Здравословни домашни хлябове - мечтата на диетуващия ;)

Moderator: Fireball

User avatar
caritas
Posts: 5464
Joined: Mon Nov 09, 2009 2:46 pm

Здравословни домашни хлябове - мечтата на диетуващия ;)

Post by caritas » Fri Jan 23, 2015 4:59 pm

И така, както казах, очаквам любезните ви предложения. :)
Само да уточня, че нямам хлебопекарна и не възнамерявам да се обзавеждам скоро с такава по ред причини, но предполагам, че това няма да е чак толкова непреодолим проблем.
Благодаря предварително, майсторици. ;) :yahoo:
DARE.CHANGE

ДЕН СЛЕД ДЕН

"И КАТО МИНАВАТЕ ПРЕЗ АДА, НЕ СПИРАЙТЕ ДА ВЪРВИТЕ!" - ЧЪРЧИЛ

Image

Image

User avatar
Zazzy
Posts: 7649
Joined: Mon Nov 09, 2009 3:08 pm
Location: София

Re: Здравословни домашни хлябове - мечтата на диетуващия ;)

Post by Zazzy » Mon Feb 02, 2015 6:01 pm

Имам една книга, даже не съм сигурна за заглавието й, май "Здравословни печива" , та ще я взема в офиса и ще препиша някои рецепти тук. Все някой да се възползва, че то аз не съм се засилила да правя такива неща :mrgreen: Книгата ми е подарък, да поясня :lol:
Image

Image За където и да бързате, спрете за малко, дайте шанс на любовта!

User avatar
Mileto
Posts: 6416
Joined: Mon Nov 09, 2009 2:47 pm

Re: Здравословни домашни хлябове - мечтата на диетуващия ;)

Post by Mileto » Wed Feb 04, 2015 11:18 am

Не съм забравила въпроса ти, Кари. Ще трябва да отделя време и да запиша рецептите, които аз ползвам. :thumbup:
Image It's a small world after all Image

User avatar
Zazzy
Posts: 7649
Joined: Mon Nov 09, 2009 3:08 pm
Location: София

Re: Здравословни домашни хлябове - мечтата на диетуващия ;)

Post by Zazzy » Wed Feb 04, 2015 11:37 am

Първо да поясня, че преписвам рецептите от книга дослеовно. Никога не съм ги приготвяла! Пише, че рецептите са изпробвани със стандартни фурни, без вентилатор. Използвани за средно големи яйца, освен ако не е посочено друго. Към всяка рецепта има информация относно времето на подготовка и печене, с какво може да се комбинира и сервира, както и количеството калории, белтъчини, мазнини и т.н., които се съдържат в дадения продукт. Ако ви интересува и това, ще го добавя допълнително.


Пълнозърнест хляб със семена

За 1 кръгъл хляб (реже се на 8 резена) са необходими следните продукти: 300 г силно бяло брашно, 200 г силно пълнозърнесто брашно, 100 г брашно от елда, 75 г каша от царевично брашно, 2 ч.л. сол, 1 пакетче суха мая (около 7 г), 1 ч.л. светлокафява захар, 3 с.л. слънчогледово семе, 2 с.л. тиквено семе, 2 с.л. ленено семе, 2 с.л.слънчогледово олио, 450 мл хладка вода, малко количество полуобезмаслено прясно мляко за глазиране
Приготвяне: Пресейте в голяма купа бялото, пълнозърнестото и брашното от елда и изхвърлете останалите в ситото трици. Прибавете кашата от царевично брашно, солта, маята, захарта и разбъркайте. Смесете семената и отделете 1 с.л. за поръсване. Останалите семена сложете при брашнената смес и разбъркайте. Направете кладенче в средата и сипете в него олиото и по-голямата част от водата. Смесете постепенно сухите съставки с течните, за да получите меко тесто, като при нужда добавете и останалата вода. Поставете тестото на работна повърхност и го месете 10 минути, докато стане гладко и еластично. Сложете го в голяма, леко намаслена купа и го покрийте с влажна кухненска кърпа. Оставете го на топло за 1 1/2 часа, докато удвои обема си. Поставете тестото върху набрашнена повърхност и месете енергично няколко минути. Оформете го на кръг с диаметър 20 см и го сложете в леко намазнена тавичка. Покрийте го с намазнено прозрачно фолио да втаса още 20-30 минути, докато се надигне добре и стане еластично. Към края на времето за втасване загрейте фурната до 230 градуса. Нарежете надълбоко хляба с остър нож, за да отбележите разделянето му на 8 резена. Намажете го леко с прясно мляко и го поръсете със запазените семена. Печете 15 минути и намалете фурната на 200 градуса. Печете още 15-20 минути, докато хлябът стане златистокафяв и започне да издава кух звук, като го потупвате по основата. Извадете го от тавичката да изстине. Има най-добър вкус в деня на печенето.
Още нещо: Тестото може да се приготви и като тутманик. Разточете го на 8 топки и ги сложете в тавичка една до друга, като леко се допират. След изпичане ги откъснете и сервирайте като хлебчета. Кашата от царевично брашно може да се замени със средно едро овесено брашно, а семената - с 3 с. л. овесени ядки, 2 с.л. маково и 2 с.л. сусамово семе.
Last edited by Zazzy on Wed Feb 04, 2015 11:52 am, edited 1 time in total.
Image

Image За където и да бързате, спрете за малко, дайте шанс на любовта!

