За всички, които обичат да мечтаят - литературна тема:)
Moderator: Fireball
За всички, които обичат да мечтаят - литературна тема:)
Днес, на 1-вия рожден ден на Крушландия, искам първо да ви поздравя с едно стихче на Емили Дикинсън:
"Надеждата е нещо хвърковато -
то, кацайки в душата - те намира -
и пее свойта песничка без думи -
и никога не спира."
Тук ни събра нашата обща МЕЧТА.
А тази темичка предлагам да бъде за всички, които обичаме да четем!
Нека я открием отново с нежната Емили Дикинсън и нейното култово:
"От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига."
Момичета, мисля си от няколко дни как да формулирам тази прекрасна темичка, идеята за която, е на Милето. И ми се струва, че най-хубаво би било да я оставя отворена. Много от нас обичат да четат. Нека да споделяме за любимите си книги, автори, направления в литературата, съвременни неща, които са ни впечатлили и въобще всичко, което искаме.
"Надеждата е нещо хвърковато -
то, кацайки в душата - те намира -
и пее свойта песничка без думи -
и никога не спира."
Тук ни събра нашата обща МЕЧТА.
А тази темичка предлагам да бъде за всички, които обичаме да четем!
Нека я открием отново с нежната Емили Дикинсън и нейното култово:
"От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига."
Момичета, мисля си от няколко дни как да формулирам тази прекрасна темичка, идеята за която, е на Милето. И ми се струва, че най-хубаво би било да я оставя отворена. Много от нас обичат да четат. Нека да споделяме за любимите си книги, автори, направления в литературата, съвременни неща, които са ни впечатлили и въобще всичко, което искаме.
Re: За всички, които обичат да мечтаят - литературна тема:)
Петя wrote:.....да взема да ви напиша за две от прочетените книжки (нещо, което ви бях обещала още преди около месец, като бях 1 седмица в отпусчица...) Първо прочетох "Кажи Да", продължението на "Яж, моли се и обичай". Да ви кажа честно, още като четях "Яж, моли се и обичай", на мен всъщност не ми стана съвсем ясно защо аджеба мацката напуска първия си мъж... Тогава реших, че това вероятно не е никак важно, а по-добре е да се концентрирам върху пътя, който изминава, след това. Което от своя страна прави първата книга суперска. В "Кажи да" става ясно каква е драмата... Мацката не иска деца. Това е. Не го разбирам и предполагам никоя от нас, които сме се събрали тук не би я разбрала. Освен това мацката изпитва неистов ужас от брака, сам по себе си. Затова си прави труда да направи изключително изследване по темата брак от древността до наши дни. Не ви препоръчвам да си купувате тази книга. Не е така позитивна, както първата. Аз я четох за забавление, но не ми се удаде напълно... Дуди, ти я чете също мноооого преди мен. Кажи съгласна ли си?
Втората книжка се казва "Бъди щастлив" на д-р Робърт Холдън и няма изобщо да ви я разказвам, само ще ви кажа да си я вземете. Страхотна е! Особено силно я препоръчвам на моята любима балеринка Йоланта и на най-розовото момиче. Тя е в духа на Луиз Хей (на английски е издадена от Хей Хаус), но е толкова интелигентна, че направо ме изненада приятно.
hristina21 wrote:Пете,в интерес на истината ,и аз доста поизмъчих "Кажи да". Е,не можах да я преборя , а това, рядко ми се случва. Не обичам да чета нещо до средата,ама изобщо нямах желание да я отварям повече. Иначе,от първата ,ми хареса частта с Италия и Бали,но Индия ми дойде пак нанагорно
Не знам за Йоси,но аз мисля да се възползвам от второто ти предложение. Напоследък ми е периодът на тези книги. Гледах я при заглавията,като си поръчвах "Тайната" и много се чудех и за нея,но ето,вече няма да се чудя
Zazzy wrote:Хехе, и аз като вас И аз не можах да довърша "Кажи ДА", а и на мен като на Хриси, рядко ми се случва да не дочета книга до край. Някак си.... очаквах повече от тази книга. И напоследък пък явно съм в такъв период, че не мога да чета твърде сериозна литература. То и за филмите важи. Не искам грам да се натоварвам с нечии чужди емоции, проблеми, истории, пък било и знаейки, че са нереални. Ох, много гадно май прозвуча това.
