Така, така, темата се пълни. Това е страхотно.
Я сега да почна по ред:

Дуди:
И аз имам две такива мини орхидейки (това е фаленопсис). Спасих ги от Кауфланд преди 1 месец. Стояха смачкани, преполяти, с вече окапали цветове - видимо стресирани. Още им държа неотрязани цветоносите (това са тези стърчащи дръжчици) и гледам дали евентуално нещо няма да се появи, или няма да започнат да растат. По принцип аз какво правя - ако до месец - два няма промяна и няма изгледи оттам да започне цъфтеж - режа, защото иначе цветето хаби сили ненужно да ги изхранва. Иначе предполагам, че и твоите са в сфагнум и декоративна кашпичка. Поливането е чрез потапяне за 5-10 минути във вода. После добре се отцежда. НЕ ТРЯБВА ДА ОСТАВА ВОДА, ЗАЩОТО КОРЕНИТЕ НА ОРХИДЕИТЕ БЪРЗО ЗАГНИВАТ ОТ ПРЕОВЛАЖНЯВАНЕ! Епифитните орхидеи (растящи по дървета) не се отглеждат в пръст и във вода, стояща постоянно в саксията. Та изтръсквам хубаво и пак си го поставям в саксийката. В следващите дни пулверизирам само горния слой сфагнум, ако е сух, и пак не е задължително. Следващото поливане е чак когато корените посивеят (иначе когато токущо са полети, са зелени)
Кажи ти как я гледаш. Ще решим и кога да режеш цветоносите и как, ама това по-късно.

Даре:
При теб е рай. Искам да видя сниман този балкон. Какви луковички си посадила сега? Аз вчера получих доставка на лалета, нарциси, зюмбюли, анемоне, ранункулус, кокиче, ирис, мускари. Днес падна голямо пощене в двора, че се бяха събрали бурени, а и игликата реши да превзема двора (много е нахална). Ще видим дали утре ще ми остане време да бучкам, ако не - другия уикенд, има още време до захлаждането надявам се.
Чудя се как теменужките ти траят дълго. Моите току ги нападнат напролет акари и гиц - е теменужения рай.
Ще прочета за тази маслина. Няма да я бъде според мен навън зимата.

Мариетка:
И аз имам таково.

Тати ми подари за рождения ден. Гледах по-миналата година вътре в стаята, но засъхна. Определено е за навън. Други имена са пирен или ерика (който обича "Тайната градина", познава със сигурност това иглолистно поне по име.

Сега при теб интересното е да споделиш опит при отглеждане в саксия. Там момента е да не се допусне замръзване на корените, защото защитата е много по-малка, отколкото в градината. Аз моето го засадих в градината до един пън и ми изглежда много дизайнерско. Пише, че обича кисела почва. Предполагам, че ще трябва да посипвам борови иглички? Ще чета.

Вики:
Ей, много ти е хубав импациенса (циганчето). И с него нямам късмет. Все го ядат акратите. Освен напролет едно резниче да си измоля. Явно твоето е бойно и не се дава на болести, както купешките, идващи набързо и надрусани с хормони от чужбина.
Я, и аз съм можела да пиша дълги постове.