User avatar
Zazzy
Posts: 7649
Joined: Mon Nov 09, 2009 3:08 pm
Location: София

Re: Здравословни домашни хлябове - мечтата на диетуващия ;)

Post by Zazzy » Wed Feb 04, 2015 11:51 am

Бърз пълнозърнест хляб

Продукти за 1 голям хляб (реже се приблизително на 14 филии): 450 г силно пълнозърнесто брашно, 1 ч.л. сол, 2 ч.л. суха мая, 1 ч.л. светлокафява захар или течен мед, 450 мл хладка вода, 1 с.л. обикновено бяло брашно за поръсване
Приготвяне: Намазнете леко форма за хляб с вместимост 900 г или я застелете с хартия за печене. Оставете я на топло, докато приготвите тестото. Пресейте брашното и солта в голяма купа и изхвърлете останалите в ситото трици. Сложете маята, разбъркайте и направете кладенче в средата. Сипете захарта (меда) при хладката вода, разбъркайте и прибавете течността в кладенчето. Смесете съставките и ги разбърквайте енергично с ръка (или с дървена лъжица) около 2 минути, докато тестото се отдели от стената на съда и стане меко и лепкаво. Изсипете тестото в подготвената форма, покрийте го с влажна кухненска кърпа и го оставете на топло около 30 минути, докато се надигне почти до ръба на формата. Към края на времето за втасване загрейте фурната на 200 градуса. Поръсете отгоре равномерно с бялото брашно. Печете 30-40 минути, докато се надигне добре и покафенее. Хлябът трябва да бъде лек и да издава кух звук, когато го потупате по основата. Извадете хляба и ако е необходимо, го върнете във фурната за 5 минути, за да станат хрупкави страните и основата му. Оставете го да изстине извън формата. Може да се съхранява до 5 дни.

За да направите 2 хляба, можете да разделите тестото в 2 малки форми с вместимост по 450 г и ги печете 30-35 минути.
Image

Image За където и да бързате, спрете за малко, дайте шанс на любовта!

User avatar
Zazzy
Posts: 7649
Joined: Mon Nov 09, 2009 3:08 pm
Location: София

Re: Здравословни домашни хлябове - мечтата на диетуващия ;)

Post by Zazzy » Wed Feb 04, 2015 12:04 pm

Светъл ръжен хляб

Продукти за 1 малък хляб (приблизително 24 тънки филийки): 300 г ръжено брашно, 100 г силно бяло брашно, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. кристална захар, 1 пакетче суха мая (около 7 г), 2 ч.л. семена от ким, 2 с.л. зехтин екстра върджин, 200 мл хладка вода
Приготвяне: Пресейте в купа ръженото и бялото брашно, солта, захарта, прибавете маята и семената и разбъркайте. Смесете зехтина с хладката вода, разбъркайте и изсипете върху брашнената смес. Размесете първо с дървена лъжица и после с ръка, за да получите стегнато, но лепкаво и леко зърнесто тесто. Поставете брашното върху набрашнена повърхност и го месете около 10 минути, докато стане гладко и много твърдо. Оформете продълговат хляб с дължина около 18 см и го сложете в намазнена тавичка. Покрийте го хлабаво с прозрачно фолио и го оставете да втаса на топло 1 час, доакто почти удвои обема си. Отгоре ще се напука леко. Фурната трябва да е загрята на 200 градуса. Открийте хляба и го печете 40-45 минути, докато покафенее леко и започне да издава кух звук, когато го потупате по основата. Извадете хляба от тавичката и го осатвете да изстине. След това со сложете да престои в полиетиленова торбичка една нощ, за да омекне кората. Можете да съхранявате хляба до 2 дни.

Още нещо: За по-светъл хляб можете да използвате 200 г ръжено и 200 г бяло брашно.
Семената от ким могат да бъдат заменени със семена от кимион или от резене, които обаче трябва да бъдат предварително запечени за 1-2 минути в малък тежък тиган. След изпичане бързо се изваждат от тигана и се оставят да изстинат.
Image

Image За където и да бързате, спрете за малко, дайте шанс на любовта!

