Дарче, да не си объркала грамчето или формата на маята? 7 грама ми се виждат мъничко за прясна мая, да не би да е суха?
И нахално да пробутам тук моята рецепта за бирени хлебчета (моя е, защото оригиналът беше от интернет, но аз промених почти всичко вътре

оставих само бирата и идеята):
Бирени хлебчета
1/2 кубче прясна мая
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
400 мл затоплена бира
2-3 с.л. олио
500-600 гр брашно
Сусам и мак за поръсване.
Маята се разтрива с лъжица със солта и захарта, докато се втечни. Добавят се бирата и олиото. С брашното се измесва добре меко и еластично тесто. Разделя се на 16 парчета, от които се оформят правилни топчета (или елипси). Потапят се във вряла вода за няколко секунди (5-6, не повече), след което се овалват обилно в сусам или маково семе, ким, кориандър на зърна или каквото друго обичате. Подреждат се на разстояние в тавичка, която е покрита с хартия за печене (иначе залепват ужасно) и се оставят да втасат около 1 час. Пекат се на умерена фурна - 160-180 градуса за около 20-25 минути (до порозовяване и коричка).