Дзен или изкуството да се радваш на отглеждането на дете - 2

Moderator: Fireball

Mileto

Re: Дзен или изкуството да се радваш на отглеждането на дете

Post by Mileto » Sat Feb 16, 2013 6:48 pm

:yahoo: Дари :yahoo:
Image It's a small world after all Image

Vanhorne

Post by Vanhorne » Mon Feb 18, 2013 5:40 pm

gala03 wrote:И на мен ми е много трудно да спазвам границата между лигавенето, и показването, че детето е обичано и се зачитат чувствата му :roll: Но не позволявам да ми се качват на главата,де ;) Давам свобода на избора, на емоциите, но се опитвам да поставя някакви правила. Времето ще покаже как съм се справила :)
Изключително ме впечатли тази част:
Margaritka wrote:
Не знам кога се загуби добрата българска традиция във възпитанието, според която децата си знаеха мястото. И през ум не ми е минавало да се тросна на родителите ми, докато не влязох с галоп в пубертета. Тогава, при всяка сцена, която не им беше по силите, бях така безапелативно помолвана да се оттегля в стаята си, че го правех с облекчение. Иначе рискувах върху мен да се стовари бащиният гняв, който винаги ме покоряваше с думи и доводи, не с плесници и обиди.
Марги, много хубава статия :yahoo: . Много ме впечатли тази част, защото и аз така съм отглеждана. Помня, че ако се прибера в 9:05, а ми е казано 9:00, татко само казваше- моля те иди си в стаята, не искам да говоря с теб. Вече не сме приятели и не мога да ти имам доверие...... Ееее, казвам ви мили хора, исках да стане и да ми щляпне един шамар, отколкото да ме мъчи така. Това за мен беше по- тежко от плесница- да не ми вярва.
Така се старая с Гери и Пепи. Искам да ги заболи от дума, искам да го чуят, а не да усетят физическа блка. Дано да успея.
Герганка имаше една такава сцена на тръшкане на обществено място (парка). Заведох я в колата, за да не правим панаири, сложих я в стола и й казах, че като е готова ще я гушна и ще идем пак при децата. Това беше, повече не е повтаряла. Пепи за сега е ОК, но е още малък. В събота му казах, че отиваме до баба Донна. Той каза- не, парка, люлки. Казах- Не, вече бяхме там, сега баба ни чака. Започна да реве със сълзи и преди да го сложа в стола се опъна като струна. Погледнах го строго, повиших глас и му казах, че ако не спре веднага се връщане обратно. Веднага спря и ме погледна уплашено казвайки- Гуш мама. Така изкарахме 30 минути и при бабата, докато не беше сигурен, че съм му простила. Това каза и баба Донна- важното е, че му пука.
Казвам всичко това и се надявам да е така за в бъдеще, децата се променят. Виждала съм трудно дете, което не разбираше нито от добра дума, нито от лоша. Преби всички деца в парка, натроши играчки, очила, всичко, което му попадне в ръцете. Майките като го видеха, че се задава и ставаха и тръгваха. Сега е голям и умен младеж, но майка му се тресеше от нерви всекидневно.
Баба казваше- Най- труданата и най- отговорната работа е да си родител!

Дарка :yahoo: :yahoo: :yahoo:
smiliesSet1228 Ани ще накара всички ни да се чувстваме щастливи! Обичам това Бичме smiliesSet1228 smiliesSet1228 smiliesSet1228

Pippi_M

Post by Pippi_M » Tue Feb 19, 2013 4:47 pm

Мили мами, моля за съвет!
На днешната консултация се оказа, че Криста е качила 1,400 кг.Педиатърката и сестрата ми направиха сериозна забележка за нощното хранене.Моля ви, пишете ми как да го премахна.Опитвах да заместя с чай или вода, но не става.Пищи толкова, че сигурно я чува цялата кооперация.
Image
Щастието е като пеперуда - не е нужно да го гониш,то само ще долети и тихо ще приседне на твоето рамо...

Vanhorne

Post by Vanhorne » Tue Feb 19, 2013 7:12 pm

Пипи, пу- пу здрава да е :). Тя кърма или АМ пие през ноща? Ако е АМ най- лесно е да не е точната доза АМ. Например, ако яде 90 гр. сипи 90 гр. вода, но сложи само 2 мерителни лъжички АМ. После започни да намаляваш и количеството на водата и така. Не мисля, че е чак такъв проблем, че е наддала 1400гр. Не се притеснявай.
smiliesSet1228 Ани ще накара всички ни да се чувстваме щастливи! Обичам това Бичме smiliesSet1228 smiliesSet1228 smiliesSet1228

mata_kosmata

Post by mata_kosmata » Thu Feb 21, 2013 10:19 am

Пипи, нямам опит със спиране на нощните хранения, но съветът на Ванхи ми се вижда много разумен :yahoo: Иначе и на мен ми се струва, че не е толкова ужасно много наддаването, важно е да расте и да е здравичка!
Image Image

Margaritka

Post by Margaritka » Thu Feb 21, 2013 11:01 pm

СмЕтам, че е редно да се похваля с Кашо , а именно, че на 2 г. и 9 м. сам си мие бубата според всички правила вечер под душа! :clap:
ImageImageImageImage

Yossy

Post by Yossy » Thu Feb 21, 2013 11:56 pm

Пипи аз смятам, че нощните яденета най-трудно ще прекъснеш. Аз успях чак преди един-два месеца..... :crazy: И моя Педи ми казваше да й давам вода, ама тя да не е вчерашна? Водата не я засищаше и дори и да заспи, ще е за кратко. Така че смятам, че не е редно да я оставяш гладна. Ако е гладна няма да спи.....Моят съвет е да направиш преценка по колко пъти и по колко като количество изпива през деня и да прецениш дали да не й намалиш дозите през деня, но през нощта да й даваш млекцето.
Криста освен на килограми е пораснала също........така че не се стряскай. Също като Ванхорн бих казала, че и аз не спазвам дозите които дават по кутийте. Ако пише на кутията на 180 мл вода да сложиш 6 мерилни лъжички, аз слагах 5.......или дори 4 и половина. Но това казвам и за през деня, не само за през нощта. Тези млека са доста хранителни, така че спокойно може да ги поразреждаш.

