Мързелива и Официална баница Катринка

Moderator: Fireball

Post Reply
User avatar
katrinkag
Posts: 146
Joined: Mon Nov 09, 2009 5:20 pm

Мързелива и Официална баница Катринка

Post by katrinkag » Wed Jan 13, 2010 2:36 pm

Мили,снощи бърках една баница,която в нас наричаме "мързелива"
Та ето как:
2,3,4 яйца /според зависи за колко души ще е/
от 1 чаша/от тези по-големите/ до 1 кофичка /към 500 гр. кисело мляко-в нея гасиш от 1/2 до 1 пълна ч.л. сода бикарбонат
натрошено сирене-на вкус
от 1 к.ч. до 1 ч.ч. мазнина-олио или масло,или маргарин.
брашно като за мааааааалко по-гъстичък кекс
Тайната е в приготвянето-бърка се само колкото да се смесят продуктите.
И така,включвам фурната на 180 гр./моята си е обикновена Терма/,
чукам яйцата в купата,натрошавам сиренето,прибавям мазнина каквато имам,само малко разбърквам-колкото да спукам жълтъците,гася содата в киселото мляко и ги прибавям,сипвам брашно по малко и тук гледам да не бъркам много-само колкото да се поеме ........и така,до необходимата гъстота.Изсипвам сместта в предварително намаслена тава и пека докато се зачерви и отдели от стените.
Дано го написах разбираемо :oops:

Сега ще споделя и една "официална" баница!
Също е бърза рецепта!
1 пакет готови кори
4-5 яйца
сирене,мазнина
1 к. кисело млеко с 1 пълна ч.л. сода ,угасена в него
Първо си приготвям намаслена по-голяма тава и отварям пакета кори.Върху самата кора ръсвам малко олио /ако съм си наумила отгоре да сложа масло или маргарин-нищо не ръся,че не обичам тлъсти неща/,поръсвам с малко сирене и набирам листа с пръсти /получава се като хармоника/-слагам в тавата.Така обработвам всичките листа,като редя един до друг ,но не много плътно.
Когато запълня тавата,включвам фурната,разбивам в купа яйцата с около 1 ч.л. сол,добавям киселото мляко с угасената/но не предварително/ сода и с лъжица си разпределям заливката,така че да покрие навсякъде хармониката/не заливам,а разпределям/.Слагам равномерно парченца масло или маргарин отгоре.Слагам да се пече.От време на време завъртам тавата /но не по-рано от 20-тата минута/.
Върху фурната си нареждам три купички /като триъгълник/.Когато се изпече баницата,хващам тавата и внимателно си я обръщам върху купичките-споко,нищо не пада АКО СИ Я ПЕЧЕТЕ САМО В НАМАСЛЕНА ТАВА т.е. без хартия.
Така си похапвате винаги пухкава и рехава /не сбита/ баничка.
П.П Ако реша-тази баница си я приготвям и с булгур-просто предварително си го сварявам във вода и го смесвам със сиренце и си го наръсвам.
Рецептата е много проста и лесна,дано от многото писанки не ви се види трудна.
Така с обръщане си приготвям повечето от тестените неща-стават винаги пухкави.

User avatar
Mileto
Posts: 6457
Joined: Mon Nov 09, 2009 2:47 pm

Re: Кулинарна тема

Post by Mileto » Wed Jan 13, 2010 3:37 pm

Катринка, мерси за рецептите, ама тая Официалната ... :shock: малееее..... станах разногледа :crazy: . Това ми се види по-сложно и от ДДС-то на Руми.
Чета, чета и не вдявам. Явно оглупявам. Я пак да чета. :mrgreen:
Image It's a small world after all Image

User avatar
katrinkag
Posts: 146
Joined: Mon Nov 09, 2009 5:20 pm

Re: Кулинарна тема

Post by katrinkag » Wed Jan 13, 2010 5:50 pm

Миле,много е лесна!Целата галимация с миенето на съдовете е към 40-50 мин.Ма не ме бива в писането и описването-сега да ти го начертая..................
Ако не вденеш ще ти я покажа като се видим живот и здраве!

Post Reply