изпичане, защото после се чупят лесно. Може да се използва и царевично брашно вместо качамак и действа стягащо на стомаха.
Локумки
1 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. вода
1/2 пак. бакпулвер (може да се замени с малко сода)
1 пак. ванилия
Брашно, колкото поеме , за да стане маслено тесто, което да може да се разточи на кора.
От кората (дебела около половин см) се изрязват с чаша кръгчета, пълнят се с локум или сладко и се прегъват. След печене се овалват в пудра захар.
Бисквити
1 ч.ч. едро брашно
1/2 ч.ч. гореща вода
1/2 ч.л. морска сол (захар)
1-2 ч.л. масло (зехтин)
Брашното се залива с горещата вода, в която е разтворена предварително морската сол и маслото. Пропорциите на брашното, водата и мазнината може да варират, така че да се получи меко тесто. Оставя се да се отпусне 5-10 минути. Ако се използва зехтин, а не масло, по-добре е той да се добави съм тестото, а не към горещата вода. Разточва се на тънък пласт и се изрязват бисквитките, но не се правят много малки, че лесно изгарят. Пекат се в предварително загрята фурна (180 град.) докато се подвият крайчетата. После се завиват в кърпа да омекнат. Могат да се съхраняват в хладилника (напр. увити в кърпа и поставени в кутия).
Супа от тиквички
30 г. тиквички
3 г. мазнина
3 г. лук
1,5 г. препечено брашно
3 г. ориз
копър
Нарязаните тиквички и лукът се задушават в малко вода и мазнината. Прибавя се препеченото брашно, всичко се залива с гореща вода и се прибавя оризът. След като всичко се свари се сваля от огъня и се поръсва с малко копър. За по-малките деца, супата се пасира или се размачква с вилица.
Пиле каша
сварени пилешки гърди
1 глава лук
2-3 супени лъжици брашно
2-3 стръка магданоз
1 малък морков
Гърдите се нарязват на ситно и се задушават заедно с лука в малко мазнина, прибавя се настърганият морков и вода, вари се докато омекнат зеленчуците. Леко се посолява. Отделно в хладка вода се размива брашното и се изсипва в тенджерата, бърка се докато се сгъсти и стане на каша. Поръсва се с магданоз.
Печени картофени кюфтета
сварени картофи
сварен ориз
1 тиквичка
3-4- лъжици адаптирано мляко
1 глава лук
магданоз
Всичко се намачква/настъргва и се омесват кюфтета, които се слагат да се запекат във фурната с малко олио и вода.
Солени бисквити
1 чаша царевично, овесено, просено или др. брашно (сложих царевично + 2 с.л. пшенично)
1/2 ч.л. бакпулвер
3/4 чаша течност (вода, бульон, мляко) (използвах кисело мляко, макар че със суроватка става още по-вкусно)
2 ч.л. олио
добавки: ядки, зелени подправки, семена или настъргани зеленчуци (сложих два стръка зелен лук)
От себе си добавих и малко сол
Смесват се брашното и бакпулвера. Разбиват се с течността. Добавят се олиото и добавките. С чаена лъжичка се изсипва от тестото върху намаслена тавичка. Пекат се при 190 градуса до златисто оцветяване.
Внимание: бисквитите се изпичат много бързо! Внимавайте да не загорят!
Картофено фрикасе
Това ястие може и да съществува вече, но за мен си е нещо ново. Измислих го, докато се чудех, с какви постни манджи да храня семейството си заради алергичния обрив на детето.
1 кг картофи
3-4 с.л. брашно
2 с.л. олио
1 кубче зеленчуков или гъбен бульон
бял пипер, босилек
Картофите се обелват, нарязват на шайби и се заливат с подсолена вряща вода. След като се сварят (на среден огън, за да не се разкашкат), се отцеждат от водата, която се запазва.
Приготвя се сос: брашното се запича леко в сух тиган и се запържва с олиото. Разрежда се с водата от картофите и се овкусява с бульончето. Накрая се добавят и подправките.
Картофите се нареждат в леко намаслена тавичка и се заливат със соса. Пекат се в изстиваща фурна около 10-15 мин. (Преди това фъв фурната се пече нещо друго, изваждам го и слагам фрикасето, за да поемат картофите от соса).
Описанието е много дълго, но на практика това е една много бърза, лесна и вкусна манджа. И има място за импровизации
Постни пълнени чушки
Смесвам ориз около чаша, 1-2 глави лук, магданоз, ситно нарязани 1-2 моркова – всичко сурово. Добавям 2 чаши вода и слагам да ври на бавен огън 5-6 минути, докато се залавям с чушките. Изтърбушвам чушките – 5-6 броя. Пълня ги с ориза, вече леко осолен. Слагам в тенджера или тава (каквото предпочитам). Ако остане малко ориз го досипвам отстрани. Заливам с вода и оставям да се готви около 25-30 мин.
Ориз със зеленчуци
В подходяща тава слагам малко олио. Измивам и нарязвам на парчета 1-2 тиквички, 3-4 моркова, 1-2 глави лук, 2-3 чушки, 1-2 домата, малко грах или други зеленчуци – според сезона. Ако няма пресни – подходящи са и замразените. В тавата сипвам зеленчуците, една чаша ориз и 4 чаши вода. Слагам в умерена фурна за около 40 минути. След като изключа фурната осолявам леко и посипвам с магданоз.
Картофи яхния
В тенджерка слагам да заври вода. Междувременно обелвам 5-6 картофа и ги нарязвам на едри парчета. Обелвам 1-2 глави лук и също нарязвам. Същото правя с 1-2 моркова и 1 чушка. Настъргвам 1 домат. Всичко това изсипвам в загрялата се вода. Добавям малко олио и оставям да ври около 35-40 минути. Изключвам. Добавям малко сол и богато поръсвам с нарязан магданоз.
Грах, картофи и моркови
Слагам да заври вода в подходяща тенджера. Обелвам 2 картофа и изчиствам 2-3 моркова. Нарязвам на малки кубчета. Същото правя с глава лук. Всички подготвени зеленчуци и пакет замразен грах (или консерва) изсипвам в загрятата вода. Добавям малко олио и оставям да ври около 35-40 минути. Изключвам. Добавям малко сол и богато поръсвам с нарязан копър.
Зелен боб яхния
Слагам да заври вода в подходяща тенджера с около 350-400 гр почистен зелен боб. Обелвам 1 картоф, изчиствам 2-3 моркова, 1 чушка. Нарязвам на малки кубчета. Същото правя с глава лук. Всички подготвени зеленчуци изсипвам във врящия от около 15 минути зелен боб. Добавям малко олио и оставям да ври около 35-40 минути. Изключвам. Добавям малко сол и богато поръсвам с нарязан магданоз.
Зеленчуци на фурна
В голяма тава поставям изчистени и нарязани на парчета всички зеленчуци (до 3-4 вида), с които разполагам според сезона, замразени или консервирани – картофи, моркови, чушка, грах, зелен боб, патладжан, карфиол, броколи, тиквички. Добавям 4-5 лъжици олио и около 2 чаши вода. Поставям в загрята фурна и оставям да се пече около 30 минути. След разбъркване поръсвам с Вегета и оставям още около 10 минути да се допече. Подходящо и за ястие и за гарнитура.
Карфиолена супа
Слагам да заври вода в подходяща тенджера. Изчиствам и измивам карфиола. Накъсвам около една пълна чиния на дребно. Изсипвам във водата. Добавям 1-2 изчистени и нарязани на парченца картофа, 1 глава лук. След като ври около 15 минути може да се пасира, за да се получи крем-супа, след което се връща пак на котлона за около 20 минути. Добавям малко ориз, 2-3 лъжици масло. След като се изключи котлона слагам сол и поръсвам обилно с нарязан магданоз.
