Бирен хляб

Moderator: Fireball

Post Reply
User avatar
dara26
Posts: 4688
Joined: Mon Nov 09, 2009 3:00 pm

Бирен хляб

Post by dara26 » Fri Jul 20, 2012 12:40 pm

:mrgreen: Да ни мислите , че съм го правил- тц- ама ми се видя добро заглавието и.... :mrgreen:

Продукти

210 мл бира
350 гр брашно
2 ч.л мед
2 ч.л сол
7 г прясна мая
1 с.л олио

Приготвяне

Брашното се пресява в купа.Добавят се маята, меда и бирата.Омесва се еластично тесто , като накрая се прибавя солта и олиото.Купата се покрива и се оставя на топло място 1 час.
Втасалото тесто се премесва.В намаслена тава /хартия за печене/ се оформя хлябът.По желание се поръсва с брашно и ленени семки и се оставя още 15 мин.Фурната се загрява на 180 градуса.Биреният хляб се пече 35 мин.
Image

User avatar
Margaritka
Posts: 1919
Joined: Tue Oct 26, 2010 10:39 pm
Location: Русе
Contact:

Re: Бирен хляб

Post by Margaritka » Fri Jul 20, 2012 8:17 pm

Брей...! Тц, тц, тц...! :idea: Туй ще го опитам в студените зимни вечери вместо Бретцел за мезе на бирата! :thumbup:
ImageImageImageImage

User avatar
mata_kosmata
Posts: 4298
Joined: Wed Nov 11, 2009 1:48 pm

Re: Бирен хляб

Post by mata_kosmata » Sun Jul 29, 2012 2:14 pm

Дарче, да не си объркала грамчето или формата на маята? 7 грама ми се виждат мъничко за прясна мая, да не би да е суха?
И нахално да пробутам тук моята рецепта за бирени хлебчета (моя е, защото оригиналът беше от интернет, но аз промених почти всичко вътре :mrgreen: оставих само бирата и идеята):

Бирени хлебчета
1/2 кубче прясна мая
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
400 мл затоплена бира
2-3 с.л. олио
500-600 гр брашно
Сусам и мак за поръсване.

Маята се разтрива с лъжица със солта и захарта, докато се втечни. Добавят се бирата и олиото. С брашното се измесва добре меко и еластично тесто. Разделя се на 16 парчета, от които се оформят правилни топчета (или елипси). Потапят се във вряла вода за няколко секунди (5-6, не повече), след което се овалват обилно в сусам или маково семе, ким, кориандър на зърна или каквото друго обичате. Подреждат се на разстояние в тавичка, която е покрита с хартия за печене (иначе залепват ужасно) и се оставят да втасат около 1 час. Пекат се на умерена фурна - 160-180 градуса за около 20-25 минути (до порозовяване и коричка).
Image Image

Post Reply