Захранване

Moderator: Fireball

User avatar
dara26
Posts: 4657
Joined: Mon Nov 09, 2009 3:00 pm

Re: Захранване

Post by dara26 » Thu May 16, 2013 12:19 pm

Пипчик , чудна ни е мацката- доволно и лакомо се е захилила на кадъра - спокойна съм за нея :lol:
Сега сериозно- Руми и Мата много точно са ти отговорили , подкрепям им казаното :thumbup: И приемането на точно тези зеленчуци , и поведението на Криста - всичко е в норма.На този възраст и аз правех вече първи опити за захранване на Дарко , но да ти кажа той пък си беше свикнал така с това АМ , че освен всичкото друго ядене си го търсеше вечер особено .....до към три годишна възраст :crazy: :oops: Ако не си преровила темата да ти кажа , че в началото има доста полезни схеми , менюта и пр..... ;) И най-важното - захранваш я в сезон , когато плодовете и зеленчуците растат на воля/намират се и неторени при бабите на пазарите/ , така че това си един голям плюс :P
Image

User avatar
Pippi_M
Posts: 1096
Joined: Wed Nov 11, 2009 1:30 pm

Re: Захранване

Post by Pippi_M » Sun May 19, 2013 7:49 am

Руми, Мата, Дарче, благодаря ви!Друго си е да знаеш, че си на прав път...
Дарче, всичко съм изчела и си водих записки дори.
От три дни се пробваме с пащърнак, най- добре ни върви с тиква.Първият прием обаче беше в комбинация с приготвено от мен пюре от моркови, което предизвика голямо отвращение.Изяде едва 40 мл,но няма да се отказвам, ще пробвам пак.
Image
Щастието е като пеперуда - не е нужно да го гониш,то само ще долети и тихо ще приседне на твоето рамо...

User avatar
caritas
Posts: 5069
Joined: Mon Nov 09, 2009 2:46 pm

Re: Захранване

Post by caritas » Wed May 22, 2013 10:22 pm

Пипчо, екстра сте си! :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Нормално е в началото да хапва по съвсем малко, все пак трябва време да свикне с различния начин на хранене. Давай си й млякото, като не иска повече пюре. (Между другото, на кое АМ се спря, помня, че искаш да го сменяш?) Аз предпочитах (и то по-точно Анна предпочиташе де :mrgreen: ) да давам чисто пюре, без кърма, а после да й давам да си досуква, и без това дълго време ядеше по максимум 60-70 мл пюре на ядене, та млякото си беше задължително.
За кашите - можеш спокойно да изчакаш до шест месеца, мисля и аз, или ако почнеш, й давай малка порция. За начало препоръчвам чистата безмлечна оризова на Хипп, към която да прибавяш мляко. Вкарването на ориза в менюто е разумно и от гледна точка на факта, че в повечето готови зеленчукови пюрета има ориз, та после няма да се чудиш кое по-напред да въвеждаш.

П.П. Ванхи, изчетох материалите за пюретата, има логични аргументи (особено тези за печалбата на фирмите производителки :mrgreen: ), обаче искам само да вметна, че от пюре до пюре има огромна разлика. Доста етикети прочетох, та горе-долу съм наясно. И между другото не опира само до марка. И най-реномираните и скъпи имат неприемливи за мен пюрета, и обратно. Трябва да се чете внимателно - разбира се, това само в случай, че човек допуска принципно ползването на готови пюрета, иначе няма смисъл. Но например един от аргументите, които за мен нямат никаква тежест, е, че пюретата издържали дълго време. Ами издържат, нали са вакуумирани - много домашни консерви спокойно траят по година-две, че и повече, без проблем. Е, не е като прясната храна, но става. Изобщо използването на пюрета и като цяло храненето на децата е според мен въпрос на лично виждане, както и повечето теми, свързани с отглеждането на деца. :)
DARE.CHANGE