Картофена салата
Слагам да се сварят измитите около 500 гр картофи. След като са сварени и охладени ги беля и режа на едри парчета. Поръсвам с олио и малко оцет, добавям сол, 1-2 глави едро нарязан лук, магданоз.
Кисел от плодове
30-50 гр. плодове се измиват и се сваряват в 100 гр.вода и се пасира. Добавя се 15 гр. захар, възварява се и към врящата вода се добавя 5 гр. оризово/царевично нишесте, размито в малко студена вода като постоянно се бърка, докато се сгъсти.
Кисел от компот
Може да се приготви от 200 мл компот от всички позволени плодове,30-40г плод и оризово/царевично нишесте 15 г.
Сиропът (200 мл) от консервирания плод се прецежда . Плодът се пасира . Нишестето, разтворено в малко студена вода, се прибавя постепенно към врящия сироп при непрекъснато бъркане . Ври 1-2 минути. Накрая се прибавя пасираният плод. Разбърква се.
Млечен кисел
Продукти:
Фризопеп 200 мл, оризово/царевично нишесте 15 г, захар 25 г
Захарта се сипва във врящото мляко. Нишестето се размива с малко студена вода и се прибавя към кипящото мляко при постоянно бъркане. Ври 2 минути.
За да разнообразявам бебока редувам нишестетата в кисела
1 ден оризов кисел + плод
2 ден царевичен кисел + плод
3 ден готова безмлечна каша + плодово пюре
4 ден пасирана елда + плодово пюре
Кисел с адаптирано мляко в МВ фурна
Сложете 200 мл вода в микровълновата. Когато кипне прибавете 1 с.л. царевично нишесте, 1ч.л. захар и намалете мощноста. За около 30 сек. до минута е готово. Като поизстине се прибавя адаптирано мляко (само сухото вещество) и плодове - пресни или компот (пасирани, настъргани).
Десерт с грис
250 мл вода
1 с.л. плодово пюре или шепа пресни плодове
1/2 к.ч. грис
1/2 к.ч. захар
3 мерителни лъжички адаптирано мляко
В 250-те мл вода се прибавят плодовете и се кипват. Ако се ползват нарязани плодове, сместа се пасира. Ако ползвате готово плодово пюре се кипва само водата и пюрето се прибавя след това. Добавя грисът и захарта. Ако сместа стане много гъста, добавете още малко вода. Вари се около 10-тина мин. Сваля се от котлона и се оставя да поизстине и се добавя адаптираното мляко.
Десерт с грис за МВ фурна
В бурканче от лютеница или някакъв подходящ, дълбок съд, сложете 200 мл вода. След като заври, прибавете 1-1,5 с.л. грис и намалете мощноста за 2-3 мин. Водата не трябва да ври силно докато слагате гриса, защото изкипява. Сместа се прави малко по-рядка, защото като изтине се сгъставя. Оставя се да поизстине и се прибавят 3 мерителни лъжички мляко.
Технологията на мляко с ориз е същата.
Кисел от плодове
30-50 гр. плодове се измиват, настъргват или размачкват и от тях се изцежда плодов сок, който се запазва, за да се добави после към крема.Останалата част от плодовете се сварява в 100 гр. вода и се пасира. Добавя се 15 гр. захар, възварява се и към врящата вода се добавя 5 гр. нишесте, размито в малко вода или част от кашицата,като постоянно се бърка, докато се сгъсти. Сваля се от огъня и след като изстине, се добавя плодовия сок.
Кифлички с мая
2 ч.ч. брашно (чашата е от 300 мл)
1 ч.л. суха мая
2/3 ч.ч. топла вода
9 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
някаква плънка (сирене, сладко)
В брашното се прави кладенче и в него се слагат маята, захарта, солта, олиото и се добавя водата. Замесва се тесто. Може да се наложи да се добави още брашно или вода, преценете!
Дели се на 2 части, като всяка част се разточва на тънка кръгла кора.
Всяка кора се нарязва на 16 части (както се реже торта). Получават се 16 триъгълника. В широката част на всеки се слага малко плънка, завива се и краищата се притискат здраво.
От двете кори стават общо 32 кифлички. Нареждат се в намазана с олио тава, слагат се в затоплена фурна и се пекат на умерена температура.
По желание, преди да се опекат, кифличките могат да се намажат отгоре с жълтък.
Сладкиш
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. хладка вода
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода за хляб
1/3 ч.ч. олио
сладко по избор
От всички продукти се забърква тесто и се пече в загрята фурна.
Тестото може да се разпредели в чашки за крем-карамел (пълнят се до половината) и така стават малки сладкишчета. По желание могат да се поръсят с пудра захар.
Баница с готови кори и праз
Празът предварително се нарязва на дребно и се задушава с малко сол и вода. Готовите кори една по една се намазват с олио и се поръсват с плънката. Навиват се и се редят в тавичка. Пече се на умерена фурна до зачервяне. Като се извади се поркира с вестник, памучна кърпа и се слага в найлонов плик да се задуши и омекне.
Бисквити
8 с.л. брашно
6 с.л. качамак
1/2 ч.ч. олио
5 с.л. захар
1 бакпулвер
вода колкото да стане тесто малко по-гъсто от това за кекс.
Пече се на 180 гр. в намазана с олио тава, като бисквитките ги сипвам с лъжица колкото искам да са големи и може да се поръсят с малко захар отгоре (може да се използват формички, за да станат бисквитите по-интересни). Важно е да се извадят от тавата веднага след изпичане, защото после се чупят лесно. Може да се използва и царевично брашно вместо качамак и действа стягащо на стомаха.
Локумки
1 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. вода
1/2 пак. бакпулвер (може да се замени с малко сода)
1 пак. ванилия
Брашно, колкото поеме , за да стане маслено тесто, което да може да се разточи на кора.
От кората (дебела около половин см) се изрязват с чаша кръгчета, пълнят се с локум или сладко и се прегъват. След печене се овалват в пудра захар.
Бисквити
1 ч.ч. едро брашно
1/2 ч.ч. гореща вода
1/2 ч.л. морска сол (захар)
1-2 ч.л. масло (зехтин)
Брашното се залива с горещата вода, в която е разтворена предварително морската сол и маслото. Пропорциите на брашното, водата и мазнината може да варират, така че да се получи меко тесто. Оставя се да се отпусне 5-10 минути. Ако се използва зехтин, а не масло, по-добре е той да се добави съм тестото, а не към горещата вода. Разточва се на тънък пласт и се изрязват бисквитките, но не се правят много малки, че лесно изгарят. Пекат се в предварително загрята фурна (180 град.) докато се подвият крайчетата. После се завиват в кърпа да омекнат. Могат да се съхраняват в хладилника (напр. увити в кърпа и поставени в кутия).
Супа от тиквички
30 г. тиквички
3 г. мазнина
3 г. лук
1,5 г. препечено брашно
3 г. ориз
копър
Нарязаните тиквички и лукът се задушават в малко вода и мазнината. Прибавя се препеченото брашно, всичко се залива с гореща вода и се прибавя оризът. След като всичко се свари се сваля от огъня и се поръсва с малко копър. За по-малките деца, супата се пасира или се размачква с вилица.
Пиле каша
сварени пилешки гърди
1 глава лук
2-3 супени лъжици брашно
2-3 стръка магданоз
1 малък морков
Гърдите се нарязват на ситно и се задушават заедно с лука в малко мазнина, прибавя се настърганият морков и вода, вари се докато омекнат зеленчуците. Леко се посолява. Отделно в хладка вода се размива брашното и се изсипва в тенджерата, бърка се докато се сгъсти и стане на каша. Поръсва се с магданоз.
