Post
by Zazzy » Wed Feb 04, 2015 11:37 am
Първо да поясня, че преписвам рецептите от книга дослеовно. Никога не съм ги приготвяла! Пише, че рецептите са изпробвани със стандартни фурни, без вентилатор. Използвани за средно големи яйца, освен ако не е посочено друго. Към всяка рецепта има информация относно времето на подготовка и печене, с какво може да се комбинира и сервира, както и количеството калории, белтъчини, мазнини и т.н., които се съдържат в дадения продукт. Ако ви интересува и това, ще го добавя допълнително.
Пълнозърнест хляб със семена
За 1 кръгъл хляб (реже се на 8 резена) са необходими следните продукти: 300 г силно бяло брашно, 200 г силно пълнозърнесто брашно, 100 г брашно от елда, 75 г каша от царевично брашно, 2 ч.л. сол, 1 пакетче суха мая (около 7 г), 1 ч.л. светлокафява захар, 3 с.л. слънчогледово семе, 2 с.л. тиквено семе, 2 с.л. ленено семе, 2 с.л.слънчогледово олио, 450 мл хладка вода, малко количество полуобезмаслено прясно мляко за глазиране
Приготвяне: Пресейте в голяма купа бялото, пълнозърнестото и брашното от елда и изхвърлете останалите в ситото трици. Прибавете кашата от царевично брашно, солта, маята, захарта и разбъркайте. Смесете семената и отделете 1 с.л. за поръсване. Останалите семена сложете при брашнената смес и разбъркайте. Направете кладенче в средата и сипете в него олиото и по-голямата част от водата. Смесете постепенно сухите съставки с течните, за да получите меко тесто, като при нужда добавете и останалата вода. Поставете тестото на работна повърхност и го месете 10 минути, докато стане гладко и еластично. Сложете го в голяма, леко намаслена купа и го покрийте с влажна кухненска кърпа. Оставете го на топло за 1 1/2 часа, докато удвои обема си. Поставете тестото върху набрашнена повърхност и месете енергично няколко минути. Оформете го на кръг с диаметър 20 см и го сложете в леко намазнена тавичка. Покрийте го с намазнено прозрачно фолио да втаса още 20-30 минути, докато се надигне добре и стане еластично. Към края на времето за втасване загрейте фурната до 230 градуса. Нарежете надълбоко хляба с остър нож, за да отбележите разделянето му на 8 резена. Намажете го леко с прясно мляко и го поръсете със запазените семена. Печете 15 минути и намалете фурната на 200 градуса. Печете още 15-20 минути, докато хлябът стане златистокафяв и започне да издава кух звук, като го потупвате по основата. Извадете го от тавичката да изстине. Има най-добър вкус в деня на печенето.
Още нещо: Тестото може да се приготви и като тутманик. Разточете го на 8 топки и ги сложете в тавичка една до друга, като леко се допират. След изпичане ги откъснете и сервирайте като хлебчета. Кашата от царевично брашно може да се замени със средно едро овесено брашно, а семената - с 3 с. л. овесени ядки, 2 с.л. маково и 2 с.л. сусамово семе.
Last edited by
Zazzy on Wed Feb 04, 2015 11:52 am, edited 1 time in total.
За където и да бързате, спрете за малко, дайте шанс на любовта!