Плетки-наметки за малки и големи Круши

Moderator: Fireball

Yossy

Re: Плетки-наметки за малки и големи Круши

Post by Yossy » Fri Nov 04, 2011 9:15 pm

Матеееее колко равно плетеш :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: през врата ли ти минава конеца? Аз понеже нямам кой да застане до мен и да ми го покаже от виедата се научих на пръст, ама не ми притяга постоянно конеца и върви доста неравно плетката ми........ама карай..........найли върви

Поздравления и за жакард ли го нарече.. :clap: :clap: :clap: :clap: ....много ме сърбят ръцете и за тази техника....аз нали не мога да мирясам докато не опитам и най-сложното, а това е вече наистина виш пилотаж в плетенето :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

Трябва много спокойствие и внимание за това :clap: :clap: :clap: :clap:
Image

mata_kosmata

Post by mata_kosmata » Sat Nov 05, 2011 6:52 pm

Yossy wrote:Матеееее колко равно плетеш :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: през врата ли ти минава конеца?
Да, Йосинка, плета на врат - така ме научи едната ми баба (другата се опита да ме убеди, че така не е елегантно и по-добре било на пръст... но аз вече бях свикнала на удобното). Само че не мисля, че това е основното, за да е равна плетката, според мен повече зависи от това да уцелиш правилната дебелина игли за конкретната прежда... и да понатрупаш малко опит в плетенето разплитането, повторното плетене, разплитането, "потретното" плетене... ;)
Yossy wrote:....много ме сърбят ръцете и за тази техника....аз нали не мога да мирясам докато не опитам и най-сложното, а това е вече наистина виш пилотаж в плетенето

И аз съм от амбициозните, само дето се оказа, че не е чак толкова сложно :shh: особено когато се плете само с два цвята и дребни фигури.
Image Image

Edira

Post by Edira » Sun Nov 06, 2011 3:40 am

Нищо не знам ама ми е интересно, така че и аз се цопвам тук... :yahoo:
Цел 1 нещо подобно на показаната шапка или такава :lol:
Image
smiliesSet1228 Ани ще накара всички ни да се чувстваме щастливи! Обичам го това Бичме smiliesSet1228 smiliesSet1228 smiliesSet1228

Yossy

Post by Yossy » Sun Nov 06, 2011 1:31 pm

Еди жестока шапка :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: и пълнежа е много сладък, пък и фотографката си я бива :clap: :clap: :clap: :clap: аз заради тези шапки започнах да плета, ама още нито една шантава шапка не съм сътворила, за съжаление.....Три пъти ходих да си купувам кръгли игли които са необходиви за подобно нещо и трите пъти ме разубеждават, че е трудно и да не си купувам..........странни продавачи, значи....... :lol: :lol: :lol: освен това все още нямам ама никаква идея колко големи са им главите и не мога да намеря такава малка кройка и изобщо.......целта, заради която започнах плетенето още не е постигната :lol: :lol: :lol: :lol:

Мате Сигурно става въпрос и за практика......аз съм още много прясна в тзаи работата.....
Ето ще ти задам един тъп въпрос и ще разбереш........Ти така хубаво ми превеждаш кройките, толкова старание и дори разяснение, ама аз пак не разбирам нещо........най-оплетено ми е при наддаване и свиване......Тези инструкции нещо просто не знам как да ги разчета

От вътрешния край на всеки втори ред се затварят по 0 (1) 1 х 3, 2 (1) 2 х 2 и 1 (2) 1 х 1 бр

0 (1) 1 х 3 Както съм ти сложила този пример да попитам това означава ли че на първият ред затварям 3 бримки едновременно - веднъж, или 3 бримки по две заедно.......нещо ми е мъгла......
След това на вторият ред, където вече плетеш опакова плетка и там ли се затваря? или се затваря само от лицевите страни........Виждаш ли колко съм загубена още, ама като няма кой да ми го обясни....
2 (1) 2 х 2 това може би означава два пъти по две ?
1 (2) 1 х 1 бр а това какво означава......

Ааааааааааааа и още нещо ми изникна като въпрос............Затварянето е тази техника при която се изплита една бримка, втората също и първата се прехлупва над първата и така се затваря отгоре.......А свиването е като се изплитат по две бримки заедно нали така......