Печени картофени кюфтета
сварени картофи
сварен ориз
1 тиквичка
3-4- лъжици адаптирано мляко
1 глава лук
магданоз
Всичко се намачква/настъргва и се омесват кюфтета, които се слагат да се запекат във фурната с малко олио и вода.
Солени бисквити
1 чаша царевично, овесено, просено или др. брашно (сложих царевично + 2 с.л. пшенично)
1/2 ч.л. бакпулвер
3/4 чаша течност (вода, бульон, мляко) (използвах кисело мляко, макар че със суроватка става още по-вкусно)
2 ч.л. олио
добавки: ядки, зелени подправки, семена или настъргани зеленчуци (сложих два стръка зелен лук)
От себе си добавих и малко сол
Смесват се брашното и бакпулвера. Разбиват се с течността. Добавят се олиото и добавките. С чаена лъжичка се изсипва от тестото върху намаслена тавичка. Пекат се при 190 градуса до златисто оцветяване.
Внимание: бисквитите се изпичат много бързо! Внимавайте да не загорят!
Картофено фрикасе
Това ястие може и да съществува вече, но за мен си е нещо ново. Измислих го, докато се чудех, с какви постни манджи да храня семейството си заради алергичния обрив на детето.
1 кг картофи
3-4 с.л. брашно
2 с.л. олио
1 кубче зеленчуков или гъбен бульон
бял пипер, босилек
Картофите се обелват, нарязват на шайби и се заливат с подсолена вряща вода. След като се сварят (на среден огън, за да не се разкашкат), се отцеждат от водата, която се запазва.
Приготвя се сос: брашното се запича леко в сух тиган и се запържва с олиото. Разрежда се с водата от картофите и се овкусява с бульончето. Накрая се добавят и подправките.
Картофите се нареждат в леко намаслена тавичка и се заливат със соса. Пекат се в изстиваща фурна около 10-15 мин. (Преди това фъв фурната се пече нещо друго, изваждам го и слагам фрикасето, за да поемат картофите от соса).
Описанието е много дълго, но на практика това е една много бърза, лесна и вкусна манджа. И има място за импровизации
Постни пълнени чушки
Смесвам ориз около чаша, 1-2 глави лук, магданоз, ситно нарязани 1-2 моркова – всичко сурово. Добавям 2 чаши вода и слагам да ври на бавен огън 5-6 минути, докато се залавям с чушките. Изтърбушвам чушките – 5-6 броя. Пълня ги с ориза, вече леко осолен. Слагам в тенджера или тава (каквото предпочитам). Ако остане малко ориз го досипвам отстрани. Заливам с вода и оставям да се готви около 25-30 мин.
Ориз със зеленчуци
В подходяща тава слагам малко олио. Измивам и нарязвам на парчета 1-2 тиквички, 3-4 моркова, 1-2 глави лук, 2-3 чушки, 1-2 домата, малко грах или други зеленчуци – според сезона. Ако няма пресни – подходящи са и замразените. В тавата сипвам зеленчуците, една чаша ориз и 4 чаши вода. Слагам в умерена фурна за около 40 минути. След като изключа фурната осолявам леко и посипвам с магданоз.
Картофи яхния
В тенджерка слагам да заври вода. Междувременно обелвам 5-6 картофа и ги нарязвам на едри парчета. Обелвам 1-2 глави лук и също нарязвам. Същото правя с 1-2 моркова и 1 чушка. Настъргвам 1 домат. Всичко това изсипвам в загрялата се вода. Добавям малко олио и оставям да ври около 35-40 минути. Изключвам. Добавям малко сол и богато поръсвам с нарязан магданоз.
Грах, картофи и моркови
Слагам да заври вода в подходяща тенджера. Обелвам 2 картофа и изчиствам 2-3 моркова. Нарязвам на малки кубчета. Същото правя с глава лук. Всички подготвени зеленчуци и пакет замразен грах (или консерва) изсипвам в загрятата вода. Добавям малко олио и оставям да ври около 35-40 минути. Изключвам. Добавям малко сол и богато поръсвам с нарязан копър.
Зелен боб яхния
Слагам да заври вода в подходяща тенджера с около 350-400 гр почистен зелен боб. Обелвам 1 картоф, изчиствам 2-3 моркова, 1 чушка. Нарязвам на малки кубчета. Същото правя с глава лук. Всички подготвени зеленчуци изсипвам във врящия от около 15 минути зелен боб. Добавям малко олио и оставям да ври около 35-40 минути. Изключвам. Добавям малко сол и богато поръсвам с нарязан магданоз.
Зеленчуци на фурна
В голяма тава поставям изчистени и нарязани на парчета всички зеленчуци (до 3-4 вида), с които разполагам според сезона, замразени или консервирани – картофи, моркови, чушка, грах, зелен боб, патладжан, карфиол, броколи, тиквички. Добавям 4-5 лъжици олио и около 2 чаши вода. Поставям в загрята фурна и оставям да се пече около 30 минути. След разбъркване поръсвам с Вегета и оставям още около 10 минути да се допече. Подходящо и за ястие и за гарнитура.
Карфиолена супа
Слагам да заври вода в подходяща тенджера. Изчиствам и измивам карфиола. Накъсвам около една пълна чиния на дребно. Изсипвам във водата. Добавям 1-2 изчистени и нарязани на парченца картофа, 1 глава лук. След като ври около 15 минути може да се пасира, за да се получи крем-супа, след което се връща пак на котлона за около 20 минути. Добавям малко ориз, 2-3 лъжици масло. След като се изключи котлона слагам сол и поръсвам обилно с нарязан магданоз.
Картофена салата
Слагам да се сварят измитите около 500 гр картофи. След като са сварени и охладени ги беля и режа на едри парчета. Поръсвам с олио и малко оцет, добавям сол, 1-2 глави едро нарязан лук, магданоз.
Re: След 12-ти месец
ЗЕЛЕНЧУКОВИ ПЮРЕТА И СУПИ
Бульон с малко от зеленчуците от всички рецепти тук (преди да е добавен ориз, фиде или макарони) след пасиране се превръща в чудесна супа!
Пюре / супа от тиквички
Една тиквичка, 3-4 моркова, 1 домат и 1-2 стръка пресен лук се нарязват на ситно. 1 домат се настъргва без люспите. Добавят се по 1 щипка подправки и малко сол на вкус (копър, магданоз, чубрица, мащерка, риган, дафинов лист). Сваряват се до пълното им омекване (около 20 мин в тенджера под налягане след завирането). Дафиновият лист се изважда!!! Отделя се една част за супа. Останалата част се отцежда, добавя се предварително сварен ориз, фиде или макарони (около една кафеена чашка) пасира се или се намачква (в зависимост от възрастта на детето) и се добавя бучка масло колкото орех (в супата също може да се сложи малко масло).
Варенето да става без достъп на въздух (в тенджера под налягане).
Солта да е съвсем малко, а ако бебо няма нищо против, да липсва съвсем.
Подправките да са разнообразни, но по щипка и да не са пикантни.
За бебета под 8 месеца не е препоръчително да се включват патладжани и бамя.
Ако се ползва черен, бял или зелен пипер, да е на зърна, които стриктно да се преброят и да се вадят преди пасирането.
Маслото, което се добавя, да е безсолно.
След като се сложат в бурканчетата, пюретата могат да се стерилизират за 7 мин. и да се съхраняват в хладилника, а ако не се стерилизират - във фризер или камера за 1 седмица.
Плодовите пюрета между храненията много често замествах с пасирани пресни плодове, като съм правила всевъзможни миксове.
