Хляб с домати и маслини от Квази

Moderator: Fireball

Post Reply
Quasimodo
Posts: 2352
Joined: Mon Nov 09, 2009 3:07 pm
Location: Варна

Хляб с домати и маслини от Квази

Post by Quasimodo » Thu Nov 19, 2009 9:33 am

Е, явно се налага да приема Пингвинското предизвикателство :mrgreen: Така че ето ви:

"Хляб с домати и маслини

източник: thecakelab.com

175 мл. хладка вода
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1 с.л. зехтин
200 гр. кисело мляко
500 гр. бяло брашно
1 пак. суха мая

~ 100 гр. чери домати - нарязани на четвъртини
~ 100 гр. черни маслини - без костилки, нарязани на парченца

Киселото мляко, водата, зехтина, солта и захарта се смесват и разбъркват добре. Отделно се разбърква брашното със сухата мая и първата смес се добавя към него. Омесва се меко тесто, което да не лепне или съвсем леко. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. След това се разстила и леко разточва на набрашнена повърхност. Наръсва се с доматите и маслините. Завива се на руло и се усуква няколко пъти. От течността на доматите започва много да лепне, но това не трябва да ви притеснява - набрашнявате си ръцете и сучете, докато плънката отиде навсякъде. Завива се на кравай и се слага в кръгла тавичка - при мен висока и дълбока йена. Отгоре се намазва със зехтин. Слага се в студена фурна, която се включва на 200 градуса. Пече се около 30 мин. или докато се зачерви и хване коричка. Оставя се да изстине на дъска или решетка."

Такаааа... до тук естествено всичко беше преписано :mrgreen: Какво бих добавил аз?

Първо - за да избегнете до известна степен споменатото "лепнене" на тестото, преди да добавите доматите към него, почистете семките и по-течната им част. Това ще ви позволи да избегнете и получаването на малки участъци в хляба, които изглеждат клисави :mrgreen:
Второ - аз добавих и малко сирене. Вкусът му се вързва изключително добре и с хляба, и с доматите, и с маслините;
И на края, да припомним, какъв е минимално приемливия резултат, към който се стремите :mrgreen:
Image

Напред!!! :mrgreen:
"Tук сме за да си помагаме един на друг да преминем през това нещо, каквото и да е то"

User avatar
Mileto
Posts: 6416
Joined: Mon Nov 09, 2009 2:47 pm

Re: Кулинарна тема

Post by Mileto » Thu Nov 19, 2009 9:56 am

Квази, още я помня тази питка, когато я публикува. Що весели коментари предизвика. Много хубаво! Отдавана съм й се наканила. Като я врътна, ще дам и аз картинка да ме оцениш.
Image It's a small world after all Image

User avatar
Zazzy
Posts: 7649
Joined: Mon Nov 09, 2009 3:08 pm
Location: София

Re: Кулинарна тема

Post by Zazzy » Thu Nov 19, 2009 11:31 am

Аз само да попитам, задължително ли е да са чери-доматчетата? Не може ли и с обикновени домати? smiliesSet1259
Image

Image За където и да бързате, спрете за малко, дайте шанс на любовта!

User avatar
Mileto
Posts: 6416
Joined: Mon Nov 09, 2009 2:47 pm

Re: Кулинарна тема

Post by Mileto » Thu Nov 19, 2009 11:39 am

Зази, според мен може да са и обикновени домати. Ако съм разбрала правилно Квази, трябва да се освободи вътрешността от течността, за да не стане глетаво и самият голям домат се реже на малки парчета.

Николина, браво бе. Имаме си майстор-говач. Я да се включиш с нещо бързо, лесно и ефектно. :thumbup:
Image It's a small world after all Image

User avatar
Yossy
Posts: 3766
Joined: Mon Nov 09, 2009 6:05 pm
Location: Атина

Re: Кулинарна тема

Post by Yossy » Thu Nov 19, 2009 12:46 pm

И аз съм се наточила на тази питка.......също смятам, че може и с нормални доматки да стане, но смятам, че бих ги обелила, за да не ми се точат люспи после....тия дни ще я опитам..
Image

User avatar
dara26
Posts: 4688
Joined: Mon Nov 09, 2009 3:00 pm

Re: Кулинарна тема

Post by dara26 » Thu Nov 19, 2009 1:25 pm

Аааааааааааа :clap: , Квази, Звездев и Бъчваров направо трябва да ги баннат от ефир :thumbdown: , ми ти като си сериозен си още по-смешен /в добрия смисъл ей :mrgreen: / , ама искаме както Кюбит качи нагледно клипче за поставяне на инжекции , така и ти да участваш тук я с питка , я с торта , я с кой знае още какви ги умееш ама на живо изпълнение, ама то пък и така си е цветно....айде нека има малко фабула... :shh:
Image

Fior
Posts: 122
Joined: Wed Nov 11, 2009 9:26 pm

Re: Кулинарна тема

Post by Fior » Fri Nov 20, 2009 6:59 pm

Еха,каква тема само сте спретнали!Браво на вас! :thumbup:
Този хляб с домати и маслинки е наистина божествен!

User avatar
cubbit
Posts: 103
Joined: Tue Nov 10, 2009 5:34 pm
Contact:

Re: Кулинарна тема

Post by cubbit » Fri Nov 20, 2009 8:16 pm

Аз съм правила тоя хляб много пъти. Май все с големи домати... Но слагам само месото, не сочната част. Беля доматите, не понасям манджи и печива с доматени люспи.
Клипче нямам, но ето нескопосана снимка на първия ми опит от миналата година или от по-миналата...

Image

User avatar
dara26
Posts: 4688
Joined: Mon Nov 09, 2009 3:00 pm

Re: Кулинарна тема

Post by dara26 » Fri Nov 20, 2009 8:29 pm

Кюбит, то чак ухае , бе душко , клипче нема да ти требва , то и в снимката има живот.Абе всестранноразвита личност си си ти :thumbup: Пу пу
Image

Post Reply