roslem wrote: Като говорите за "Тайната" да ви питам, филма "The secret" има ли нещо общо с книгата или е друго нещо? Защото съм си го свалила, но нямам време да го гледам. Но ако е същият, да взема да го изгледам преди процедурата.
hristina21 wrote:Рослемче,тази Тайна е онази Тайна,но,определено,книгата е по-интересна и по-приятна за четене. Филмът набива едно и също нещо по сто пъти,на мен малко ми втръсна....да,то това е и смисълът,но звучи по друг начин написано.
alex.svoi wrote:
Пете, ще си я набележа тази книга "Бъди щастлив". Истината при мен е, 4е аз 4ета този тип книги като нещо ми е подтиснато, тъжно, леко депресивно / хи4 не я оби4ам тази дума / Аз мразя да съм в такива състояния и гледам бързо да бягам от тях. Та така и "Тайната" и други книги от този сорт при мен са запо4нати и недовършени...
Danita wrote:Петенце, явно ти си по книжките. Моля ,да ми препоръчаш нещо и на мен. Много обичам да чета и да не помня после ей така за удоволствие...но напоследък все на някакви бози попадам и загубвам интерес на 10 страница...Благодаря ти!!!
hristina21 wrote:МилаСарка,заглавието е "Тайната" на Ронда Бърн-малка-оранжева с черен надпис. Чете се много бързо,като основната идея е,че в момента живеем живота,който сме си поискали в миналото
It's a small world after all
Пете, прекрасна тема си създала. А стихчетата и картините са толкова вдъхновяващи!
Ще участвам и ще ви чета с интерес.
Имаше в миналото още заглавия, които се споменаха като удачни (Кехоу у др. автори). Моля ви да ги повторите отново съкратено, защото не мога да ги намеря назад.
******************************************************************************************
Крушландия на 1 годинка!
Ще участвам и ще ви чета с интерес.
Имаше в миналото още заглавия, които се споменаха като удачни (Кехоу у др. автори). Моля ви да ги повторите отново съкратено, защото не мога да ги намеря назад.
******************************************************************************************
Крушландия на 1 годинка!
It's a small world after all
И аз да се запиша в тази тема, направена с толкова любов и красота от Петя! Благодаря ти, Пете!
Ще очаквам с интерес да споделите кои са вашите любими автори и книги, какво четете напоследък....
Ще очаквам с интерес да споделите кои са вашите любими автори и книги, какво четете напоследък....
Петя, поздравления за естети4но оформената тема Много красив старт в думи и картинки
Аз в момента съм на вълна нау4ни публикации Правя си един мой research, продължение на това, с което се занимавах в Лондон, на тема " Natural supplements and male infertility". Може да е малко ску4но за някой, но аз си "умирам" да проу4вам материали на тази тема
Аз в момента съм на вълна нау4ни публикации Правя си един мой research, продължение на това, с което се занимавах в Лондон, на тема " Natural supplements and male infertility". Може да е малко ску4но за някой, но аз си "умирам" да проу4вам материали на тази тема
Прекрасна тема ,Пете!!!Благодаря ти!!!
Ще я следя и аз
Ще я следя и аз
Миле, в отговор на твоя въпрос, сред най-популярните книги е "Подсъзнанието може всичко" на Джон Кехоу. Ето я за всеки, който има желание да я прочете: http://www.mindpowerbg.com/images/books/ebook_bg.pdf
Лично според мен книгата е хубава като база, от която човек да тръгне. Искам да попитам всички, които са чели и други книги на други автори, какво биха препоръчали?
Данитка, препоръчвам ти една прекрасна книжка, ако не си я чела и ако не си гледала филма, която е много увлекателна и приятно написана - "Мандолината на Капитан Корели".
Хайде, пишете, кой какво чете в момента и какво му е харесало много в последно време?
Лично според мен книгата е хубава като база, от която човек да тръгне. Искам да попитам всички, които са чели и други книги на други автори, какво биха препоръчали?
Данитка, препоръчвам ти една прекрасна книжка, ако не си я чела и ако не си гледала филма, която е много увлекателна и приятно написана - "Мандолината на Капитан Корели".
Хайде, пишете, кой какво чете в момента и какво му е харесало много в последно време?
Пете, !Прекрасна тема!
Обичам да чета , харесва ми да чета , но не мога да се похваля , че в последно време чета нещо друго , освен Исабел Алиенде и .....Крушките !