Извинявай че те натоваравм и да ме обучаваш.........то мойто нахалство нЕма граници, значи :oops: :oops: :oops: :oops:
Image

mata_kosmata

Post by mata_kosmata » Sun Nov 06, 2011 2:23 pm

Йоси, превеждала съм дума по дума модела на практика без да добавям обяснения от мен. Макар че има нужда... аз го разбирам модела, така че ще го обясня подробно с мои думи. Още като превеждах, понечих тези цифри да ги обясня, ама защо не го направих... И така, моделът е описан за три бебешки размера - 56 (от новородено до 2-3 месец), 68 (приблизително 6-8 месеца), 80 (годинка и няколко месеца).Съответно и всички тройки от цифри, които са дадени в описанието, трябва да се четат така: първата цифра пред скобите - най-малкият размер, цифрата в скобите - средният размер, цифрата зад скобите - най-големият размер. После ще дообяснявам...
Image Image

Yossy

Post by Yossy » Sun Nov 06, 2011 5:01 pm

Матенце аз това го разбирам........я, си гледай дечицата и ме остави мен..... :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo:

Разбирам, че и съответните свивания в скобите са съответните мерки...., но ако ми кажат 1 х 3 или 3 х 5 какво значи......

Ама остави ме мен лудичката.......Днес е неделя и имаш достатъчно работа и грижи, че да се занимаваш с мен.........Аз обикновено, (защото тези свивания са около врата)......обикновено ги правя на око и както ми дойде :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Image

mata_kosmata

Post by mata_kosmata » Mon Nov 07, 2011 9:45 am

Yossy wrote:Матенце но ако ми кажат 1 х 3 или 3 х 5 какво значи......
Йоси, 1 х 3 означава, че на един ред затваряш три бримки, 3 х 5 значи, че на три пъти (през съответен брой реове, който трябва да е допълнително посочен, а ако не е, значи на всеки ред, когато стигаш до съответното място) затваряш по 5 бримки.
Image Image

Yossy

Post by Yossy » Mon Nov 07, 2011 12:58 pm

аааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа..........акъл море...... :lol: :lol: :lol: :lol:

Благодаря ти, миличка! Сега се светнах......голям срам, де......такива елементарни неща да питам, ама.....добре че сме си все крушки тук и не се срамотя пред целият свят :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo:
Image

Zazzy

Post by Zazzy » Sat Nov 12, 2011 10:01 pm

Момичета, кажете моля каква прежда да си купя за жилетка. Ще я плете майка ми, тя сама пожела, да си запълвала времето. Искам да е по-дебела преждата и така по-едра плетка, примерно като на тази бебешката шапка, дето я е сложила Едира. Нещо така по-грубо, може и плетеници да има, надявам се да ме разберете, че не искам някаква елегантна жилетчица от фина прежда, а нещо за по-дълга жилетка, до под дупето и с по-едра плетка, като в същото време да е мекичка и пухкава. Мате, може би ти ще помогнеш, явно имаш повече опит с преждите, които се продават по българските магазини, така че кажи конкретно марка прежда ако можеш. Благодаря предварително :yahoo:
Image

Image За където и да бързате, спрете за малко, дайте шанс на любовта!

mata_kosmata

Post by mata_kosmata » Sun Nov 13, 2011 3:25 pm

Зазик :yahoo: не ми е чак толкова голям опитът, повече се правя на познавачка :oops: а прежди обикновено купувам на място по вдъхновение. В плетаческата тема на Мамата много хвалят ето тази прежда, но на мен пък не ми харесва, че е с памук вътре, някак не стоят достатъчно пухкави нещата, когато има памук. Аз обичам да има вълна в състава, за да държи топличко ;) и напоследък много ми харесва качеството на турските прежди Ализе, но те са и по-скъпички. Щом искаш да има плетеници, трябва да е някоя не много мъхеста, за да се вижда релефът - ето това например изглежда добре. А най-добрият вариант може би е да отидеш на място в голям магазин за прежди, да разгледаш и да пипнеш - казваш на продавачката, че искаш дебела прежда (за плетене с шишове № 5 или 6, става също и на 4 или 4,5), която да не е мъхеста и после си избираш цвят.
Image Image

Post Reply