Пълнени чушки
Продукти (за една порция): 120 г телешко месо, 15 г мазнина, 20 г ориз, 3 г брашно, 1/10 яйце, 20 г лук, 20 г кисело мляко, 140 г чушки, 5 г доматено пюре, сол, черен пипер, магданоз.
Приготвяне: Месото се смила и заедно с магданоз, червен пипер, съвсем мъничко сол и свареният ориз се омесва добре. Почистените от семето и измити чушки (понякога ги попарвам) се пълнят с готовата смес, потапя се края им в малко брашно и се нареждат в тенджера. Заливат се с хладка вода и се варят, захлупени с чиния или се пекат на фурна. Отделно се приготвя застройка с мляко, жълтък и малко брашно, разрежда се със соса от чушките и се оставя да ври, като непрекъснато се бърка. Чушките се поднасят с бял или доматен сос.
На вече готовата (не много голяма) чушка обелвам люспата и заедно с месото пасирам (или раздробявам с вилица).
Кюфтета с бял сос
Продукти (за една порция): 160 г телешко месо, 10 г ориз, 20 г лук, 7 г брашно, 20 г масло, 40 г кисело мляко, 1/4 яйце, морков, целина, магданоз, чубрица , лимон, сол.
Приготвяне: Месото се смила добре и заедно с ситно нарязания лук (половината), магданоза, чубрицата,1/4 яйце,съвсем малко сол и сварения ориз се омесва добре. От сместа се оформят кюфтета, овалват се в брашно и се пускат в бульон, приготвен от телешките костите, останалия лук и ароматните треви. Варят се до омекване на оризът. Махат се кюфтетата и се прецежда бульонът. Приготвя се гладка каша от брашното, киселото мляко и малко бульон. Разбива се добре на огъня докато кипне. С този сос се заливат кюфтетата преди поднасяне.
Кюфтетата могат да се намачкат с вилица или да се пасират.
ЯСТИЯ
Гювеч с мляно месо
продукти:
250гр. кайма
1/2 буркан гювеч
1 глава кромид лук
1 морков
4-5 картофа
2 супени лъжици олио
магданоз, сол
Ситно нарязаните лук и морков се задушават в олиото и малко вода. Добавят се каймата и гювечът, посоляват се и се долива гореща вода. След като омекне месото, се прибавят картофите, нарязани на малки кубчета. Сместа се изсипва в тава и ако е необходимо, се долива още гореща вода. Гювечът се пече в умерено силна фурна. При поднасяне се поръсва със ситно нарязан магданоз.
Кюфтета на пара
Продукти:
300гр. телешка кайма
1 филия бял хляб
1 малка глава кромид лук
1/2 чаена чаша прасно мляко
сол
Средата на хляба се натопява в млякото и се прибавя към каймата и настъргания на ситно ренде лук. Добавя се сол. С мокри ръце се оформят кюфтета и се поставят върху решетъчното дъно на специална тенджера за варене на пара, в която предварително е налята малко кипяща вода.
.
Пудинг с мляно месо
продукти:
250гр. кайма
1/3 пакетче краве масло
2 яйца
1 1/4 чаени чаши прясно мляко
2 филии бял хляб (сухар)
сол
Към каймата се прибавя накиснатият в млякото и изстискан хляб. Размесва се добре, добавят се жълтъците, солта и накрая - разбитите на сняг белтъци. Сместа се омесва леко. Изсипва се в обилно намазаната с масло тавичка. Отгоре се подреждат парченца масло Сипва се малко гореща вода. Пудингът се пече в слаба до умерено силна фурна, покрит с фолио.
Кюфтета от риба с гарнитура
продукти:
300гр. филе от риба
1 кафена чаша олио
1 филия бял хляб
1 кафена чаша прясно мляко
1 глава кромид лук
1 яйце
2 супени лъжици брашно
магданоз, сол
Към смляната риба се добават настърганият лук, хлябът - предварително накиснат в млякото и изстискан, нарязаният на дребно магданоз и яйцето. Сместа се посолява и се омесва добре. От нея се оформят кюфтета, които се овалват в брашно и се пържат в загрятото (но не димящо) олио.
Сарми със зелеви листа
продукти:
300гр. кайма (телешка или смес с нетлъсто свинско)
5-6 зелеви листа (от прясно или кисело зеле)
1 кафена чаша олио
1-2 супени лъжици ориз
2 домата (може и от консерва)
1 глава кромид лук
1 яйце
1/2 чаена чаша кисело мляко
2 чаени лъжички брашно
магданоз, сол
Зелевите листа се почистват от дебелите жилки. Ако се използва прясно зеле, листата се попарват. Ситно нарязаният лук се задушава в олиото и малко вода. Прибавя се оризът и след няколко минути - настърганите домати. Сместа се разбърква, долива се гореща вода, посолява се и се оставя да ври, докато оризът омекне. Тогава се прибавят каймата и магданозът. Този пълнеж се използва и за пълнени чушки. В основата на всеки лист се поставя от приготвената смес и се оформя сарма. Сармите се подреждат в подходяща тенджера (с дебело дъно), поливат се с останалата мазнина, долива се гореща вода и се притискат с чиния. Варят се на тих огън. Когато са почти готови, се прибавя варената на водна баня застройка от яйцето, брашното и киселото мляко. Ястието се вари още няколко минути и се поръсва със ситно нарязан магданоз.
Кюфтета със сос В момента ги правя но в такива промишлени количества.......мирише вкусно
Продукти:
За кюфтетата:
300гр. кайма (телешка или смес с нетлъсто свинско)
1 глава кромид лук
1/2 чаена чаша ориз
магданоз, сол
За соса:
1 глава кромид лук
3 супени лъжици олио
2 чаени лъжички брашно
2 домата
магданоз, сол
Към каймата се добавят свареният ориз, настърганият лук, сол и магданоз.Оформят се кюфтетата. Нарязаният на ситно лук се задушава в олиото и малко вода. Прибавят се настърганите домати и след малко - разтвореното в студена вода брашно. Долива се гореща вода и се посолява. Щом сосът заври, в него се пускат кюфтетата.
Ястието се вари на тих огън. Като стане готово, се поръсва с нарязан на ситно магданоз.
Мусака с тиквички
Продукти:
300г телешка кайма
1 средно голяма тиквичка
2 супени лъжици олио
1/3 пакетче (40г) краве масло)
1 глава кромид лук
1 супена лъжица ориз
2-3 домата
1 яйце
1 супена лъжица брашно
червен пипер
магданоз, сол
Нарязаният на дребно лук и оризът се задушават в олиото и малко вода. Добавят се част от настърганите домати, каймата и червеният пипер. Сместта се задушава 3-4 мин., след което се прибавя тиквичката, нарязана на кубчета и ситно нарязаният магданоз. Посолява се, разбърква се добре и се изсипва в тава. Долива се малко вода, добавят се останалите домати и отгоре се нареждат парченца масло. Мусаката се пече в умерено силна фурна. Когато е почти готова, се залива със смес от яйцето, брашното и киселото мляко.
Огретен от спанак
Продукти:
350г спанак
1 малка глава кромид лук
50г сирене
1/4 пакетче (30г) краве масло)
2 супени лъжици олио
1 супена лъжица брашно
1/2 чаена чаша прасно мляко
1 яйце
сол
Измитият и нарязан на ивички спанак и ситно нарязания лук се задушават до омекване в олиото и малко вода. Брашното се разбърква с разтопеното масло и се разрежда с млякото. Добавят се яйцето и настърганото сирене. Сместта се посолява и се разбърква със задушени спанак. Пече се в умерено силна фурна.
