Содена питка Маргаритка

Moderator: Fireball

Post Reply
Margaritka

Содена питка Маргаритка

Post by Margaritka » Sat Dec 05, 2009 6:04 pm

Хайде и от мен обещаната рецепта за содена питка. Не е точно постна, но пък е лесна и вкусна!

1 кг брашно
1 кг кисело мляко (2 кофички кисело мляко Сердика по 500 гр)
300 гр. сирене
3 яйца
125 гр. краве масло
3 ч. лъжички хлебна сода
1 ч. лъжичка сол
1 супена лъжица захар
сусам или ким за поръсване

Намазваме тавата с краве масло. Брашното се смесва с натрошеното сирене, солта, захарта и разтопеното краве масло. Разбиват се яйцата и към тях се добавят киселото мляко и содата, след което цялата смес се разбърква хубаво с брашното до получаването на много меко тесто. То се разпределя равномерно с помощта на дървена лъжица в тавата и се заглажда. Поръсва се със сусам или ким по желание и се пече в умерена фурна (около 150 °C) с вентилатор за около 1 час. След изваждането от фурната се загъва с кърпа и престоява поне 20 мин, за да омекне коричката.

Бон апети! :D

User avatar
Mileto
Posts: 6416
Joined: Mon Nov 09, 2009 2:47 pm

Re: Кулинарна тема

Post by Mileto » Sat Dec 05, 2009 6:33 pm

a snim4iza njama li? Mnogo sum nahalna.
Image It's a small world after all Image

User avatar
Pippi_M
Posts: 1098
Joined: Wed Nov 11, 2009 1:30 pm

Re: Содена питка Маргаритка

Post by Pippi_M » Sat Mar 19, 2011 1:10 pm

Марги :yahoo: преди 2 дни изпробвах рецептата,но с пълнозърнесто брашно.Сполучлива стана,може би малко по-жилава,отколкото ми се искаше,но предполагам,че е от брашното.
Image
Щастието е като пеперуда - не е нужно да го гониш,то само ще долети и тихо ще приседне на твоето рамо...

User avatar
Margaritka
Posts: 1919
Joined: Tue Oct 26, 2010 10:39 pm
Location: Русе
Contact:

Re: Содена питка Маргаритка

Post by Margaritka » Sun Mar 20, 2011 9:55 am

Аааааа, Пипи, и аз ползвам в 90% от случаите пълнозърнесто брашно, грахам или Здраве. :thumbup:
За съжаление обаче с козунаците няма как това да стане.
Но пък за тях обмислям да взема някакво истинско хубаво бяло брашно, яйца от селските кокошки в съседство и кафява тръстикова захар. Ми тъй, де, като ще ги направя, да мога да ги ям, а не да се притеснявам, че ще сложа някой кг отгоре... :D
ImageImageImageImage

Post Reply