Я да видим има ли гладни...??!!!
Това е ихтимански зелник На мама по рецептата. Е, малко излезе от тавата, ама от години не бях го правила и съм забравила
Зелник Руми
Moderator: Fireball
Re: Кулинарна тема
Румка, давай рецептата. Аз зелник съм яла един единствен път преди 100 години. Баба ми беше още жива..... Майка ми така и не се научи да прави зелник.
Re: Кулинарна тема
Румка - имай милост - давай как се прави тази чудесия, но обясни моля ти се и как се прави така красив?
Re: Кулинарна тема
Ами значи зелника по нашия край се прави зимата с кисело зеле и праз, а лятото с всякакви зеленишки- спанак, лапад, киселец...
Тестото си е най-бикновено тесто с мая ( може и готово от магазина)- количество като за пита. Аз го замесих с 2 чаши вода, 1/2 кубче мая, 1 суп. лъжица сол, 2 лъж. олио, 1 суп.лъж. оцет, 1 суп.лъж. захар. След като се замеси се отделя една малка топка- като за кюфте например, която се разточва на тънка кора ( е, аз не мога много тънко, но колкото- толкова). Останалото тесто се разделя на 7 равни по големина топки. Всяка се разточва ( пак надебело) и се слепват една върху другас малко олио ( да се получи като многолистно тесто). Майка ми го прави с мазнината от изпържена сланина, която накрая поставя отгоре в средата на зелника във вид на пръжки, но аз не си падам по това.
Така слепените една върху друга кори се разточват като една голяма кора, толкова че ако сложиш тавата отгоре- кората да е 4-5 пръста по-широка. Готовата кора се поставя в подмазаната тава. Тъй като е по-голяма, остава да виси отвън. В средата се поставя плънката, завива се отгоре с малката кора, която направихме най-напред и сега следва направата на слънцето отстрани. Значи хваща се малко от кората, която виси отвън от тавата и се завива към плънката, отвоно се хваща и се завива навътре, като се попучава като захлупване на предишното. Оф незнам дали ме разбирате, но така се загъва докато загънете цялата кора която виси отвън. Намазва се с 1 жълтък, разбит с 1 суп.лъж. кисело мляко. и се пече. По принцип трябва да е по-тъничък, ама на мен ми дойде малка тавата.
Зимна плънка: 1 малка кисела зелка се нарязва + 1 стрък праз лук и се варят. Когато е готово се изцежда много добре, слага се мазнина, червен пипер и 1 суп. лъжица брашно ( то поема водата, която зелето оспуска допълнително за да не стане длетаво тестото).
Лятна плънка: лапад, кислец или спанак- подваряват се, накълцват се наситно и се объркват със сирене, яйце и 1 лъж. брашно
Ами това е. Малко на око е всичко, ама майка никога не е имала точни мерки
Тестото си е най-бикновено тесто с мая ( може и готово от магазина)- количество като за пита. Аз го замесих с 2 чаши вода, 1/2 кубче мая, 1 суп. лъжица сол, 2 лъж. олио, 1 суп.лъж. оцет, 1 суп.лъж. захар. След като се замеси се отделя една малка топка- като за кюфте например, която се разточва на тънка кора ( е, аз не мога много тънко, но колкото- толкова). Останалото тесто се разделя на 7 равни по големина топки. Всяка се разточва ( пак надебело) и се слепват една върху другас малко олио ( да се получи като многолистно тесто). Майка ми го прави с мазнината от изпържена сланина, която накрая поставя отгоре в средата на зелника във вид на пръжки, но аз не си падам по това.
Така слепените една върху друга кори се разточват като една голяма кора, толкова че ако сложиш тавата отгоре- кората да е 4-5 пръста по-широка. Готовата кора се поставя в подмазаната тава. Тъй като е по-голяма, остава да виси отвън. В средата се поставя плънката, завива се отгоре с малката кора, която направихме най-напред и сега следва направата на слънцето отстрани. Значи хваща се малко от кората, която виси отвън от тавата и се завива към плънката, отвоно се хваща и се завива навътре, като се попучава като захлупване на предишното. Оф незнам дали ме разбирате, но така се загъва докато загънете цялата кора която виси отвън. Намазва се с 1 жълтък, разбит с 1 суп.лъж. кисело мляко. и се пече. По принцип трябва да е по-тъничък, ама на мен ми дойде малка тавата.
Зимна плънка: 1 малка кисела зелка се нарязва + 1 стрък праз лук и се варят. Когато е готово се изцежда много добре, слага се мазнина, червен пипер и 1 суп. лъжица брашно ( то поема водата, която зелето оспуска допълнително за да не стане длетаво тестото).
Лятна плънка: лапад, кислец или спанак- подваряват се, накълцват се наситно и се объркват със сирене, яйце и 1 лъж. брашно
Ами това е. Малко на око е всичко, ама майка никога не е имала точни мерки
Re: Кулинарна тема
Rumix - голямо приготвяне се иска за такова чудо, ще трябва да си освободя половин ден, но изглежда страшно вкусно!!!!
Re: Кулинарна тема
Руми, благодаря за рецептата. При първия повод или първите гости, които ще каня в къщи, ще се опитам да го направя зелника. Казвам "ще се опитам", защото аз само един път съм месила до сега. Искам да те питам в зимната плънка не се ли слага сирене? И колко брашно долу-горе ти отиде за тези продукти?
Re: Кулинарна тема
Зази, по-малко от 1 кг брашно отиде... незнам колко точно че имах отворен и после дотурвах от друг пакет
В зимната плънка не слагам сирене- някак си не ми върви с киселото зеле щото то е повече. Ако я правиш само с праз - може и сирене и яйце.
И не се прави бавно. Като си свариш зелето да е готово- става бързо. Ако пък е от буркан- то си е сварено- още по-бързо става
В зимната плънка не слагам сирене- някак си не ми върви с киселото зеле щото то е повече. Ако я правиш само с праз - може и сирене и яйце.
И не се прави бавно. Като си свариш зелето да е готово- става бързо. Ако пък е от буркан- то си е сварено- още по-бързо става