Бъркани яйца с домати и сирене
Продукти:
5 айца
1/2 пакетче (60г) краве масло
4-5 домата
100г сирене
магданоз
Яйцата се разбъркват със сиренето и нарязания магданоз. Добавят се настърганите домати и сместа се изсипва в тавичка намазана с мазнина. Отгоре се поставят парченца масло. Ястието се пече във фурна не по-малко от 15 мин.
Постни сарми с прясно зеле
Продукти:
листа от прясно зеле
1 кафена чаша олио
1 глава кромид лук
1 малък морков
1-2 домата
1 1/2 кафени чаши ориз
1/2 чаена лъжичка червен пипер
1 чаена лъжичка брашно
магданоз, сол
Зелевите листа се попарват с вряща, леко подкиселена вода. Лукът и настърганият морков се задушават в част от мазнината и малко вода. Долива се 1 чаена чаша вода и след като заври, се прибавят оризът, солта и червеният пипер. Сместа се оставя на тих огън, докато оризът поеме течността. След това се поръсва с магданоз и се оформят сармите. Подреждат се в тенджера, на дъното на която са поставени зелеви листа. Варят се на тих огън до омекване на зелето. Настърганите домати се задушават в останалата част от мазнината. Добавят се брашното, размито в малко вода, сосът от яденето и малко сол. Заливката се вари 3-4 мин. и се изсипва върху сармите.
Тиквички пълнени с извара
Продукти:
250 г тиквички
60 г извара
20 г масло
прясно мляко 50 мл
1/2 яйце
малко брашно
копър
Тиквичките се обелват от кората, измиват се и се варят до омекване в подсолена вода (може и на пара). Разрязват се по дължина, издълбават се като лодка и се пълнят със сместа от изварата (сиренето), разбита с яйцето, издълбаната вътрешност на тиквичките и малко копър. Нареждат се в тавичка, намазана с масло, и се заливат със сос, приготвен по следния начин: брашното се разтваря в малко студено мляко и се изсипва във врящо мляко. Оставя се да ври, докато се получи рядък сос. В соса може да се разбие и малко жълтък. Заливат се тиквичките и се пекат в умерено загряна фурна.
Омлет със сирене
Продукти:
100г сирене
4 яйца
1 1/2 чаени чаши прясно мляко
2 равни супени лъжици брашно
1/4 пакетче (30г) краве масло
Брашното, прясното мляко и яйцата се разбиват добре. Прибавя се настърганото сирене. Омлетът се изсипва в намазана с масло тавичка и се пече в умерено силна фурна не по-малко от 15 мин.
Пудинг от картофи
Продукти:
350-400г картофи
30-40г сирене
1/2 пакетче (60г) краве масло
2 супени лъжици брашно
1 непълна чаена чаша прясно мляко
2 яйца
сол
Картофите се сваряват и обелват. След като изстинат се настъргват на средно едро ренде. Прибавят се жълтъците, разбити с мляко, настърганото сирене и солта. След това се прибавят брашното и разбитите на сняг белтъци. Сместа се изсипва в намазаната с масло тавичка и се полива с останалото масло. Пече се в умерено силна фурна.
СУПИ
Супа с топчета
продукти: ( за 2 порции )
20-30гр. кайма
1/2 морков
1 резен целина
1/4 глава крумид лук
1 чаена лъжичка настърган домат(може от консерва)
1/2 чаена лъжичка ориз
1 чаена лъжичка крави масло
1 щипка брашно
2 чаени лъжички кисело мляко
1/4 яйце
лимонов сок (оцет), сол
Морковът, целината и половината от лука се нарязват на дребно, заливат се със студена вода, посоляват се и се оставят да заврят. Към каймата се добавят останалият лук и половината от ориза и се оформят малки топчета, които се пускат във врящата супа. След 20 минути се добавят останалият ориз и доматът. Готовата супа се застройва с млякото, яйцето, предварително сварени на водна баня. Подправя се с маслото и лимоновия сок.
САЛАТИ
Салата от моркови
продукти:
1 средно голям морков
1/2 чаена лъжичка олио
1/2 чаена лъжичка лимонов сок (няколко капки оцет)
сол
Морковът се изчиства и измива много добре и се настъргва на най-дребното ренде. Посолява се и се полива със сместа от олио и лимонов сок.
Салата от зеле и моркови
продукти:
1 резен зеле (50гр)
1 малък морков
1/2 чаена лъжичка олио
1/2 чаена лъжичка лимонов сок (няколко капки оцет)
сол
Зелето се нарязва на много тънки ивички и леко се намачква със солта. Прибавя се настъргания на дребно ренде морков. Салатата се поръсва с лимоновия сок и олиото.
Смесена салата от консервирани зеленчуци
Продукти:
1 маринована чушка
1 стерилизирана краставичка
1 главичка кромид лук
1/2 чаена лъжичка олио
магданоз
Чушката и краставичката се нарязват на дребни парченца. Добавят се ситно нарязаните лук и магданоз. Салатата се поръсва с олио.
Смесена салата
продукти:
1 морков
1/2 кисела ябълка
1 резен ряпа (нелюта)
1 стерилизирана краставичка
1 чаена лъжичка майонеза
сол
Добре почистените и измити зеленчуци се обелват и настъргват: ряпата на дребно ренде, а морковът и ябълката - на средно. Добавят се половинката краставичка, нарязана на кубчета и майонезата. Салатата се разбърква и се украсява с останалата краставичка.
Тутманик
Продукти: 1 и 1/2 чаени чаши брашно
150г сирене
1/3 пакетче (40г) краве масло
1 кафена чаша олио
2 яйца
мая (колкото 1/2 кибритена кутийка)
1 щипка сол
Маята се размива с малко топла вода, добавя се част от брашното и се оставя да втаса. С останалото брашно , втасалата мая, солта и малко вода се замесва тесто. То се разделя на 4-5 топки, които се разточват на дебели кори. Корите се нареждат в намазана с мазнина малка тава, като между тях се поръсва от мазнината (смес от олио и масло) и от разбитите яйца и сирене. Върху последната кора се поръсва само мазнина. Тутманикът се оставя да втаса и се пече в умерена фурна.
Кекс I
продукти:
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша кисело мляко
4 яйца
100 гр. краве масло (маргарин, олио)
2 1/2 чаени чаши брашно
1 кафена чаша смлени орехи
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 бакпулвер
1 ванилия
Маслото (маргаринът) се разбива със захарта. Прибавят се едно по едно яйцата. Добавя се киселото мляко, в което е разтворена содата за хляб. Последователно се прибавят брашното с бакпулвера, орехите и ванилията. Тестото се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно кексова форма и се пече в умерено силна фурна.
Сладкиш с кайсии
Продукти:
2 яйца
1 пакетче (125гр.) краве масло
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша брашно
1 компот от кайсии
1 ванилия
Яйцата и захарта се разбиват до побеляване. Прибавят се ванилията и брашното. В тавичката се разтопява маслото и се подреждат отцедените кайсии (с отвора нагоре). Върху тях се разстила тестото. Сладкишът се пече в умерено силна фурна. След като изстине, се залива със сока от компота и се обръща върху подходяща чиния.
Крем с какао
продукти:
1 л. прясно мляко
3/4 чаена чаша захар
50г нишесте
2 супени лъжици какао
Нишестето и какаото се размиват с малко студено мляко. Останалото мляко и захарта се загряват до завиране. Постепенно, на тънка струйка, като непрекъснато се бърка, какаово-нишестената смес се прибавя към млякото. Кремът се вари да сгъстяване, след което се разпределя в купички.
Саварини
продукти:
2 1/2 чаени чаши брашно
3 яйца
3/4 чаена чаша прясно мляко
3/4 пакетче краве масло (90гр.)