Исабел Алиенде ми е достатъчна като автор , казвала съм - пристрастена съм. Омагьосва ме!Трудно ми е да чета нещо в което има "философия" / налага се тогава да връщам , препрочитам , преосмислям/ , а от това четенето ни ми става по- приятно! И така -открих Алиенде! Хареса ми да разбирам какво чета
И така.......Естествено започвам с "Паула" - може би най-СИЛНИЯТ роман , който някога съм чела.За обичта ,надеждата , силата на духа , вярата , смисълът да живееш въпреки житейските бури.....Тук хепи енд няма , но има мъдрост и позитивизъм , силни думи написани от майка към дъщеря , която така и никога не ги прочита....
А това е нещо свалено от нета за книгата, което бих искала и аз да мога да изкажа така:
"Може би автобиографичните романи са най-трудни за писане. Заради егото, от което трябва да се отърсиш, но неминуемо се излива от страниците. Заради нуждата да отсееш живота си и да го подредиш по страниците. Заради съзнаването, че някой напълно непознат ще се рови из теб и ще те преценява по делата ти, досущ като себичен бог. Когато се изправиш пред белия лист, за да сложиш в краката му цялото си битие, просто трябва да избягаш от себе си...
Пиша за „Паула” на Исабел Алиенде без кавичките на предметността. Защото Паула е повече от книга. Струва ми се, че когато я държа в ръцете си, тя потръпва от диханието на стотиците страници, върху които бият няколко различни сърца. Паула е автобиография и изповед, надежда и размисъл, философия и проза, живо същество със собствен живот, поезия...
Исабел Алиенде започва да пише Паула за дъщеря си, чийто недоживян живот безвъзвратно се изпарява под милувката на болничните чаршафи и животоподдържащата апаратура. Само че страниците неусетно се превръщат в отдушник за болката от настоящето, в подслон за надеждата и в дом на миналото, ту щастливо, ту разкъсвано от турбуленцията на случайностите и страстите. А посланието, което чака своя получател да отвори очи и да се върне в живота си, се обръща към целия свят...
Сред автобиографичната приказка надничат отломки от културата и мисленето на чилийците, от Испания и Ливан, парченца история, белязани от развращаващата власт и неминуемо повтарящия се ход на времето. Между страниците една необикновен съдба разказва за безкрайната си любов към живота и нашепва молитви към настоящето, пълни с надежда и с нарастващо, кръвожадно отчаяние.
Паула не се чете на един дъх. Защото не можеш да опознаеш някого за едно премигване. Досущ като общуването с жив човек, опознаването трае дълго - цели 500 страници, които са ту мъчително бавни, ту разкъсващо задъхани. Ту невротична, ту флегматична, хартиената Паула е книга с хиляди лица, със стотици ритми и с още толкова истории...
Исабел Алиенде не пише за себе си. Тя пише за живота си, за безкрайния низ от събития, довели до нейното тук и сега, за другите в живота й. Всеки миг се ражда повторно върху страниците, за да нарисува на свой ред чилийката и да й даде живот. Без балоните на егото и с цялата искреност, която може да съществува в една толкова самотна изповед.
За да превърнеш себе си в мастило по белия лист, се искат много любов и още повече смелост. За да превърнеш себе си в книга, трябва да отвориш хиляди врати и да забравиш, че можеш да имаш тайни."
Обичам да чета , харесва ми да чета , но не мога да се похваля , че в последно време чета нещо друго , освен Исабел Алиенде и .....Крушките !
Исабел Алиенде ми е достатъчна като автор , казвала съм - пристрастена съм. Омагьосва ме!Трудно ми е да чета нещо в което има "философия" / налага се тогава да връщам , препрочитам , преосмислям/ , а от това четенето ни ми става по- приятно! И така -открих Алиенде! Хареса ми да разбирам какво чета
И така.......Естествено започвам с "Паула" - може би най-СИЛНИЯТ роман , който някога съм чела.За обичта ,надеждата , силата на духа , вярата , смисълът да живееш въпреки житейските бури.....Тук хепи енд няма , но има мъдрост и позитивизъм , силни думи написани от майка към дъщеря , която така и никога не ги прочита....
А това е нещо свалено от нета за книгата, което бих искала и аз да мога да изкажа така:
"Може би автобиографичните романи са най-трудни за писане. Заради егото, от което трябва да се отърсиш, но неминуемо се излива от страниците. Заради нуждата да отсееш живота си и да го подредиш по страниците. Заради съзнаването, че някой напълно непознат ще се рови из теб и ще те преценява по делата ти, досущ като себичен бог. Когато се изправиш пред белия лист, за да сложиш в краката му цялото си битие, просто трябва да избягаш от себе си...