Марги поздравления за самостоятелният младеж!!!! :clap: :clap: :clap: :clap: ама и най-вече за мама, дето го е научила да е самостоятелен :clap: ;) :lol:

За статията която Марги ни е постнала - с много неща съм съгласна, сигурна съм, че тази която я е посала може би е искала да бъде малко по пресилено, но в общи линии има право за лигавите деца. Дано и аз да успея да удържа фронта. Но съм съгласна и с прегръдките на Дарчето
Днес звъни телефонът. Вдигам го. Прекъсва, но още го държа в ръка. Анджела пощурява да го вземе и да си поиграе. Да ама с телефонът не се играе и аз отказвам да й го дам. Започва един жесток плач. Викане, течене на нос, тръшкане на земята - голяма драма. На няколко пъти обаче дойде при мен и се хвърляше в прегръдките ми. Е, не й дадох телефонът. Обясних, че телефонът не играчка, после се прегръщахме за успокоение - нищо не помогна. Взех друга играчка и я заиграх с нея и така телефонът беше забравен. В същото време си дадох сметка и че плачеше, защото й се спеше също и след като я сложих да спи - заспа на втората минута. Така че понякога големите "драми" може да са свързани и с умора......
Image

dara26

Post by dara26 » Fri Feb 22, 2013 11:50 am

Йоси , даже най-често са свързани с умора и подсъзнателно желание за сън ;)
Марго , изчетох статията , даже литературно я четохме целия офис :thumbup: Мда , опитвам се , старая се....да броя до десет и взаимно да се успокоим и "сменим вълнАта" :roll: "Разсърдването , или по-скоро натъжаването" от моя страна действа безотказно :D , както казва американската баба "Важното е , че му пука " за чувствата ми :shifty:
Я сега кажи как постигнахте миенето по мъжки :roll: /в смисъл показа му се , обясни му се..../ , че аз не стига че си го къпя , ами и още съм по "холандската" система " когато -тогава" :roll: , което силно възмущава баба му :problem:
Image

caritas

Post by caritas » Sun Feb 24, 2013 10:21 am

Пипи, не се притеснявай, първите месеци нормално качват по около килограм плюс минус някакви грамчета, индивидуално е. Давай си му на детето да яде, като е гладно. Много съм любопитна как точно се кара дете да забрави, че му се яде. :think: Може и да мине номерът с разреждането на млякото, но, ако не се получи, хич да не ти пука. :thumbup: :thumbup: :thumbup: Анна и досега си яде нощем, ми няма начин да я залъжа с каквото и да било, тя вода не пие, а чай с триста зора по двайсетина милилитра понякога, и то аз съм настоятелна заради уж разхлабващия ефект на копъра, когато се налага, не че виждам особена полза де.

Марги, статията е убийствена, а още по-страшно става, когато децата на тези родители тръгнат на училище... :silent: :silent: :silent:
Браво на Кашалота, ей, порасна това дете! :clap: :clap: :clap:

Йоси, не смятам, че прегръдките и дисциплината се изключват взаимно. Децата инстинктивно обичат реда, по-спокойни се чувстват, когато има ясни граници, нищо че на пръв поглед изглежда другояче (говоря като педагог, макар и с по-големи деца, принципите са същите). Задължително е да се чувстват обичани и приети, но това в никакъв случай не означава, че трябва да им се разрешава всичко. Не е лесно да се постигне този баланс, но кой е казал, че ще е лесно?
DARE.CHANGE

ДЕН СЛЕД ДЕН

"И КАТО МИНАВАТЕ ПРЕЗ АДА, НЕ СПИРАЙТЕ ДА ВЪРВИТЕ!" - ЧЪРЧИЛ

Image

Image

Lora33

Post by Lora33 » Mon Feb 25, 2013 4:27 pm

Пипче, според мен да си хапва Криста толкова, колкото й душа сАка :yahoo: Те тез педиатърки от време на време май не знаят к`во искат :crazy: Нали ги виждам и нашите... вече са цели три :crazy: последно дойде бившата вече шефка на детско отделение. То ако и аз от време на време не споря, че да стигнем до консенсус има все да ми се карат за това и онова :mrgreen:

Марги, честито ви миене на бубата :lol: абе що не й викате "чула" как си й е името :mrgreen: Жоркин си я мие от около месец вече :mrgreen: сам си я обръща, но и мама помага в измиването щото да сме сигурни че е О.К. :mrgreen: При вас присъства ли задължителното изречение "ох, голлляма чула, мамо, голлляма" :lolno:

Йоси, те най-големите драми обикновено са предизвикани къде от умора, къде от глад. Поне при нас почти винаги е било така. Затова манЖата във всякакъв вид при нас винаги е успокоявала :mrgreen: Ама колкото деца, толкова и варианти :mrgreen: И вземи й купи един детски телефон на АнджЕлка пък ти ;) :yahoo:

Даре, ти пък кажи как разсърдването при вас има ефект, щото при нас няма ама абсолютно никакъв. Мина номера 1-2 пъти и край... не му минават номера на моя хитрушко :roll:
Image

Post Reply