User avatar
Zazzy
Posts: 7649
Joined: Mon Nov 09, 2009 3:08 pm
Location: София

Re: Здравословни домашни хлябове - мечтата на диетуващия ;)

Post by Zazzy » Wed Feb 04, 2015 12:08 pm

Ако рецептите ви допадат, споделете, за да знам дали да преписвам още. В книгата има рецепти още за Квасен хляб, Хляб без глутен, Фокача, Картофен хляб, Индийски питки Наан, Гевреци, Ирландски соден хляб, Вит хляб с тиквички и лешници, Бостънски черен хляб, Меки тортили от бяло брашно, Малки питки, Пица Неаполитана
Image

Image За където и да бързате, спрете за малко, дайте шанс на любовта!

User avatar
Margaritka
Posts: 1919
Joined: Tue Oct 26, 2010 10:39 pm
Location: Русе
Contact:

Re: Здравословни домашни хлябове - мечтата на диетуващия ;)

Post by Margaritka » Wed Feb 04, 2015 12:26 pm

Преписвам рецепта, която моя приятелка във ФБ публикува вчера. Видя ми се много лесна, но не съм я пробвала все още.

Черен безглутенов хляб със зехтин и слънчогледово семе

350 мл. топло прясно мляко, 2 яйца, 1 ч. л. захар, 1/2 ч. л. сол, 1 ч. л. оцет, 1 пакетче суха мая, 2-3 с. л зехтин, 5-6 с. л. белени слнчогледови семки или каквито имаш и харесваш, около 400-500 гр. черно безглутеново брашно. Всичко се обърква до гъсто тесто без да се меси. На дъното на намаслена тавичка, в моя случай - кексова форма, наръсвам още от слънчогледа, разстилам тестото, втасва 1 час и пека на 200 градуса на вентилатор около 30 минути.
10959867.jpg
10959867.jpg (102.25 KiB) Viewed 3417 times
ImageImageImageImage

User avatar
caritas
Posts: 5464
Joined: Mon Nov 09, 2009 2:46 pm

Re: Здравословни домашни хлябове - мечтата на диетуващия ;)

Post by caritas » Fri Apr 03, 2015 10:59 am

Благодаря за рецептите!

Междувременно аз вече се бях организирала на принципа на неволята. :mrgreen: Рових, рових в нета за рецепти, те всичките със суха мая, с която аз веднъж съм правила нещо и не ми се получи, та предпочитам прясната. И направих хляб по рецептата, по която винаги съм си правила, само че сложих брашното наполовина бяло, наполовина черно (или грахам, или пълнозърнесто, ръжено, каквото имам), и на око тиквени семки, слънчогледови семки, овесени ядки и сусам. На вдъхновение слагам или не слагам яйца и кисело мляко, но винаги използвам газирана вода. Освен това майка ми ме подсети за стария хлебарски трик - когато тестото още е рядко и лепне, не се добавя само брашно, ами мазнина, и така тестото остава по-пухкаво и по-меко. Последния път сложих кубче мая, 1 с.л. сол, 1 ч.л. захар, 2 ч.ч. газирана вода, по шепичка тиквени семки, слънчогледови семки, овесени ядки и малко сусам и после около 500-600 грама брашно, плюс олио колкото трябваше, за да се оформи тестото. Използвам кексови форми - кръгла с дупка и дълга тясна, за да има повече коричка, ммм! :) Получава се нещо ето такова:
DSC09391_1.jpg
DSC09391_1.jpg (203.32 KiB) Viewed 3137 times
DSC09388_1.jpg
DSC09388_1.jpg (134.99 KiB) Viewed 3137 times
DARE.CHANGE

ДЕН СЛЕД ДЕН

"И КАТО МИНАВАТЕ ПРЕЗ АДА, НЕ СПИРАЙТЕ ДА ВЪРВИТЕ!" - ЧЪРЧИЛ

Image

Image

User avatar
caritas
Posts: 5464
Joined: Mon Nov 09, 2009 2:46 pm

Re: Здравословни домашни хлябове - мечтата на диетуващия ;)

Post by caritas » Fri Apr 03, 2015 11:06 am

Това в предния пост ми е първият опит, а преди няколко дни сътворих ей това в тава с форми за мъфини:
DSC09575_1.jpg
DSC09575_1.jpg (151.55 KiB) Viewed 3137 times
Естествено, не се сетих, че и тук важи правилото за надуването на тестото, и в резултат станаха малко като атомни гъби хлебчетата :lol: .
DSC09578_1.jpg
DSC09578_1.jpg (91.61 KiB) Viewed 3137 times
Ама са вкусни. :D
DARE.CHANGE

ДЕН СЛЕД ДЕН

"И КАТО МИНАВАТЕ ПРЕЗ АДА, НЕ СПИРАЙТЕ ДА ВЪРВИТЕ!" - ЧЪРЧИЛ

Image

Image

Post Reply