ДЕН СЛЕД ДЕН

"И КАТО МИНАВАТЕ ПРЕЗ АДА, НЕ СПИРАЙТЕ ДА ВЪРВИТЕ!" - ЧЪРЧИЛ

Image

Image

User avatar
Pippi_M
Posts: 1096
Joined: Wed Nov 11, 2009 1:30 pm

Re: Захранване

Post by Pippi_M » Fri May 31, 2013 2:44 pm

Кари, да отговоря най- напред за млякото:отначало смених Аптамил с Нутрилон, но след месец спряха производството му и се ориентирах към Хип комбиотик.Харесва му на детето, пък и изхождането стана по-редовно.Захранването продължих с тиквички и сладка царевица, но последното реших да не повтарям скоро.Смущават ме люспичките.От плодовите засега хапваме само ябълка в различни комбинации, но тъй като им се мръщи след зеленчуковото пюре, и давам по 30-40 мл на второто хранене около 9-10 ч и дохранвам със 120 мл мляко.Продължавам да разреждам пюретата с кърма, с АМ ги отказва.Утре ще пробваме круша.
Image
Щастието е като пеперуда - не е нужно да го гониш,то само ще долети и тихо ще приседне на твоето рамо...

User avatar
caritas
Posts: 5069
Joined: Mon Nov 09, 2009 2:46 pm

Re: Захранване

Post by caritas » Mon Jun 03, 2013 4:22 pm

Пипи, пак ще повторя - екстра сте си! :thumbup: :thumbup: :thumbup:
И Ани я дохранвах с Хипп комбиотик, харесваше си го детето, и да - изхождането беше определено по-редовно, когато беше на смесено хранене, отколкото като минахме само на кърма.
За реда на въвеждането на храните няма някакви кой знае колко строги правила, така че си карай по усет и няма да сбъркаш, пък и детето си показва. С какво въведе царевицата? Използвах готово пюре на Бебивита и не си спомням да е имало люспички. :think: А между другото, не знам дали има при вас пюрета марка Сънвал. Ако да, препоръчвам ти ги - имат няколко приятни плодови, а зеленчуковите им са много добри, и те са био, а са доста по-евтини от прехваления Хипп (на който също най-внимателно чета етикетите, щото в някои плодови има захар например) - голямото пюре от 190 гр е около 2 лв. На Бебивита също не са никак лоши зеленчуковите и месните, а от плодовите най харесвам Гербер, като и двете марки също са на прилични цени.
Не знам дали ти й готвиш на Криста, ако да, извинявай, че ти надувам главата с марки пюрета, просто ме прескочи. :oops:
DARE.CHANGE

ДЕН СЛЕД ДЕН

"И КАТО МИНАВАТЕ ПРЕЗ АДА, НЕ СПИРАЙТЕ ДА ВЪРВИТЕ!" - ЧЪРЧИЛ

Image

Image

User avatar
Vanhorne
Posts: 3754
Joined: Wed Nov 11, 2009 7:40 am

Re: Захранване

Post by Vanhorne » Mon Jun 03, 2013 7:59 pm

Пипи, браво на Криста и на теб!

Кари, аз не съм съгласна с готовите пюрета и си е моя слабост, казвала съм го. Не мога да преглътна факта, че стабилизаторите, които слагат са счтени за неопасни и производителя не е длъжен да го слага на етикета. ГМО филърите (сгъстители /нишесте) също не са длъжни да споменават. Сега има голям натиск и производители, които държат на добър имидж слагат всички съставки на етикетите на органичните/еко детски храни. Друг е въпроса, че аз съм опитвала Хип пюрета с презумция да нахраня Гери на път за морето... не се получи, изплю всичко. Та да, както всичко останало е право на личен избор :yahoo:.
smiliesSet1228 Ани ще накара всички ни да се чувстваме щастливи! Обичам това Бичме smiliesSet1228 smiliesSet1228 smiliesSet1228

User avatar
Pippi_M
Posts: 1096
Joined: Wed Nov 11, 2009 1:30 pm

Re: Захранване

Post by Pippi_M » Wed Jun 05, 2013 2:20 pm

Кари, хич даже няма да те прескоча :D Чета и попивам полезен опит.Засега съм "готвила" 3 пъти, единият път отказа категорично, другите два ги прие.И аз отдавна открих пюретата на Сънвал, харесваме ги - аз цената и съдържанието, Криста вкуса.Гербер също ни допадат, веднъж купих и на Ганчев пащърнак с морков.Бебивита още не сме пробвали.

Ванхи, картофът на Хипп е отврат.По- нататък ще опитам пак с домашна храна.
Image
Щастието е като пеперуда - не е нужно да го гониш,то само ще долети и тихо ще приседне на твоето рамо...

Post Reply