Днес някой ще пече ли содена питка за Баба Шарка? Намазана с мед отгоре?
Аз ще се пробвам довечера.
Къпана питка Мата
Moderator: Fireball
- mata_kosmata
Re: Кулинарна тема
Мата, давай рецептата за содената питка. Аз може да се пробвам, нали имам повод да почерпя, а пък милото пости.....
- mata_kosmata
Re: Кулинарна тема
След дъжд качулка
Чак вечерта след работа намерих време да меся. Вместо содена питка направих къпана, защото единствените рецепти за содена питка с мед, които намерих, не бяха постни (моето мило също пости). Така че може да дам рецептата за къпаната. Всъщност рецептата е на око:
1/2 кубче мая
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
2-3 с.л. олио
400 мл хладка вода
ок. 800-900 гр брашно
Замесих тесто с всичко това, завързах го в тензух, но така, че да не е стегнато, и го потопих в тенджера с топла вода (от бойлера
- само от топлия кран). То потъна и след 20-тина минути изплува - вече втасало. Разстлах го с намазнени ръце в намазана с олио тава. Украсих го с разни резки с нож и го пекох доста дълго време на 150 градуса (фурната трябва да е студена в началото). Още гореща я намазах с мед - да се разтопи. Коричката отгоре стана твърда, хрупкава и много вкусна.
Странна е тази къпана питка - по нещо наподобява на содената, някак се рони на трохи. Но е вкусна.

1/2 кубче мая
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
2-3 с.л. олио
400 мл хладка вода
ок. 800-900 гр брашно
Замесих тесто с всичко това, завързах го в тензух, но така, че да не е стегнато, и го потопих в тенджера с топла вода (от бойлера

Странна е тази къпана питка - по нещо наподобява на содената, някак се рони на трохи. Но е вкусна.