Пиша за „Паула” на Исабел Алиенде без кавичките на предметността. Защото Паула е повече от книга. Струва ми се, че когато я държа в ръцете си, тя потръпва от диханието на стотиците страници, върху които бият няколко различни сърца. Паула е автобиография и изповед, надежда и размисъл, философия и проза, живо същество със собствен живот, поезия...
Исабел Алиенде започва да пише Паула за дъщеря си, чийто недоживян живот безвъзвратно се изпарява под милувката на болничните чаршафи и животоподдържащата апаратура. Само че страниците неусетно се превръщат в отдушник за болката от настоящето, в подслон за надеждата и в дом на миналото, ту щастливо, ту разкъсвано от турбуленцията на случайностите и страстите. А посланието, което чака своя получател да отвори очи и да се върне в живота си, се обръща към целия свят...
Сред автобиографичната приказка надничат отломки от културата и мисленето на чилийците, от Испания и Ливан, парченца история, белязани от развращаващата власт и неминуемо повтарящия се ход на времето. Между страниците една необикновен съдба разказва за безкрайната си любов към живота и нашепва молитви към настоящето, пълни с надежда и с нарастващо, кръвожадно отчаяние.
Паула не се чете на един дъх. Защото не можеш да опознаеш някого за едно премигване. Досущ като общуването с жив човек, опознаването трае дълго - цели 500 страници, които са ту мъчително бавни, ту разкъсващо задъхани. Ту невротична, ту флегматична, хартиената Паула е книга с хиляди лица, със стотици ритми и с още толкова истории...
Исабел Алиенде не пише за себе си. Тя пише за живота си, за безкрайния низ от събития, довели до нейното тук и сега, за другите в живота й. Всеки миг се ражда повторно върху страниците, за да нарисува на свой ред чилийката и да й даде живот. Без балоните на егото и с цялата искреност, която може да съществува в една толкова самотна изповед.
За да превърнеш себе си в мастило по белия лист, се искат много любов и още повече смелост. За да превърнеш себе си в книга, трябва да отвориш хиляди врати и да забравиш, че можеш да имаш тайни."
Пете, с тази тема открих нещо ново за мен и прекрасно за теб!
Благодаря за хубавата тема!
Ами последно прочетох биографиите на Богдана Карадочева и Райна Кабаиванска. Харесват ми тези жени и четох книгите с истинско удоволствие.
Накоро излиза една нова книжка. Тя е на Алберто Анджела - "Един ден в древен Рим" - история за живота в римската империя в периода на нейния разцвет. Мисля да си я взема.
Що се отнася до психологията - харесвам много Уейн Дайър, но в по-старите му книги. Новите са малко различни за моя вкус.
Фен съм на английската класическа литература от Елизабетинската епоха - Джейн Остин, сестрите Бронте - няма да ми омръзнат скоро.
Благодаря за хубавата тема!
Ами последно прочетох биографиите на Богдана Карадочева и Райна Кабаиванска. Харесват ми тези жени и четох книгите с истинско удоволствие.
Накоро излиза една нова книжка. Тя е на Алберто Анджела - "Един ден в древен Рим" - история за живота в римската империя в периода на нейния разцвет. Мисля да си я взема.
Що се отнася до психологията - харесвам много Уейн Дайър, но в по-старите му книги. Новите са малко различни за моя вкус.
Фен съм на английската класическа литература от Елизабетинската епоха - Джейн Остин, сестрите Бронте - няма да ми омръзнат скоро.
Пете , благодаря за препоръката ,коятно намерих чак днес....но ще я видя тази книжка от къде да си я намеря...
Темата много ми харесва и понеже не съм казвала мисля ,че тук му е мястото ...майчето ми има издадени книжки със стихове ...има и детски книжки...но отдавна не е писала или ако пише си е за нея...член е на съюза на писателите ...и силно се вълнува от поезия и темата за опознаването на човека...та така....
Темата много ми харесва и понеже не съм казвала мисля ,че тук му е мястото ...майчето ми има издадени книжки със стихове ...има и детски книжки...но отдавна не е писала или ако пише си е за нея...член е на съюза на писателите ...и силно се вълнува от поезия и темата за опознаването на човека...та така....
Криси- моето голямо момче! (27.07.1994)