1 1/4 чаени чаши захар
смая (колкото кибритена кутийка)
1 ванилия
Маята се размива на каша с малко от затопленото мляко и се оставя да втаса. Добавя се към брашното заедно с яйцата, останалото мляко и разтопеното масло. Замесва се меко тесто, от което се оформят малки топчета. Те се поставят във форми за саварини и се оставят на топло да втасат. Пекат се в умерено силна фурна. След като изстинат, саварините се сиропират със сироп, сварен от захарта и 2 чаени чаши вода и ароматизиран с ванилия.
Крем карамел
продукти:
150 мл прясно мляко
30 г захар
1 яйце
ванилия
В купички или друг подходящ съд се слага захар и се карамелизира на печката. Млякото се разбива със захарта и яйцето, ароматизира се с ванилията и се изсипва в купичките, които се поставят в по-голям съд с вода. Пече се във фурната (на водна баня), като се внимава да не заври водата (образуват се шупли). Когато е готов, отделя се внимателно с нож от стените на купичките и се изсипва в чинийки.
Сладкиш с тиква I
продукти:
1 кг тиква
1/2 чаена чаша захар
1 чаена чаша счукани орехи
1 чаена чаша мармалад
1 чаена лъжичка канела
Тиквата се нарязва на парчета, сварява се на пара и още топла се пасира. Прибавят се захарта, част от орехите и канелата. Половината от пюрето се разстила във форма за торта или в подходяща тавичка. Върху него се намазва равномерно мармаладът. Отгоре се разстила останалата смес и се поръсва с орехи. Сладкишът трябва да престои няколко часа в хладилник.
Крем Ванилия
продукти за 5 порции:
1л. прясно мляко
3 яйца
2/3 чаена чаша захар
5 супени лъжици брашно
1 ванилия
Брашното се размива с малко студено мляко. Прибавят се жълтъците и се разбиват добре. Останалото мляко заедно с по-голяма част от захарта се загрява до завиране. От горещото мляко се сипва по малко към яйчено-брашнената смес (за да се изравнят температурите), след което сместа на тънка струйка при непрекъснато бъркане се прибавя към млякото. Вари се до сгъстяване. Докато сместта се поохлади, белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и ванилията. Те се прибавят към крема, като се разбъркват внимателно. Готовият крем се разпределя в купички.
Бульон с малко от зеленчуците от всички рецепти тук (преди да е добавен ориз, фиде или макарони) след пасиране се превръща в чудесна супа!
Пюре / супа от тиквички
Една тиквичка, 3-4 моркова, 1 домат и 1-2 стръка пресен лук се нарязват на ситно. 1 домат се настъргва без люспите. Добавят се по 1 щипка подправки и малко сол на вкус (копър, магданоз, чубрица, мащерка, риган, дафинов лист). Сваряват се до пълното им омекване (около 20 мин в тенджера под налягане след завирането). Дафиновият лист се изважда!!! Отделя се една част за супа. Останалата част се отцежда, добавя се предварително сварен ориз, фиде или макарони (около една кафеена чашка) пасира се или се намачква (в зависимост от възрастта на детето) и се добавя бучка масло колкото орех (в супата също може да се сложи малко масло).
Варенето да става без достъп на въздух (в тенджера под налягане).
Солта да е съвсем малко, а ако бебо няма нищо против, да липсва съвсем.
Подправките да са разнообразни, но по щипка и да не са пикантни.
За бебета под 8 месеца не е препоръчително да се включват патладжани и бамя.
Ако се ползва черен, бял или зелен пипер, да е на зърна, които стриктно да се преброят и да се вадят преди пасирането.
Маслото, което се добавя, да е безсолно.
След като се сложат в бурканчетата, пюретата могат да се стерилизират за 7 мин. и да се съхраняват в хладилника, а ако не се стерилизират - във фризер или камера за 1 седмица.
Плодовите пюрета между храненията много често замествах с пасирани пресни плодове, като съм правила всевъзможни миксове.
Пълнени чушки
Продукти (за една порция): 120 г телешко месо, 15 г мазнина, 20 г ориз, 3 г брашно, 1/10 яйце, 20 г лук, 20 г кисело мляко, 140 г чушки, 5 г доматено пюре, сол, черен пипер, магданоз.
Приготвяне: Месото се смила и заедно с магданоз, червен пипер, съвсем мъничко сол и свареният ориз се омесва добре. Почистените от семето и измити чушки (понякога ги попарвам) се пълнят с готовата смес, потапя се края им в малко брашно и се нареждат в тенджера. Заливат се с хладка вода и се варят, захлупени с чиния или се пекат на фурна. Отделно се приготвя застройка с мляко, жълтък и малко брашно, разрежда се със соса от чушките и се оставя да ври, като непрекъснато се бърка. Чушките се поднасят с бял или доматен сос.
На вече готовата (не много голяма) чушка обелвам люспата и заедно с месото пасирам (или раздробявам с вилица).
Кюфтета с бял сос
Продукти (за една порция): 160 г телешко месо, 10 г ориз, 20 г лук, 7 г брашно, 20 г масло, 40 г кисело мляко, 1/4 яйце, морков, целина, магданоз, чубрица , лимон, сол.
Приготвяне: Месото се смила добре и заедно с ситно нарязания лук (половината), магданоза, чубрицата,1/4 яйце,съвсем малко сол и сварения ориз се омесва добре. От сместа се оформят кюфтета, овалват се в брашно и се пускат в бульон, приготвен от телешките костите, останалия лук и ароматните треви. Варят се до омекване на оризът. Махат се кюфтетата и се прецежда бульонът. Приготвя се гладка каша от брашното, киселото мляко и малко бульон. Разбива се добре на огъня докато кипне. С този сос се заливат кюфтетата преди поднасяне.
Кюфтетата могат да се намачкат с вилица или да се пасират.
ЯСТИЯ
Гювеч с мляно месо
продукти:
250гр. кайма
1/2 буркан гювеч
1 глава кромид лук
1 морков
4-5 картофа
2 супени лъжици олио
магданоз, сол
Ситно нарязаните лук и морков се задушават в олиото и малко вода. Добавят се каймата и гювечът, посоляват се и се долива гореща вода. След като омекне месото, се прибавят картофите, нарязани на малки кубчета. Сместа се изсипва в тава и ако е необходимо, се долива още гореща вода. Гювечът се пече в умерено силна фурна. При поднасяне се поръсва със ситно нарязан магданоз.
Кюфтета на пара
Продукти:
300гр. телешка кайма
1 филия бял хляб
1 малка глава кромид лук
1/2 чаена чаша прасно мляко
сол
Средата на хляба се натопява в млякото и се прибавя към каймата и настъргания на ситно ренде лук. Добавя се сол. С мокри ръце се оформят кюфтета и се поставят върху решетъчното дъно на специална тенджера за варене на пара, в която предварително е налята малко кипяща вода.
.
Пудинг с мляно месо
продукти:
250гр. кайма
1/3 пакетче краве масло
2 яйца
1 1/4 чаени чаши прясно мляко
2 филии бял хляб (сухар)
сол
Към каймата се прибавя накиснатият в млякото и изстискан хляб. Размесва се добре, добавят се жълтъците, солта и накрая - разбитите на сняг белтъци. Сместа се омесва леко. Изсипва се в обилно намазаната с масло тавичка. Отгоре се подреждат парченца масло Сипва се малко гореща вода. Пудингът се пече в слаба до умерено силна фурна, покрит с фолио.
Кюфтета от риба с гарнитура
продукти:
300гр. филе от риба
1 кафена чаша олио
1 филия бял хляб
1 кафена чаша прясно мляко
1 глава кромид лук
1 яйце
2 супени лъжици брашно
магданоз, сол
Към смляната риба се добават настърганият лук, хлябът - предварително накиснат в млякото и изстискан, нарязаният на дребно магданоз и яйцето. Сместа се посолява и се омесва добре. От нея се оформят кюфтета, които се овалват в брашно и се пържат в загрятото (но не димящо) олио.
