Туршии, лютеници и всякаква зимнина

Рецепти

Moderator: Fireball

Post Reply
User avatar
Zazzy
Posts: 7763
Joined: Mon Nov 09, 2009 3:08 pm
Location: София

Туршии, лютеници и всякаква зимнина

Post by Zazzy » Mon Sep 05, 2011 8:09 pm

Пастет от чушки

Необходими продукти: 5-6 кг месести чушки, поне половината трябва да са червени, а може и всички; 1 кг сирене, 1 1/2 ч.ч. олио

Приготвяне: Чушките се изтърбушват, опичат и обелват. Смилат се и се смесват с натрошеното сирене. Олиото се слага на котлона докато заври. Изсипва се бавно върху сместа при непрекъснато бъркане. Пастетът се пълни в бурканчета, които се заваряват 5-10 минути.

Да ви е сладко!
Image

Image За където и да бързате, спрете за малко, дайте шанс на любовта!

User avatar
milly vanilly
Posts: 3146
Joined: Mon Nov 09, 2009 2:57 pm
Location: близо до Манчестер

Re: Туршии, лютеници и всякаква зимнина

Post by milly vanilly » Tue Sep 06, 2011 10:43 pm

Олееее, сега го видях пастета и лиги ми текнаха :crazy: :crazy: :crazy: нема да мога да спя :shifty: Ще мисля само за чушките :mrgreen: Ама кой не купи неколко чушки да направи дори едно бурканче па те на :P
Image
Image Image

User avatar
Vanhorne
Posts: 3728
Joined: Wed Nov 11, 2009 7:40 am

Re: Туршии, лютеници и всякаква зимнина

Post by Vanhorne » Thu Dec 01, 2011 1:18 am

и аз слюкооделих, ще направя :thumbup: , Мерси Зазик!!!
smiliesSet1228 Ани ще накара всички ни да се чувстваме щастливи! Обичам това Бичме smiliesSet1228 smiliesSet1228 smiliesSet1228

User avatar
Zazzy
Posts: 7763
Joined: Mon Nov 09, 2009 3:08 pm
Location: София

Re: Туршии, лютеници и всякаква зимнина

Post by Zazzy » Tue Oct 16, 2012 1:55 pm

Бърза и лесна туршийка

Купуват се здрави узрели камби (поне половината да са червени), моркови, карфиол (който по желание може да бъде заменен с обикновено зеле), чесън и целина в съотношение по ваше желание, общо около 8-10 килограма. Приготвя се саламура от 9 чаши студена вода, 1 чаша морска сол, 4 чаши оцет (6 градуса, стабилизиран) и 4 чаши захар. Разбърква се добре докато всичко се разтопи, без да се вари. Зеленчуците се измиват и нарязват, чесънът се обелва и може да се сложи и на цели скилидки, след което се пълнят бурканите. На 1 компотен буркан се слага по 1 обикновен аспирин от 500 мг (за 3-литров буркан са нужни 4 аспирина). Добавят се по 2-3 зърна чер пипер на буркан и се залива със саламурата, запечатват се бурканите и не се стерилизират. След 10-12 дни са готови за консумация.

Лично ние вече повече от 5 години хапваме от тази туршия и много ни харесва. Ако не обичате толкова кисело, може да намалите количеството оцет, но все пак в оригиналната рецепта е взето предвид и количеството захар. Да ви е сладко!
Image

Image За където и да бързате, спрете за малко, дайте шанс на любовта!

User avatar
Danita
Posts: 1925
Joined: Sun Nov 15, 2009 6:06 am

Re: Туршии, лютеници и всякаква зимнина

Post by Danita » Fri Oct 18, 2013 3:20 pm

Парени чушки :)

Преди малко опитах моите и ги препоръчвам ...аз направих 10 кг , но ще ви дам рецептата за 5 кг ,защото по принцип като правя нещо все е голямо количество...

5 кг червени чушки - изчистени от опашките и семките
1 кг моркови - на кръгчета нарязани
4-5 глави чесън -обелени
целина

Марината

1 бутилка оцет
2 бутилки обикновена вода ( оцета и водата мерите с едно и също шише т.е 1:2 е съотношението)
черен пипер на зърна 15-тина зрънца
бахар 6-7 зрънца
дафинов лист -3-4 листенца
сол на вкус , но да е малко по соленко
олио - една малка чашка (половин чаена да кажем :) )

Приготвяне :

Маринатата се слага да заври на котлона с подправките . В нея се пускат по 10 тина чушки да поврят около 2 минутки - остават леко хрупкави . Слагат се в бурканче, бидонче , може и в малка кофичка с капак. Отгоре се поръсват с моркови , малко чесънче и целинка ...после следващите и така докато свършат . Накрая се излива още горещата марината и се оставя 2-3 дни ...готова е и много вкусна ! Ако не ви достигне маринатата да покриете туршията си объркайте малко вода , сол и оцет и долейте ...:)


Да ви е сладко :yahoo: :yahoo:
Криси- моето голямо момче! (27.07.1994) :)

Post Reply