Закуска за по-големите

Moderator: Fireball

Мишанка

Закуска за по-големите

Post by Мишанка » Tue Jul 12, 2011 1:36 pm

Доста време се чудих как да се организирам и хем да правя разнообразни закуски, хем да ми остава време за сутрешна подготовка, хем да не мисля много-много.
Направих си една табличка с меню, като първо са отбелязани закуските с най-кратка подготовка, след това тези за дните ми с повече време и накрая са закуските за събота и неделя, за празници.
Ще се радвам да допълвате и коментирате, за да стане по-интересно и по-здравословно. :)

вид закуска
1 корнфлейкс
2 кроасани
3 попара
4 сандвич с кашкавал
5 сандвич с шунка
6 сандвич с шунка и кашкавал
7 сандвич с колбас и кашкавал
8 филия с лютеница
9 филия с пастет
10 филия с мармалад
11 филия с масло и мед

12 топъл сандвич
13 макарони
14 овесени ядки
15 варено яйце, сирене
16 филия с яйчен пастет
17 палачинки
18 пържени филии
[/color]
19 кекс
20 солен кекс
21 гофрети
22 мекици
23 бухти
24 мързеливки
25 хачапури
26 баница
27 тутманик
28 кифлички
Last edited by Мишанка on Wed Jul 13, 2011 12:15 pm, edited 1 time in total.

Мишанка

Re: Закуска за по-големите

Post by Мишанка » Tue Jul 12, 2011 1:39 pm

Овесени ядки
Една чаша овесени ядки се сварява в прясно мляко. Накрая се добавя малко натрошено сирене. Разбърква се и се сваля от огъня.

Мишанка

Post by Мишанка » Tue Jul 12, 2011 1:43 pm

Яйчен пастет
Една детскоградинска закуска, която естествено е по-хубава в домашен вариант.
Сварявам 2 яйца на бавен огън (така жълтъка и белтъка остават по-меки)
Настъргвам ги на средно ренде, добавям малко настъргано сирене, малко меко масло и червен пипер на вкус. Разреждам с малко кисело мляко. Разбърквам добре и мажа на филийка мек хляб.
Отгоре украсявам с резен чушка или краставичка.
Last edited by Мишанка on Tue Jul 12, 2011 2:01 pm, edited 1 time in total.

Мишанка

Post by Мишанка » Tue Jul 12, 2011 1:53 pm

Мързеливки
или Питчици, както ги нарича моята свекърва.
Една непълна кофичка кисело мляко
Една пълна кофичка натрошено сирене
1 ч.л. сода бикарбонат
брашно, така, че да стане меко тесто (ще допълня по-точно количество)
олио и масло
сол на вкус

Замесва се меко тесто, оставя се да почине 15 мин. С ръце, обилно намазани с олио се оформят топчици и се подреждат в намазана с олио тава. Оставете малко разстояние, защото се надуват. От маслото се отрязват парченца, които се набождат в средата на всяка топка. Пече се на 195-210 градуса статично печене. Когато станат готови е хубаво да се покрият, за да омекнат.

Мишанка

Post by Мишанка » Tue Jul 12, 2011 1:56 pm

Хачапури
тук вече би трябвало да разпознавате почерка на "Мамма"-та. От Лабрекс са и наистина са добри.

Тесто
1 яйце
2,5 ч.ч. брашно (приблизително 375 гр.)
2 с.л. зехтин или олио
1 ч.ч. кисело мляко, разбито с малко вода (3/4 ч.ч. мляко + вода, за да се напълни)
1 бакпулвер
В съд наливаме млякото, зехтина/олиото, добавяме яйцето и разбиваме с тел. Сипваме бакпулвера, разбъркваме и добавяме брашното. Замесваме меко тесто, покриваме с кърпа и го оставяме 30-ина мин.

Пълнеж
200 гр. сирене
150 гр. Моцарела (става и с бълг. Кашкавал)
50 гр. извара
В купа рендосваме на едро сиренето и смесваме трите компонента.
Тестото разделяме на 10 топки. Разточваме всяка една на тънко /около 2 мм/ с диаметър 14 -15 см. В средата на всяко кръгче слагаме от пълнежа, краищата събираме като торбичка и обръщаме наобратно. Притискаме леко с ръка и разточваме внимателно с точилката. Готови са за пържене. Пържим в малко по количество загрята мазнина до зачервяване.
Според рецептата препоръчват хачапурите да се мажат с краве масло и да се редят едно върху друго.
Моите забележки:
За пълнеж обикновено използвам само настъргано сирене + топченце масло или маргарин в него. Не мажа с краве масло, получават се достатъчно намаслени.

Мишанка

Post by Мишанка » Tue Jul 12, 2011 2:00 pm

Остават ми тутманика и кифличките. За тутманик съм заделила няколко рецепти, но ще ми трябва време да ги изпробвам и подредя. Ако някой има добра рецепта за тутманик - да я мята.
Кифличките са ми стара слабост - имам една рецепта от една стара баничарка, ще я постна скоро. Има и няколко други рецепти, които си заслужават усилията, които ще хвърлите за тях.
Ами, това е. Надявам се да е полезно. :) :yahoo:

milly vanilly

Post by milly vanilly » Tue Jul 12, 2011 5:24 pm

Мише, страхотна тема , браво :clap: :yahoo: Яйчния пастет на мен ми е любим :D тука в Англия много сандвичи се правят с него, даже сега на партито за рождения ден на Никол имаше такива :P
Image
Image Image

Мелани

Post by Мелани » Tue Jul 12, 2011 7:02 pm

Мише :yahoo: супер е темата :thumbup: преди седмица се ядосвах на една съседка, но не казах гък , дето всяка сутрин си тъпче детето на 1,5г с баничка или кифла :evil:
За света ти може да си един човек, но за един човек може да си целия свят.
Image

Lora33

Post by Lora33 » Tue Jul 12, 2011 11:28 pm

Мише, страхотна тема :thumbup: :yahoo: Още тези дни ще опитам овесените ядки, но няма да са с прясно мляко, а с АМ. Мисля да ги сваря във вода и да добавя адаптирано млекце и сиренце. Да видим дали ще яде :D

Мишанка wrote:Мързеливки
или Питчици, както ги нарича моята свекърва.
Една непълна кофичка кисело мляко
Една пълна кофичка натрошено сирене
1 ч.л. сода бикарбонат
брашно, така, че да стане меко тесто (ще допълня по-точно количество)
олио и масло
сол на вкус

Замесва се меко тесто, оставя се да почине 15 мин. С ръце, обилно намазани с олио се оформят топчици и се подреждат в намазана с олио тава. Оставете малко разстояние, защото се надуват. От маслото се отрязват парченца, които се набождат в средата на всяка топка. Пече се на 195-210 градуса статично печене. Когато станат готови е хубаво да се покрият, за да омекнат.
Тез питчици са страОтни :thumbup: Аз ги знам обаче намазани с масълце и поръсени с галета. Може и да им забучиш сиренце по желание. И тях мисля да направя скоро... не за Жорката... за майка му... да прекъснем лекинко диетката :lolno:
Image

Mileto

Post by Mileto » Wed Jul 13, 2011 10:39 am

Мише, поздравления! :clap:
Готини идейки и подсещанки.

Сещам се за филийка с масло и мед отгоре. Едно време майка често ми правеше. Не знам дали "днешните" малчугани хапват такова нещо. Не съм я пробвала още Ади.
Image It's a small world after all Image

Post Reply