Сарми със зелеви листа
продукти:
300гр. кайма (телешка или смес с нетлъсто свинско)
5-6 зелеви листа (от прясно или кисело зеле)
1 кафена чаша олио
1-2 супени лъжици ориз
2 домата (може и от консерва)
1 глава кромид лук
1 яйце
1/2 чаена чаша кисело мляко
2 чаени лъжички брашно
магданоз, сол
Зелевите листа се почистват от дебелите жилки. Ако се използва прясно зеле, листата се попарват. Ситно нарязаният лук се задушава в олиото и малко вода. Прибавя се оризът и след няколко минути - настърганите домати. Сместа се разбърква, долива се гореща вода, посолява се и се оставя да ври, докато оризът омекне. Тогава се прибавят каймата и магданозът. Този пълнеж се използва и за пълнени чушки. В основата на всеки лист се поставя от приготвената смес и се оформя сарма. Сармите се подреждат в подходяща тенджера (с дебело дъно), поливат се с останалата мазнина, долива се гореща вода и се притискат с чиния. Варят се на тих огън. Когато са почти готови, се прибавя варената на водна баня застройка от яйцето, брашното и киселото мляко. Ястието се вари още няколко минути и се поръсва със ситно нарязан магданоз.
Кюфтета със сос В момента ги правя но в такива промишлени количества.......мирише вкусно
Продукти:
За кюфтетата:
300гр. кайма (телешка или смес с нетлъсто свинско)
1 глава кромид лук
1/2 чаена чаша ориз
магданоз, сол
За соса:
1 глава кромид лук
3 супени лъжици олио
2 чаени лъжички брашно
2 домата
магданоз, сол
Към каймата се добавят свареният ориз, настърганият лук, сол и магданоз.Оформят се кюфтетата. Нарязаният на ситно лук се задушава в олиото и малко вода. Прибавят се настърганите домати и след малко - разтвореното в студена вода брашно. Долива се гореща вода и се посолява. Щом сосът заври, в него се пускат кюфтетата.
Ястието се вари на тих огън. Като стане готово, се поръсва с нарязан на ситно магданоз.
Мусака с тиквички
Продукти:
300г телешка кайма
1 средно голяма тиквичка
2 супени лъжици олио
1/3 пакетче (40г) краве масло)
1 глава кромид лук
1 супена лъжица ориз
2-3 домата
1 яйце
1 супена лъжица брашно
червен пипер
магданоз, сол
Нарязаният на дребно лук и оризът се задушават в олиото и малко вода. Добавят се част от настърганите домати, каймата и червеният пипер. Сместта се задушава 3-4 мин., след което се прибавя тиквичката, нарязана на кубчета и ситно нарязаният магданоз. Посолява се, разбърква се добре и се изсипва в тава. Долива се малко вода, добавят се останалите домати и отгоре се нареждат парченца масло. Мусаката се пече в умерено силна фурна. Когато е почти готова, се залива със смес от яйцето, брашното и киселото мляко.
Огретен от спанак
Продукти:
350г спанак
1 малка глава кромид лук
50г сирене
1/4 пакетче (30г) краве масло)
2 супени лъжици олио
1 супена лъжица брашно
1/2 чаена чаша прасно мляко
1 яйце
сол
Измитият и нарязан на ивички спанак и ситно нарязания лук се задушават до омекване в олиото и малко вода. Брашното се разбърква с разтопеното масло и се разрежда с млякото. Добавят се яйцето и настърганото сирене. Сместта се посолява и се разбърква със задушени спанак. Пече се в умерено силна фурна.
Бъркани яйца с домати и сирене
Продукти:
5 айца
1/2 пакетче (60г) краве масло
4-5 домата
100г сирене
магданоз
Яйцата се разбъркват със сиренето и нарязания магданоз. Добавят се настърганите домати и сместа се изсипва в тавичка намазана с мазнина. Отгоре се поставят парченца масло. Ястието се пече във фурна не по-малко от 15 мин.
Постни сарми с прясно зеле
Продукти:
листа от прясно зеле
1 кафена чаша олио
1 глава кромид лук
1 малък морков
1-2 домата
1 1/2 кафени чаши ориз
1/2 чаена лъжичка червен пипер
1 чаена лъжичка брашно
магданоз, сол
Зелевите листа се попарват с вряща, леко подкиселена вода. Лукът и настърганият морков се задушават в част от мазнината и малко вода. Долива се 1 чаена чаша вода и след като заври, се прибавят оризът, солта и червеният пипер. Сместа се оставя на тих огън, докато оризът поеме течността. След това се поръсва с магданоз и се оформят сармите. Подреждат се в тенджера, на дъното на която са поставени зелеви листа. Варят се на тих огън до омекване на зелето. Настърганите домати се задушават в останалата част от мазнината. Добавят се брашното, размито в малко вода, сосът от яденето и малко сол. Заливката се вари 3-4 мин. и се изсипва върху сармите.
Тиквички пълнени с извара
Продукти:
250 г тиквички
60 г извара
20 г масло
прясно мляко 50 мл
1/2 яйце
малко брашно
копър
Тиквичките се обелват от кората, измиват се и се варят до омекване в подсолена вода (може и на пара). Разрязват се по дължина, издълбават се като лодка и се пълнят със сместа от изварата (сиренето), разбита с яйцето, издълбаната вътрешност на тиквичките и малко копър. Нареждат се в тавичка, намазана с масло, и се заливат със сос, приготвен по следния начин: брашното се разтваря в малко студено мляко и се изсипва във врящо мляко. Оставя се да ври, докато се получи рядък сос. В соса може да се разбие и малко жълтък. Заливат се тиквичките и се пекат в умерено загряна фурна.
Омлет със сирене
Продукти:
100г сирене
4 яйца
1 1/2 чаени чаши прясно мляко
2 равни супени лъжици брашно
1/4 пакетче (30г) краве масло
Брашното, прясното мляко и яйцата се разбиват добре. Прибавя се настърганото сирене. Омлетът се изсипва в намазана с масло тавичка и се пече в умерено силна фурна не по-малко от 15 мин.
Пудинг от картофи
Продукти:
350-400г картофи
30-40г сирене
1/2 пакетче (60г) краве масло
2 супени лъжици брашно
1 непълна чаена чаша прясно мляко
2 яйца
сол
Картофите се сваряват и обелват. След като изстинат се настъргват на средно едро ренде. Прибавят се жълтъците, разбити с мляко, настърганото сирене и солта. След това се прибавят брашното и разбитите на сняг белтъци. Сместа се изсипва в намазаната с масло тавичка и се полива с останалото масло. Пече се в умерено силна фурна.
СУПИ
Супа с топчета
продукти: ( за 2 порции )
20-30гр. кайма
1/2 морков
1 резен целина
1/4 глава крумид лук
1 чаена лъжичка настърган домат(може от консерва)
1/2 чаена лъжичка ориз
1 чаена лъжичка крави масло
1 щипка брашно
2 чаени лъжички кисело мляко
1/4 яйце
лимонов сок (оцет), сол
Морковът, целината и половината от лука се нарязват на дребно, заливат се със студена вода, посоляват се и се оставят да заврят. Към каймата се добавят останалият лук и половината от ориза и се оформят малки топчета, които се пускат във врящата супа. След 20 минути се добавят останалият ориз и доматът. Готовата супа се застройва с млякото, яйцето, предварително сварени на водна баня. Подправя се с маслото и лимоновия сок.
