Чабата Катринка

Moderator: Fireball

Post Reply
User avatar
katrinkag
Posts: 146
Joined: Mon Nov 09, 2009 5:20 pm

Чабата Катринка

Post by katrinkag » Tue Feb 02, 2010 5:06 pm

Ако ще си купувам хлебопекарната само заради месенето-тц,нема да стане-то е трудно само при козунаците.Иначе точно то ми доставя голямо удоволствие.Виж печенето ми е трудно-все се получават едни твърди и дебели кори,а фурната ми си има термо регулатор.Но ,с помощта на купичка вода и фолио става.
Я кажи,защо за чабата ти трябват 18 часа?Аз съм си избрала една такава :/рецептата е от Кухнята на Йоана /
Продукти:

400 гр. брашно
1 пак. суха мая ( 7 гр. )
1 ч. лъж. сол
3 суп. лъж. зехтин
250 мл. хладка вода
Брашното се пресява. Смесват се 300 гр. брашно с маята и около 200 мл. вода. Омесва се лепкаво тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса около един час.

Към втасалото тесто се слага солта, зехтина, останалата вода и брашно. Замесва се тесто върху набрашнен плот. Отново се покрива и се оставя за 40 минути.
Image
Готовото тесто се разделя на две равни части. Оформят се две хлебчета с дължина 20 см. Слагат се в намаслена тава, покриват се с кърпа и се оставят за последно втасване около 30-40 минути.
Image
Пекат се 20-25 минути на 230°C.

User avatar
aqua_soul
Posts: 61
Joined: Mon Jan 18, 2010 9:27 pm

Re: Кулинарна тема

Post by aqua_soul » Tue Feb 02, 2010 5:17 pm

Твърда коричка се получава когато температурата ти на печене е висока .Намали градусите на 150-160 и ще се получи. Купичката с вода , която слагаш спомага хляба да остане по-мек вътре , но при печене на ниски градуси не ти е необходима.Ползвам я само , ако пека на вентилатор и то не винаги.Какво е терморегулатор на фурна? :think:

Опс , сега видях ,че питаш за чабатата - ами защото тази на която съм хвърлила око е без месене .

Ето копнах ти рецептата -

Ingredients:
4 cups bread flour (I used 3 1/2 cup white and 1/2 cup wheat)
*Note: you can use All-purpose flour if you want
1/4 tsp yeast
2 cups water
1 1/2 tsp salt

User avatar
katrinkag
Posts: 146
Joined: Mon Nov 09, 2009 5:20 pm

Re: Кулинарна тема

Post by katrinkag » Tue Feb 02, 2010 5:22 pm

Терморегулатор е копчето от където си нагласяш градусите.
А сега ми я преведи тази рецепта,щото преводача ми нещо си прави шегички :clap: ! :wtf:

Post Reply