САЛАТИ
Салата от моркови
продукти:
1 средно голям морков
1/2 чаена лъжичка олио
1/2 чаена лъжичка лимонов сок (няколко капки оцет)
сол
Морковът се изчиства и измива много добре и се настъргва на най-дребното ренде. Посолява се и се полива със сместа от олио и лимонов сок.
Салата от зеле и моркови
продукти:
1 резен зеле (50гр)
1 малък морков
1/2 чаена лъжичка олио
1/2 чаена лъжичка лимонов сок (няколко капки оцет)
сол
Зелето се нарязва на много тънки ивички и леко се намачква със солта. Прибавя се настъргания на дребно ренде морков. Салатата се поръсва с лимоновия сок и олиото.
Смесена салата от консервирани зеленчуци
Продукти:
1 маринована чушка
1 стерилизирана краставичка
1 главичка кромид лук
1/2 чаена лъжичка олио
магданоз
Чушката и краставичката се нарязват на дребни парченца. Добавят се ситно нарязаните лук и магданоз. Салатата се поръсва с олио.
Смесена салата
продукти:
1 морков
1/2 кисела ябълка
1 резен ряпа (нелюта)
1 стерилизирана краставичка
1 чаена лъжичка майонеза
сол
Добре почистените и измити зеленчуци се обелват и настъргват: ряпата на дребно ренде, а морковът и ябълката - на средно. Добавят се половинката краставичка, нарязана на кубчета и майонезата. Салатата се разбърква и се украсява с останалата краставичка.
Тутманик
Продукти: 1 и 1/2 чаени чаши брашно
150г сирене
1/3 пакетче (40г) краве масло
1 кафена чаша олио
2 яйца
мая (колкото 1/2 кибритена кутийка)
1 щипка сол
Маята се размива с малко топла вода, добавя се част от брашното и се оставя да втаса. С останалото брашно , втасалата мая, солта и малко вода се замесва тесто. То се разделя на 4-5 топки, които се разточват на дебели кори. Корите се нареждат в намазана с мазнина малка тава, като между тях се поръсва от мазнината (смес от олио и масло) и от разбитите яйца и сирене. Върху последната кора се поръсва само мазнина. Тутманикът се оставя да втаса и се пече в умерена фурна.
Кекс I
продукти:
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша кисело мляко
4 яйца
100 гр. краве масло (маргарин, олио)
2 1/2 чаени чаши брашно
1 кафена чаша смлени орехи
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 бакпулвер
1 ванилия
Маслото (маргаринът) се разбива със захарта. Прибавят се едно по едно яйцата. Добавя се киселото мляко, в което е разтворена содата за хляб. Последователно се прибавят брашното с бакпулвера, орехите и ванилията. Тестото се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно кексова форма и се пече в умерено силна фурна.
Сладкиш с кайсии
Продукти:
2 яйца
1 пакетче (125гр.) краве масло
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша брашно
1 компот от кайсии
1 ванилия
Яйцата и захарта се разбиват до побеляване. Прибавят се ванилията и брашното. В тавичката се разтопява маслото и се подреждат отцедените кайсии (с отвора нагоре). Върху тях се разстила тестото. Сладкишът се пече в умерено силна фурна. След като изстине, се залива със сока от компота и се обръща върху подходяща чиния.
Крем с какао
продукти:
1 л. прясно мляко
3/4 чаена чаша захар
50г нишесте
2 супени лъжици какао
Нишестето и какаото се размиват с малко студено мляко. Останалото мляко и захарта се загряват до завиране. Постепенно, на тънка струйка, като непрекъснато се бърка, какаово-нишестената смес се прибавя към млякото. Кремът се вари да сгъстяване, след което се разпределя в купички.
Саварини
продукти:
2 1/2 чаени чаши брашно
3 яйца
3/4 чаена чаша прясно мляко
3/4 пакетче краве масло (90гр.)
1 1/4 чаени чаши захар
смая (колкото кибритена кутийка)
1 ванилия
Маята се размива на каша с малко от затопленото мляко и се оставя да втаса. Добавя се към брашното заедно с яйцата, останалото мляко и разтопеното масло. Замесва се меко тесто, от което се оформят малки топчета. Те се поставят във форми за саварини и се оставят на топло да втасат. Пекат се в умерено силна фурна. След като изстинат, саварините се сиропират със сироп, сварен от захарта и 2 чаени чаши вода и ароматизиран с ванилия.
Крем карамел
продукти:
150 мл прясно мляко
30 г захар
1 яйце
ванилия
В купички или друг подходящ съд се слага захар и се карамелизира на печката. Млякото се разбива със захарта и яйцето, ароматизира се с ванилията и се изсипва в купичките, които се поставят в по-голям съд с вода. Пече се във фурната (на водна баня), като се внимава да не заври водата (образуват се шупли). Когато е готов, отделя се внимателно с нож от стените на купичките и се изсипва в чинийки.
Сладкиш с тиква I
продукти:
1 кг тиква
1/2 чаена чаша захар
1 чаена чаша счукани орехи
1 чаена чаша мармалад
1 чаена лъжичка канела
Тиквата се нарязва на парчета, сварява се на пара и още топла се пасира. Прибавят се захарта, част от орехите и канелата. Половината от пюрето се разстила във форма за торта или в подходяща тавичка. Върху него се намазва равномерно мармаладът. Отгоре се разстила останалата смес и се поръсва с орехи. Сладкишът трябва да престои няколко часа в хладилник.
Крем Ванилия
продукти за 5 порции:
1л. прясно мляко
3 яйца
2/3 чаена чаша захар
5 супени лъжици брашно
1 ванилия
Брашното се размива с малко студено мляко. Прибавят се жълтъците и се разбиват добре. Останалото мляко заедно с по-голяма част от захарта се загрява до завиране. От горещото мляко се сипва по малко към яйчено-брашнената смес (за да се изравнят температурите), след което сместа на тънка струйка при непрекъснато бъркане се прибавя към млякото. Вари се до сгъстяване. Докато сместта се поохлади, белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и ванилията. Те се прибавят към крема, като се разбъркват внимателно. Готовият крем се разпределя в купички.
Re: След 12-ти месец
Рибена супа
продукти;
филе от риба Хек-2 броя
лук-моге и пресен,ако е стар -1бр,ако е пресен може 2-3бр.
морков-2 броя,може да се наренда на ренде
картоф-1-2 броя средни,може да се нареже или наренда
домат1
червен пипер
олио2-3 с.л
ориз или фиде
магданоз и целина
сол
Начин на приготвяне
Рибата предварително се сварява и малко се осолява,като се свари се изважда и все пак макар и да няма кости се проверява,булона се прецеджа.Добават се лука,моркова,картофа и се остваят да поврят до омекването им.Добавя се олиото ,4ервения пипер и домата.Оставя се още малко да поври до омекване на домата.Прибавя се ориза или фидето.После нагданоза и целината.Опитвя се на вкус и ако се наложи се добавя сол.
продукти;
филе от риба Хек-2 броя
лук-моге и пресен,ако е стар -1бр,ако е пресен може 2-3бр.
морков-2 броя,може да се наренда на ренде
картоф-1-2 броя средни,може да се нареже или наренда
домат1
червен пипер
олио2-3 с.л
ориз или фиде
магданоз и целина
сол
Начин на приготвяне
Рибата предварително се сварява и малко се осолява,като се свари се изважда и все пак макар и да няма кости се проверява,булона се прецеджа.Добават се лука,моркова,картофа и се остваят да поврят до омекването им.Добавя се олиото ,4ервения пипер и домата.Оставя се още малко да поври до омекване на домата.Прибавя се ориза или фидето.После нагданоза и целината.Опитвя се на вкус и ако се наложи се добавя сол.